Volkswagen neden Çin'de 3 bin mühendislik bir ekip kuruyor?

Volkswagen'ın Çin atağı

Volkswagen, elektrikli otomobili ID.7'yi Şangay'da nisanda düzenlenen fuarda tanıtmıştı (Reuters)

Alman otomotiv devi Volkswagen, Çin'de 3 bin kişilik mühendislik ekibi kuruyor.

ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times (NYT), Volkswagen'ın yeni ekibinin Çin'in Anhui eyaletinin başkenti Hefei'deki fabrikada elektrikli otomobil üretiminde çalışacağını bildirdi. 

Alman firma, "Çin için Çin'de" adlı yeni projesiyle ülkedeki elektrikli otomobil piyasasından daha büyük pay almayı hedefliyor. 

Volkswagen'ın Tavascan adlı elektrikli otomobilini Çin'de daha ucuza mal ederek ülkedeki firmalarla ciddi bir rekabete girmeye hazırlandığı aktarıldı. 

Haberde, Alman firmanın bu hamleyle "Avrupa'daki sendikalaşmış işgücünün yarattığı yüksek maliyetleri azaltmayı" hedeflediğine de işaret edildi. Volkswagen, kasımda açıkladığı plan kapsamında, 10 milyar euroluk tasarruf için idari personel istihdamında 2026'ya kadar ciddi kesintilere gidileceğini duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NYT, Çin'de devlet kontrolündeki birçok bankanın yerel elektrikli otomobil üreticilerine kredi desteği vererek, bu sektörde ülkenin hızlıca kalkınmasını sağladığına dikkat çekti. 

Elektrikli araçlar, üç yıl önce Çin otomobil pazarının yüzde 5'ini oluşturuyordu. Şimdiyse bu oran yüzde 30'un üstünde. Alman firmanın tahminlerine göre 2025'te Çin'de satılan otomobillerin yarısı elektrikli olacak. 

Volkswagen, Çin devletine ait First Auto Works ve SAIC Motor'la kurduğu ortaklıkla, bu pazarın beşte birine sahip. Ancak piyasadaki elektrikli araçların yalnızca yüzde 3'ü Volkswagen'ın.

Çin'deki yasalar gereği, benzinli araç üreten yabancı firmalar ülkede sadece yerel şirketlerle ortaklığa girerek faaliyet gösterebiliyor. Ancak elektrikli araçlar bu uygulamaya henüz dahil edilmedi. 

Alman şirket, First Auto Works'ün yüzde 40'ına, SAIC Motor'unsa yüzde 50'sine sahip. Hefei'de Çinli mühendislerin çalışacağı yeni merkezinse tamamı Volkswagen'ın olacak.

Elon Musk'ın CEO'su olduğu Tesla ise Çin'de 2019'dan beri hiçbir firmayla ortaklık yapmadan faaliyet gösteriyor.


Independent Türkçe, New York Times, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU