WSJ: "Çin kadınlara çocuk doğurma baskısı yapıyor"

"Kadınları toplumsal istikrara tehdit olarak görüyorlar"

WSJ, Çinli kadınların Pekin yönetiminin baskılarına direndiğini yazdı (AP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Çin'in daha fazla çocuk doğurmaları için kadınlara baskı uyguladığını yazdı. 

Haberde, birçok Çinli kadının Pekin yönetiminin baskılarına boyun eğmeyi reddettiği, bunun da Çin Komünist Partisi (ÇKP) içinde kriz yarattığı savunuldu. 

Ülkenin "demografik çöküşe doğru gittiğinin" yazıldığı analizde, 2022'de 10 milyondan az doğum gerçekleştiğine, bu rakamın 2012'de 16 milyon olduğuna işaret edildi. 

1,4 milyar nüfusa sahip ülkede yaşayan kişi sayısının 2100'de yaklaşık yarım milyara gerileyeceğinin öngörüldüğü de aktarıldı.

Haberde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ekimde, devlet destekli Çin Kadın Federasyonu'na "kadın alanındaki riskleri önleme ve çözme" çağrısı yaptığı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Virginia eyaletindeki Washington and Lee Üniversitesi'nden Clyde Yicheng Wang, Şi'nin "kadınların karşılaştığı risklerden bahsetmediğini, aksine kadınları toplumsal istikrar açısından büyük bir tehdit olarak gördüğünü" savundu. 

Çin'in Anhui bölgesinde yaşayan iki çocuk annesi He Yanjing, devlet yetkililerinin kendisini birçok kez aradığını ve üçüncü çocuğu yapması için baskı gördüğünü söyledi. He böyle bir planı olmadığını belirtti.

Arkadaşı Feng Chenchen de akrabalarının kendisine ikinci çocuğunu doğurması için baskı yaptığını söyleyerek, "Bir çocuğum var, bence üstüme düşeni yaptım. 300 bin yuan verirseniz bir çocuk daha yaparım" dedi.

Haberde, Çin'deki okul öncesi öğretim kurumlarının sayısının 2022'de yüzde 2 azaldığı ve 15 yılda ilk kez bu alanda düşüş kaydedildiği bildirildi.

Ayrıca ülkede evlilik oranlarında da düşüş yaşanıyor. Resmi rakamlara göre 2022'de 6,8 milyon çift evlenirken, bu sayı 2013'te 13 milyondu.

Çin Nüfus ve Kalkınma Araştırma Merkezi'nin ağustosta yayımladığı rakamlara göre ülkede doğurganlık seviyesi de aile başına 1,09 çocuğa gerilemişti. 2020'de bu oran 1,30'du. Nüfusun istikrarlı şekilde artmasının sağlanması içinse 2,1 oranı hedefleniyor. 

Ülkenin nüfusu 2022'de, 1961'den bu yana ilk kez azalmıştı. 

Haberde, evlilik ve çocuk yetiştirmeye ilişkin internette yapılan olumsuz paylaşımlara yönelik sansür uygulandığı da iddia edildi. 

Ülkenin ulusal internet denetim birimi Çin Siber Uzay İdaresi de geçen ay "evlilikle ilgili yanlış görüşlerin yayılmasının engelleneceğini" bildirmişti.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU