Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Ekonomist Korhan Berzeg'in Gönen'de evinin yakınındaki aramaların 5. günü de tamamlandı

Balıkesir'in Gönen ilçesinde, geçen yıl haziran ayında sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan sonra haber alınamayan ekonomist Korhan Berzeg'in kıyafet ve kemik parçaları ile banka ve kredi kartlarının bulunduğu bölgede kafatası parçası ile 3 kemik daha bulundu.

Jandarma, Berzeg'e ait kemik ve kıyafet parçalarının yanı sıra Korhan Berzeg'in kimlik ve banka kartlarının bulunduğu kırsal Armutlu ve Gelgeç mahalleleri arasındaki Fındıklı Deresi mevkisinde engebeli ve orman örtüsünün yoğun olduğu bölgede 5 gün önce başlayan incelemelerini sürdürdü.

Gönen Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 62 personelle bölgede yapılan başka kemik parçalarının olup olmadığına yönelik araştırma faaliyetlerine, 6 jandarma asayiş timi, 3 Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT), bir istihbarat timi, 3 jandarma asayiş komando unsuru ve İl Jandarma Komutanlığı'ndan gönderilen 3 kadavra tespit köpeği katıldı. Bölgenin yoğun bitki örtüsü dolayısıyla çalışmaların 5. gününde tırmıklarla arama yapan ekipler, Berzeg'e ait olduğu değerlendirilen kafatası parçası ile 3 kemik daha buldu. Kemiklerin diğer bulunanlarla bağlantısının olup olmadığının belirlenmesi için İstanbul'a gönderildiği öğrenildi. Çalışmalara yarın sabaha kadar ara verildiği belirtildi.


Göztepe, Gençlerbirliği'ni 2-0 yenerek sezon bitimine 2 maç kala Süper Lig'e çıkmayı garantiledi

Trendyol 1. Lig'in 32. haftasında Gençlerbirliği'ni 2-0 mağlup eden Göztepe, bitime 2 hafta kala Süper Lig'e yükselmeyi garantiledi.

İlk yarı golsüz eşitlikle tamamlanan karşılaşmanın 77. dakikasında Fıratcan Üzüm ve 90+3'te Lundqvist'le goller bulan Göztepe, müsabakadan 2-0 galip ayrıldı.

Göztepe, Eyüpspor'un ardından adını Süper Lig'e yazdıran ikinci ekip oldu.


İYİ Parti Genel Başkanlığına seçilen Dervişoğlu'ndan teşekkür paylaşımı

İYİ Parti Genel Başkanlığına seçilen Müsavat Dervişoğlu, güzel dileklerini ve temennilerini ileten herkese teşekkür etti.

Dervişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, partisinin 5. olağanüstü kurultayını demokrasi, kardeşlik ve birlik ruhuyla gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kurultayın ardından sevinçlerine ortak olarak güzel dileklerini ve temennilerini ileten herkese yürekten teşekkür eden Dervişoğlu, "Aziz milletimiz emin olsun ki, İYİ Parti olarak her gün bir önceki günden daha fazla çalışacak, Türk milletinin gür sesi ve hürriyetin bekçisi olmaya büyük bir inançla, azimle ve kararlılıkla devam edeceğiz." ifadesini kullandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şehit polislerin ailelerine başsağlığı mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman'da şehit olan polis memurları Kamuran Üçgül ve Gökhan Özer'in ailelerine başsağlığı mesajı gönderdi.

Alınan bilgiye göre Erdoğan, Altınşehir Polis Merkezi Amirliği'nde bir polis memuru tarafından açılan ateş sonucu şehit olan Başkomiser Üçgül ve Komiser Özer'in ailelerine mesaj göndererek başsağlığı dileklerini iletti.


İsrail ordusu: Genelkurmay Başkanı, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

İsrail ordusu, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin Gazze Şeridi'ndeki savaşı sürdürme planlarını onayladığını duyurdu.

Ordunun X sosyal medya hesabından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Halevi'nin, İsrail Güney Bölgesi Komutanı Tümgeneral Yaron Finkelman ve bazı komutanlarla yaptığı görüşmelerin ardından Gazze Şeridi'ndeki savaşı sürdürme planlarını onayladığı aktarıldı.

İsrail'in "Walla" internet sitesindeki habere göre, Genelkurmay Başkanı'nın görüşmeler sırasında Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ı işgal etme yönündeki operasyonel planları onayladığı aktarıldı.


Manisa'da yaklaşık 7 ton mesir macunu halka saçıldı

Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın her yıl bahar geldiğinde halka saçılmasını istediği Mesir Macunu, 484'üncü kez düzenlenen festival kapsamında Manisa'daki Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden şifa niyetiyle saçıldı.

UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında kortej yürüyüşü yapıldı. Cumhuriyet Meydanı'ndan mehter marşları eşliğinde başlayan yürüyüşe CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Vali Enver Ünlü, Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, milletvekilleri ve yabancı delegasyon da katıldı. Şehzadelik dönemini Manisa'da geçiren Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile mesir macununun mucidi Merkez Efendi'yi dönem kostümleriyle canlandıran tiyatrocuların da katıldığı yürüyüşte halk oyunları ekipleri gösteri sundu.

Öğle ezanının okunmasının ardından Osmanlı padişahlarını canlandıran tiyatrocular, katılımcıları selamladı. Daha sonra Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın, Merkez Efendi'yi huzuruna kabul ederek şifa kaynağı mesirin beratını vermesi canlandırıldı. Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın kendisine şifa olan macunun Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurmasıyla başladı. Sultan Camisi şerefe ve kubbelerinin yanı sıra çevredeki apartmanların çatı ve balkonlarından toplam yaklaşık 7 ton mesir macunu halka saçıldı. Protokol üyelerinin de saçım yaptığı törende alandakiler mesir kapabilmek için birbiriyle yarıştı. Bazı vatandaşların daha fazla mesir macunu kapabilmek için şemsiyelerini açarak ters çevirdikleri görüldü. 21 Mart'ta Nevruz şenlikleriyle başlayan festival, saçım töreniyle son buldu.


Bakan Şimşek, İslam Kalkınma Bankası toplantıları için Suudi Arabistan'a gitti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankasının kuruluşunun 50'nci yılı dolayısıyla Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenecek toplantılara katılacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Şimşek, bugün Riyad'a gitti. Bakan Şimşek, kuruluşunun 50'nci yılını kutlayan İslam Kalkınma Bankasının toplantılarında Türkiye'yi temsil edecek. Toplantılara, bankaya üye 57 ülkenin bakanları, direktörleri ve üst düzey temsilcilerinin katılımı bekleniyor.


Beşiktaş'ta 7 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası meydana geldi

Beşiktaş'ta 7 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 8 kişi yaralandı.

AA'da yer alan habere göre; Büyükdere Caddesi'nde, Zincirlikuyu istikametinde seyir halinde olan hafif ticari araç, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi üzerine bariyerleri aşıp karşı şeride geçti. Araç, Levent istikametinde ilerleyen 6 araca çarparak durabildi. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

İtfaiye ekipleri araç içerisinde sıkışan 2 kişiyi kurtardı. Kurtarılan 2 kişi ile kazada hafif yaralandığı belirlenen 6 kişi, ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk edildi. Kaza nedeniyle Levent istikametinde oluşan trafik yoğunluğu, araçların kaldırılması ve temizlik çalışmalarının ardından normale döndü.


İsrail’de Başhaham, ülkesinin hava savunma başarısının Tevrat öğrencileri sayesinde olduğunu iddia etti

İsrail’in Sefarad Başhahamı Yitzhak Yosef, son dönemde İsrail’e atılan füze ve roketlere karşı hava savunmasının “başarısının” sebebinin ordu değil, Tevrat kurslarında (Yeşiva) eğitim gören Haredi öğrenciler olduğunu söyledi. The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Yosef dün akşam verdiği bir derste, Yeşiva öğrencilerinin Tevrat’la meşgul olmalarının yüzü suyu hürmetine son aylarda İran, Hizbullah ve Hamas tarafından İsrail’e atılan füzelerin hiçbir kayba yol açmadığını iddia etti.

Yosef, "Beyler, bu kimin meziyeti sayesinde? Genelkurmay Başkanı'nın meziyetinden? Kimin meziyeti (sayesinde)? Yeşiva öğrencilerinin meziyeti sayesinde, Yeşiva öğrencileri oturup Tevrat ile meşgul oluyorlar, onların faziletinden dolayı kutsal olan Tanrı bizim için mucizeler ve harikalar yarattı" dedi.

Kendisine İsrail’e kuzey ve güney bölgelerinden son aylarda 13 bin dolayında füze fırlatıldığı bilgisinin verildiğini aktaran Yosef, can kaybının yüzlerce, binlerce olabilecekken yalnızca birkaç kişinin yaralandığını belirtti. Sözkonusu füze ve roket saldırılarında can kaybının olmamasını "mucize" olarak nitelendiren Yosef, Yeşiva öğrencilerinin İsrail halkını ve askerlerini koruduğunu, buna inanmayan herkesin de inançsız olduğunu savundu.


Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Ekonomi Forumu başladı

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen "Riyad Ekonomi Forumu", "Nasıl bir büyümeye ihtiyacımız var?" başlıklı oturumla birlikte başladı.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan açıklamada, 28-29 Nisan tarihlerinde planlanan Riyad Ekonomi Forumu'nun başladığı bildirildi.

"Nasıl bir büyümeye ihtiyacımız var?" başlıklı oturumla başlayan forum kapsamında çevre sorunları, sanatın toplumdaki rolü, girişimcilik, yapay zeka, dijital para birimleri ve dijital şehirler gibi çeşitli konuların ele alınacağı belirtildi. Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, ilk oturumda yaptığı konuşmada, küresel ekonominin içinde bulunduğu temel riskin "jeopolitik gerilimler" olduğunu ifade etti.Jeopolitik gerilimlerin ekonomiyi doğrudan etkilediğine dikkati çeken Cedan, bunun sonucunda korumacı tedbirler alınarak ticaret ve teknoloji gibi alanlarda kısıtlamalar getirildiğini, ekonominin jeopolitik hedefler için kullanıldığını açıkladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ise ekonomideki büyümenin azalmasının başlıca sebebinin "üretimin zayıflaması" olduğunu söyledi. Georgieva, ABD dolarının para birimi olarak gücünün enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığını vurgulayarak, "ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz düşürme eğilimine rağmen, faiz oranları pandemi öncesi dönemin şartlarına gelmeyecek." şeklinde konuştu.


Irak Meclisi, eşcinsel ilişkileri suç kapsamına alan tasarıyı onayladı

 Irak'ta mevcut fuhuşla mücadele yasasında LGBTi bireylerine de hapis cezasını öngören değişiklikleri içeren tasarı Meclis'te onaylandı.

Irak'ta 1988 tarihli fuhuşla mücadele yasasında değişiklik yapılmasını öngören tasarı, Bağımsız Milletvekillerinden Raad el-Maliki tarafından Meclis'e sunuldu. Maliki, mevcut yasadaki maddelere "eşcinsellik" tabirlerinin eklenmesini ve cinsel istismara yönelik cezalar verilmesini istedi. Meclis, eşcinsel ilişkiler için ömür boyu hapis veya ölüm cezası öneren tasarıyı cezalarda değişiklik yaparak onayladı.

Yasaya göre, rızaya dayalı eşcinsel ilişkiye girenler 10 yıldan az ve 15 yıldan fazla olmamak üzere hapis cezasına çarptırılacak. Eşcinselliği “herhangi bir şekilde” teşvik edenlere de, 7 yıldan az olmamak üzere hapis ve yerel parayla 10 ile 15 milyon dinar arasında para cezası verilecek. Feminenliği teşvik etmek veya uygulamakla suçlananlara da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra 5 ile 10 milyon dinar para cezası verilecek. Cinsiyet değiştirme ameliyatı geçiren herkes ve ameliyatı yapan doktor veya cerrah da 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Irak'ta fuhuşu veya eşcinselliği teşvik eden örgüt ve kuruluşların faaliyetlerinin de yasaklanmasına karar verildi.


Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu koşuldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul tarafından düzenlenen Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu koşuldu.

Dünyanın en iyi 11 "Gold Label" yarı maratonundan biri olan İstanbul Yarı Maratonu, 10 kilometre ve 21 kilometre kategorilerinde gerçekleştirildi. Organizasyona 72 farklı ülkeden yaklaşık 14 bin sporcu katıldı. Elit atlet kategorisinde ise 34 farklı ülkeden 47 erkek, 21 kadın olmak üzere toplam 68 sporcu yarıştı. Elit kategoride 5 erkek, 2 kadın Türk atlet mücadele etti.

Yenikapı Miting Alanı'ndan start alan yarı maratonda atletler, sahil yolunda Kennedy caddesi boyunca Kumkapı, Cankurtaran, Çatladıkapı, Sarayburnu, Sirkeci ışıklar, Eminönü'nden Karaköy istikametine saparak Galata Köprüsü'nü geçti. Köprü bitimindeki ışıklardan "U" dönüşü yapan sporcular, Eminönü, Unkapanı, Cibali, Abdülezelpaşa caddesi, Ayvansaray, Haliç Köprüsü'ne varmadan Fatih ilçe sınırından "U" dönüşü yaparak ters istikamette aynı sahil yolunu kullanarak Yenikapı'ya ulaştı.

Elit atletler kategorisi erkeklerde Faslı Hicham Amghar 59.46'lık derecesiyle birinci oldu. İkinciliği 59.53'lük derecesiyle Etiyopyalı Dinkalem Ayele, üçüncülüğü ise 1.00.02'lik derecesiyle aynı ülkeden Gemechu Bute elde etti. Kadınlarda ise Kenyalı Sheila Chelangat 1.06.46'lık derecesiyle ilk sırada geldi. İkinci sırayı 1.07.11'lik derecesiyle vatandaşı Miriam Chebet, üçüncülüğü de 1.08.16'lık derecesiyle Etiyopyalı Zewditu Aderaw aldı.

Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu aynı zamanda Türkiye Yarı Maraton Şampiyonası özelliğini de taşıyor. Erkeklerde 1.02.42'lik derecesiyle Ali Kaya, kadınlarda ise 1.13.32'lik derecesiyle Özlem Kaya Alıcı, Türkler arasında ilk sırada gelen atletler oldu. İki sporcu, 2024 Türkiye Yarı Maraton Şampiyonu ünvanını elde etti.


Türkiye ve Yunanistan sınır kapıları arasındaki yeni köprünün inşasına bu yıl başlanacak

Türkiye'deki İpsala ile Yunanistan'ın Kipi sınır kapıları arasına Meriç Nehri üzerine yapılacak yeni köprünün inşa çalışmalarına bu yıl başlanacak.

Edirne Valisi Yunus Sezer, köprünün yapılacağı alanda incelemede bulundu. Proje hakkında bilgi alan Sezer, köprünün sınır kapıları arasındaki geçişleri hızlandıracağını belirtti. Sezer'e ziyaretinde Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci, İlçe Kaymakamı Ömer Sevgili, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Ali Büber, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun ve İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu eşlik etti.

Proje çalışmalarında sona gelinen köprünün Türkiye tarafındaki kısmı Karayolları Genel Müdürlüğü, Yunanistan'daki kısmı ise Yunan hükümetince inşa edilecek. Bu yıl inşasına başlanacak ikinci köprünün yolcu ve yük taşımacılığını hızlandırması amaçlanıyor. Teknik çalışmaları Karayolları 1. Bölge Müdürlüğünce yapılan köprünün ana uzunluğu 811 metre, nehir üzerindeki kısmı ise 344 metre uzunluğunda olacak. Çift gidiş geliş şeklinde 4 şerit olarak inşa edilecek köprüde acil yardım yolu ve kaldırımlar da bulunacak. Sınır kapıları arasında Meriç Nehri üzerinden geçişin sağlandığı 1958'de yapılan 2 şeritli mevcut köprü, iki ülke arasındaki artan araç trafiğine zaman zaman cevap veremiyor.


Ürdün: İsrail ile barışın iptali Filistin halkına hizmet etseydi, hiç düşünmeden iptal ederdik

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, ülkesi ve İsrail arasında 1994 senesinde imzalanan Vadi Araba Anlaşması'nın iptalinin Filistin halkına hizmet etmeyeceğini savundu.

Ürdün devlet televizyonu El-Memleke'de yer alan haberde, Safedi'nin başkent Amman'daki bir forumda yaptığı açıklamalara yer verildi. Safedi, İsrail ve Ürdün arasındaki Vadi Araba Anlaşması'nın Oslo Anlaşması sonrasında imzalandığını belirterek, "adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmak için" yapıldığını ifade etti. Vadi Araba Anlaşması'nın hem Filistinlilerin hem Ürdün'ün çıkarına olduğunu vurgulayan Safedi, barış anlaşmasının iptal edilmesi yönündeki taleplere şu şekilde cevap verdi:

Barış anlaşması, işgal altındaki toprakları bize iade etti, sınırlarımızı belirledi ve Ürdün'e Müslümanlara ve Hıristiyanlara ait kutsal mekanlarının yönetiminde özel bir statü sağladı. Bu statü olmasaydı, İsrail bu boşluğu doldururdu.

Safedi, "İsrail ile barışın iptali Filistin halkına, Ürdün'ün korunmasına ve statüsüne (Kudüs'teki hakları) hizmet etseydi, hiç düşünmeden iptal ederdik" şeklinde konuştu.


Arap ülkeleri Riyad'ta düzenledikleri toplantıda Gazze'de ateşkes çağrısı yaptı

Arap ülkeleri Riyad'ta düzenledikleri toplantıda 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırıları altında bulunan Gazze Şeridi'nde ateşkes çağrısını yineledi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan toplantıya ilişkin açıklamada yapıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarındaki gelişmeleri görüşmek üzere altı Arap ülkesinin düzenlediği toplantıya başkanlık etti.

Açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona erdirilmesi, derhal ve tam bir ateşkes sağlanması ve uluslararası insancıl hukuka uygun olarak sivillerin korunmasının sağlanmasının gerekliliği" vurgulandı.

"Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini engelleyen tüm kısıtlamaların kaldırılması gerekliliği" ifade edilen açıklamada, bağımsız bir Filistin devletinin, uluslararası alanda tanınmasını amaçlayan tüm çabalara destek verileceği kaydedildi.


EPDK 2023 yılı elektrik toptan satış fiyatını belirledi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), 2023 yılına ait Türkiye ortalama elektrik toptan satış fiyatının kilovatsaat başına 222,96 kuruş olmasına karar verildi. EPDK'nin konuya ilişkin kurul kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamında 2023 yılına ait ortalama elektrik toptan satış fiyatının kilovatsaat başına 222,96 kuruş olması kararlaştırıldı. Türkiye ortalama elektrik toptan satış fiyatı, bir önceki yıl için kilovatsaat başına 254,79 kuruş olarak belirlenmişti.


İstifa etmişti: Ümit Özlale, GİK üyesi olarak İYİ Parti'ye döndü

İYİ Parti’nin olağanüstü kurultayında partinin yeni ‘A takımı’ da belli oldu. 31 Mart seçimlerinden sonra İYİ Parti’den istifa eden İzmir Milletvekili Ümit Özlale, Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi olarak İYİ Parti’ye geri döndü. İYİ Parti’nin olağanüstü kurultayında50’si asıl, 25’i yedek 75 Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ile 11’i asıl, 7’si yedek 18 Merkez Disiplin Kurulu üyesi de belirlendi. GİK üyesi seçilenler arasında 31 Mart seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olan Ümit Özlale de yer aldı. Özlale, seçimlerin ardından İYİ Parti’den istifa ederken, GİK üyesi olarak partiye geri döndü.

Kurultayda GİK üyesi seçilen isimler şöyle:

Ayyüce Türker Taş, Hakan Şeref Olgun, Turan Yaldır, Kürşad Zorlu, Uğur Poyraz, Hasan Toktaş, Ersin Beyaz, Ümit Özlale, Selcen Taşçı, Yavuz Aydın, Ünzile Yüksel, Enver Yılmaz, İsmail Koncuk, Müjdat Öztürk, Ali Feyzi Karaca, Kadir Ulusoy, Cumali Durmuş, Emre Nilay Tüfekçi, Melih Aydın, Selçuk Kılıçarslan,Dursun Çolak, Cenk Özatıcı, Ali Topçu, Kazım Haluk Ünal, Nevzat Korkmaz, Hasan Eryılmaz, Orkun Kanber, Alper Akdoğan, Erol Karapınar, Kazım Yücel, Özdemir Polat, Fatih Koca, Ali Adnan Kaya, Rıdvan Yalçın, Burcu Akçaru, Ali Demir, Mehmet Aslan, Fatih Demirkol, Alparslan Yüce, Berna Sukas, Canan Uçar, Hamdi Taner Özeler, Kısmet Çelik, Emel Bilenoğlu, Kübra Dursun, Demet Tekdemir, Kevser Ofluoğlu, Huriye Pelin Tellitepe Turan, Hilal Şerifoğlu, Ali Coşkun.


Hollanda'da çevreci eyleme polis müdahalesi: 100 gözaltı

Hollanda'da polis, Amsterdam'daki A10 otobanında yol kapatma eylemi yapan 100 den fazla iklim aktivistinin gözaltına alındığını açıkladı. Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bir araya gelen çevreci iklim aktivist grubu Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) üyeleri, A10 otoyolunu protesto amacıyla trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Şehrin girişi olan A10'un son kısmını kapatan göstericiler, bağlantı güzergahlarında trafiğin  aksamasına neden oldu. Eylem için Hollanda'da "Kral Günü" ve Alexander'in krallığının 11'inci yılının kutlandığı günü geçen göstericiler, Hollanda’nın fosil yakıt kullanımını yeteri kadar azaltmamasını protesto etti. Petrol, kömür ve gaz kullanımının sonlandırılmasını isteyen göstericiler, bankaların fosil yakıt kullanımına yönelik finansman desteğini sürdürmesini eleştirdi. Göstericilere, otoyolu terk etmeleri çağrısı yapan polis, grubun çoğunluğunun eylemi sürdürmesinin ardından gözaltı işlemlerine başladı. ING bankasının sembolü olan Aslan kostümü giyen bir gösterici kendisini otoyola yapıştırırken, polisin göstericiyi yapıştığı yerden çıkarmakta güçlük çektiği görüldü. Gözaltı işlemlerinin ardından otoyol trafiğe açıldı.


İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için yine sokaklara indi

İsrailliler, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir anlaşması yapılması ile Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası talebiyle ülke genelinde gösteriler düzenledi. Hükümet karşıtı gruplara katılan on binlerce kişi, Gazze'deki çatışma ve esirlerin geri getirilmesi için siyasi iradenin kayıtsızlığını eleştirerek, ülke tarihinin "en sağcı hükümetinin" istifasını ve erken seçim talep eden protestolarını yineledi. Tel Aviv, Hayfa ve Batı Kudüs'ün yanı sıra Netanyahu'nun konutunun bulunduğu kuzeydeki Kayserya kenti ile ülkenin farklı noktalarında hükümetin istifası ve esirlerin geri getirilmesi talep edilen gösteriler düzenlendi. Protestoların merkezi, on binlerce İsraillinin akşam saatlerinde toplandığı başkent Tel Aviv'de yer alan, Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemelerine karşı yapılan gösterilerde sembolleşen, polisin demir bariyerlerle kapattığı Kaplan Caddesi oldu. Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin yakınları da yakındaki Savunma Bakanlığı önünde Netanyahu ve öncülük ettiği hükümete eleştirilerini yöneltti. Esirlerin bir an önce evlerine dönmesi çağrıları yaparak davullar ve düdükler çalan protestocular, "Hepsi hemen eve!", "Yardım!", yazılı dövizler taşıdı, Netanyahu'yu suçlayan sloganlar attı. Göstericiler, "(Netanyahu) Bibi esirleri serbest bırak" diye bağırdı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU