Zuckerberg'ün yapay zeka açıklaması sonrası Meta hisseleri çakıldı

Teknoloji devi, veri merkezleri gibi yapay zeka altyapısı oluşturmak için büyük yatırımlar yapmayı planlıyor

(AP)

Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, şirketin üretken yapay zeka projelerinden kâr elde etmesinin yıllar alabileceğini söyleyince teknoloji devinin hisse senedi fiyatı çarşamba günü yüzde 16'dan fazla düştü.

Facebook, Instagram ve Whatsapp'ın ana şirketi olan Meta'nın hisseleri, Silikon Vadisi devinin içinde bulunduğumuz çeyrekte Wall Street'in tahmin ettiğinden daha düşük gelir beklediğini açıklamasının ardından yaklaşık 412 dolara geriledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meta, Mart 2024'te sona eren çeyrekte gelirini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artırmış ve kârını iki katından fazla yükseltmiş olsa da yatırımcılar şirketin 30 Haziran'da sona eren çeyreğe ilişkin düşük beklentilerini daha fazla önemsemiş görünüyor.

Şirket ayrıca 2024 için sermaye harcamalarını 35 ila 40 milyar dolara yükseltmeyi planladığını duyurdu. Bu rakamın daha önce 30 ila 37 milyar dolar olması tahmin ediliyordu.

Yeni büyük yatırımların çoğunun, çip tasarımları ve veri merkezleri de dahil yapay zeka altyapısı oluşturmaya gitmesi bekleniyor.

OpenAI'ın 2022'de yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'yi piyasaya sürmesinden bu yana Zuckerberg, Instagram ve Facebook'un arama araçlarının yanı sıra akıllı artırılmış gerçeklik gözlükleri ve görüntü oluşturma yazılımları da dahil ürünlerine yapay zeka araçları eklemeye çalışıyor.

Geçen hafta teknoloji devi, son teknoloji olduğunu iddia ettiği yeni yapay zeka modeli Llama 3'ü piyasaya sürmüştü.

Şirket ayrıca yeni modeli açık kaynak kodlu hale getireceğini söyleyerek, benzer yapay zeka çalışmalarını halka açmayı reddeden Google ve OpenAI'la rekabete girmişti.

Meta AI'ın Llama 3'lü yeni sürümü, dünyanın önde gelen yapay zekasını oluşturma yolunda atılmış bir başka adım. Uygulamalarımız genelinde sağlıklı bir büyüme görüyoruz ve metaverse'ü inşa etmede de istikrarlı bir ilerleme kaydetmeyi sürdürüyoruz.

Yapay zekaya daha fazla yatırım yapılmasının bir sonucu olarak Meta, ikinci çeyrek gelirinin Wall Street'in beklentilerinden daha düşük olmasını bekliyordu.

Zuckerberg yatırımcılara, yaklaşan yapay zeka yatırımlarının şirkete getiri sağlamasının uzun zaman (belki de yıllar) alabileceği uyarısını yaptı ancak uzun vadeli faydalarından yararlanmak için onları sabırlı olmaya çağırmıştı.

Meta'nın patronu, "Yapay zeka konusunda daha iyimser ve istekli hale geldik" demişti.

Önde gelen modeller oluşturabileceğimizi ve dünyanın önde gelen yapay zeka şirketi olabileceğimizi gösterdiğimiz bir yerdeyiz. Bu da bizim için en belirgin olanların ötesinde pek çok ek fırsatın önünü açıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU