Türkiye ve Yunanistan'ın yeni döneminde neler yaşanacak, ABD'nin ilişkilere etkisi ne?

Yunanistan'da yeniden iktidara gelen Başbakan Miçotakis, dışişlerini Yorgos Gerapetritis'e teslim etti. Yeni dönem ne tür değişikliklere gebe? Siyaset bilimci Dr. Themis Tzimas, Independent Türkçe'nin sorularını yanıtladı

Yunanistan bir seçimi daha geride bıraktı, zafer yeniden sağ muhafazakârların.

300 üyeli parlamentoda 158 sandalye elde eden Yeni Demokrasi Partisi tek başına iktidarda.

Başbakan Kiryakos Miçotakis, Kültür Bakanı hariç kabinesinin tamamını değiştirdi.

Eski Eğitim Bakanı İçişleri Bakanlığı'na, eski Dışişleri Bakanı Dendias ise Savunma Bakanlığı'na kaydırıldı.

Yeni döneminin ilk kabine toplantısını düzenleyen Miçotakis, 23 bakanına gelecek 4 yılda öncelik vermeleri gereken konuları içeren mavi dosya verdi. 
 

medium_2023-06-28-41620caba0.jpg
Fotoğraf: Newsbomb


Türkiye'nin yüksek enflasyon oranı bir kenara bırakıldığında iki ülke arasında işsizlik (yüzde 15 - yüzde 16,5) ve genç işsizlik (yüzde 29,3 - yüzde 29,7) oranları birbirine yakın görünüyor.

Kamu harcamaları Yunanistan'da yüzde 52,5 ile Türkiye'nin yaklaşık iki katı yüksek, Türkiye'nin dış borcu ise istatistiklere komşusundan 93 milyar dolar daha az yansıyor.

Dolayısıyla seçimlere düşük katılım gösteren Yunan halkı açısından asıl öncelik Ulusal Ekonomi ve Maliye Bakanı Kostis Hatzidakis'in mavi dosyası ve içindeki öncelikler olabilir.

Türkiye'nin gözünü çevirdiği asıl yer ise yeni Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis olacak.
 

EK.png
Görsel: Indy Türk Digital Lab.


Yeni dönemde kronikleşmiş sorunlar kaldığı yerden devam edecek mi yoksa Ankara-Atina ilişkilerinde bir değişim bekleniyor mu?

ABD'nin iki ülke ilişkilerindeki rolü nasıl şekillenecek?

Doğu Akdeniz, Ege, Kıbrıs, göçmenler…

Mevzu çok.

Independent Türkçe, Aristoteles Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Themis Tzimas ile konuştu.

Avrupa çalışmaları alanında araştırmaları olan hukukçu ve siyaset bilimci Tzimas, uluslararası ilişkiler ve siyasi teoriler konusundaki uzmanlığının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında mülteciler için hukuki danışmanlık yapmış bir isim.

Tzimas'a göre asıl sorun ne Ege ne Doğu Akdeniz'deki enerji savaşları.

Ankara-Atina arasındaki asıl mesele her zaman Kıbrıs.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki deniz mili tartışmasının ise yeni dönemde yeniden yaşanmama ihtimali var.

Zira yeni Dışişleri Bakanı Gerapetritis, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin gergin olduğu Eylül 2019'da "Hem Kıbrıs'ta hem de Ege'de ulusal politikamızın ilke konularından taviz vermeyeceğiz" mesajını vermiş olsa dahi selefi Nikos Dendias'ın aksine Yunanistan'ın Ege'deki karasularının Türkiye'nin savaş nedeni olarak kabul ettiği 12 mil değil 6 mil olması gerektiği düşüncesinde.

Dr. Tzimas, bununla birlikte Türkiye ile Yunanistan'ın ilişkilerindeki belirleyici aktörün ABD olduğunu ifade ediyor.

Atina'nın tüm yumurtalarını Washington'un sepetine koyduğunu söylüyor.

Türkiye'nin İsrail ve Mısır ile normalleşme sürecinin ekonomik zorunluluklardan kaynaklandığını öne süren Tzimas, ekonomik tablodaki güçlüklere rağmen her iki ülkede sağın nasıl kazandığı sorusuna ise "Eğer sağın politikalarını taklit ederseniz, açıktır ki seçmenler orijinalini seçecektir" yanıtı veriyor.

Söyleşiden öne çıkan bazı başlıklar bunlar.

Mevzunun tamamını merak edenler için "Mevzu Nedir?" başlıyor.

"Yunanistan-Türkiye ilişkileri bir üçgenin parçası ve tepesinde ABD var"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan'ın yeni Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis ile telefonda görüşerek, kendisini yeni görevi dolayısıyla tebrik etti. Gerapetritis hukukçu ve eski bir akademisyen. Diğer tarafta Türk meslektaşı Hakan Fidan ise uluslararası ilişkiler alanında uzmanlığa sahip eski istihbarat başkanı. Yunan-Türk ilişkileri açısından yeni dönemdeki olasılıkları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gerapetritis'in politik geçmişi, Sosyalist Parti'nin daha sağ kanadından geliyor. 90'lı yıllarda oradaydı. Sonra ayrılıp şu anki Başbakan Kyriakos Miçotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi'ye geçti. Başbakanın yakın çevresinden, Yunanistan'da oldukça tanınan biri olduğunu düşünüyorum. Sanıyorum Türkiye'de de öyle. Eski Dışişleri Bakanı Sayın Dendias, Başbakan Miçotakis ile daha zor bir ilişkisi vardı ve bazı anlaşmazlıklar yaşıyordu. Gerapetritis'in Yunan dış politikasının kırmızı çizgilerinin altı deniz mili olduğu yaklaşımının savunucusu olması da önemli. Bu, çok önemli çünkü egemenliğin yanı sıra Yunanistan'ın egemen haklarını uygulaması beklenen alanın, yani münhasır ekonomik bölgenin de kırmızı çizgi olduğu yaygın bir yaklaşımdır. Bu önemli bir farklılıktır. (Editör Notu: Dendias, Yunanistan'ın Ege Denizi'nde karasularını 6 milden 12 mile çıkarma hakkını savunmuş, bu hakkın Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi'nden kaynaklandığını ve Yunanistan'ın diğer deniz bölgelerinde de bu hakkını kullanabileceğini belirtmişti)
 

FOTO 1 HELLENICNEWS.jpg
Yunanistan'ın yeni Dışişleri Bakanı Gerapetritis / Fotoğraf: Hellenic News


Ben her zaman Yunan-Türk ilişkilerinin içsel bir dinamiği olan bir ilişki olduğunu düşünüyorum. Ancak en üst düzeyde bir üçgen ilişkinin parçası ve bunun tepesinde Amerika Birleşik Devletleri vardır. Yunan tarafından göreceğimiz veya görmeye devam edeceğimiz şey, Yunan dış politikasının bölgedeki ABD çıkarlarıyla tam uyum içinde olmasıdır ve ABD'nin bölgedeki çıkarları Ege Denizi'nde çok sakin sularda olmayı gerektirir. Dolayısıyla, Gerapetritis'in aday gösterilmesi, Ukrayna etrafındaki küresel çatışma bağlamında, NATO ve Rusya arasında, en azından Yunanistan tarafından, Yunan egemenliği, Türkiye tarafından kabul edilen altı deniz mili dışına çıkarılmadığı sürece, Ege Denizi'ni mümkün olduğunca sakin tutma çabasını göreceğimiz açık bir işarettir.
 

FOTO 2 Themistoklis-Tzimas-2.jpg
Dr.Themistoklis Tzimas / Fotoğraf: Aristotales Üniversitesi


Ayrıca, Doğu Akdeniz'deki petrol veya doğal gazla ilgili ortak araştırmalar için bazı girişimler de görebiliriz. İki devlet arasında geniş Doğu Akdeniz bölgesinde, ABD'nin rehberliğinde bazı ortak planlar olacak şekilde bazı danışmanlıklar da görebiliriz veya görmeyebiliriz.

"Doğu Akdeniz'de Türkiye, ABD dış politikasından görece daha bağımsız"

Doğu Akdeniz'e değindiniz. Son gelişmelerin, doğalgaz rezervlerinin keşfi, iki ülke arasındaki deniz anlaşmazlıkları ve belki de diğer bölgesel aktörlerin dahil olması gibi, Doğu Akdeniz'deki son gelişmelerin ilişkilere etkisini nasıl görüyorsunuz? Yeni aktörler üzerinden değinebilir misiniz?

Bakın, açıkçası doğalgaz keşfi, potansiyel bir çatışmanın örneğidir. Çünkü biliyoruz ki bölgede denizlerin münhasır ekonomik bölgeleri henüz belirlenmemiştir veya sınırlanmamıştır. Öte yandan, 2020 yazında gördüğümüz şey, gerilimin zirveye ulaştığı zamanlarda bile düzenleyici bazı mekanizmaların olduğudur. Şimdi, Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri anlamak için önemli olan, küresel çatışma bağlamıdır. Açıkçası Türkiye, ABD dış politikasına kıyasla daha bağımsız veya daha otonom bir pozisyon elde ederek bu bağlam içinde daha fazla etki alanı kazanmaya çalışıyor. Yunanistan, ABD dış politikasına daha uyumlu, ancak temel çerçeve, ABD'nin bu dönemde Türkiye ve Yunanistan'ı Rus etkisi ve Rusya'nın Doğu Akdeniz'e erişimini engellemesi gerektiğidir. Bu nedenle, tüm bu potansiyel çatışmalara rağmen, gerilimi çok düşük seviyelerde tutma çabaları göreceğiz. Sadece Yunanistan ve Türkiye değil, Kıbrıs ve diğer Ortadoğu ülkeleri de dahil olmak üzere…
 

FOTO 3 Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters


Ayrıca, İsrail'in kendini çok hassas ve zor bir pozisyonda bulduğunu da göz önünde bulundurmalıyız, çünkü potansiyel müttefiklik ilişkisi olan Suudi Arabistan ile ilişkisi zor ve hatta Mısır, İsrail-Mısır sınırındaki son şiddetli olaylarda gördüğümüz gibi, BRICS'e katılma çabaları da ABD'nin istediği kadar uyumlu olmayabilir. Değişen bir dünyada, post-ABD küresel düzene doğru değişen Doğu Akdeniz'de, ABD ve İsrail arasındaki bazı geleneksel ittifaklar istikrarlı olmayabilir. Bu da en azından Yunanistan ve Türkiye'nin kendi aralarındaki çatışmada olmaması ve NATO içinde rollerini tam olarak oynaması gerektiği anlamına gelir. Türkiye için daha aktif ve Yunanistan için daha az aktif, ancak yine de önemli. Göreceğimiz şey, sanırım ABD'nin Ege Denizi'ni sakin tutmak için maksimum çaba harcaması, ya anlaşmazlıkları ve çatışmacı atmosferi büyütmemek suretiyle ya da Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölgeler ve doğal kaynakların kullanımı konusunda enerji alanı olarak adlandırılan şeyin benimsenmesi yoluyla, yani genel olarak Doğu Akdeniz'deki doğal kaynakların uzun vadeli bir anlaşma üzerinde görüşülmesi.

"Türkiye'nin ekonomik zorlukları Ankara'yı normalleşmeye itiyor"

Bu anlamda, Hakan Fidan'ın Türkiye'nin normalleşmesi yönünde atacağı adımlar olabilir. Bu, İsrail ve Mısır ile normalleşmeyi de içerebilir. Bu durum, Atina için işleri zorlaştırır mı?

Sanırım Türkiye bu yolu seçebilir. Buna dair bazı işaretlere sahibiz. Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik zorlukların bunun temel nedenlerinden biri olduğuna inanıyorum. Bu birinci tespit. Diğer şey ise, Atina'nın bu konuda zorluklar yaşayacak olması. Yunanistan tüm yumurtalarını ABD'nin sepetine koymuş durumda. Bahsettiğiniz gerçek anlamda ABD'nin Doğu Akdeniz üzerindeki etkisi azaldığı anda, bunun kısmen gerçekleşmesi çok muhtemeldir. Yunanistan'ın temel hamisi açıkçası yıllardır ABD olan Yunan kurumları, pek çok şeyi garanti edemeyecek. Şahsen, şu anda bile önemli garanti sağlamadığını düşünmüyorum. Benim düşünceme göre, bunlardan en önemlisi, Ege Denizi'nde askeri bir çatışmanın olmamasıdır. Bu, ABD'nin hem Yunanistan hem de Türkiye'ye yönelik ana sözüdür. Çünkü böyle bir çatışma her iki ülke için de yıkıcı olacağını ve bu tür gerilimleri yatıştırmak için gerekli baskıyı uygulayabileceğini biliyoruz. Şimdi ABD, daha önce olduğu gibi bu kadar fazla baskı ve farklılık uygulayamayabilir hale gelirse, özellikle bu çatışmada tamamen tek taraflı olan devletler için işler zorlaşacaktır.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Türkiye ve İsrail konusunda ise çok emin değilim. İsrail'in Yunanistan lehine pratik olarak ne gibi adımlar attığını görebiliyorum. Yunanistan'ın İsrail lehine neler yaptığını çok emin değilim. Demek istediğim, bazı silahların satılması bir şeydir, ancak savunma sanayi alanında çok önemli teknoloji olduğunu biliyoruz ve bu sadece İsrail'de bulunmamaktadır. Ayrıca, Yunan halkının Yunan ve İsrail hükümetleri arasındaki anlaşmalar hakkında çok az şey bildiğini bilmek çok önemlidir ve bu anlaşmaların çoğu kamuoyuna açıklanmamıştır. Yunanistan ve Türkiye arasında herhangi bir çatışma durumunda İsrail'in devreye gireceğini bekleyen analistlerden biri değilim, bu konuda oldukça eminim. Yani, Yunanistan için ana tehlike, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi değildir. Türkiye ile Mısır arasındaki normalleşme daha fazla sorunlara yol açabilir, ancak yine de bu ana sorun değildir. Çünkü Mısır'ın Türkiye'ye karşı dikkatli olmayı kolayca bırakacağını düşünmüyorum. Yunanistan ve sadece Yunanistan için değil, dediğim gibi, temel sorun, tamamen tek taraflı bir dış politika izlemesidir. Önceki on yıllarda en azından bir ölçüde küresel güçler, yani ABD ve Rusya arasında dengeyi korumamasıdır.

"Ankara, Atina'yı daha az bağımsız bir devlet yapabileceğini hissettiriyor"

Ege Denizi, her iki ülke savunmaya bu kadar çok para harcamasaydı bir barış denizi olabilir miydi? Biliyorum, bu soru reel politikle pek uyuşmuyor, ancak fikrinizi merak ettim.

Savunma bütçesine çok fazla para harcıyoruz. Çünkü öncelikle bu, ABD'nin askeri-endüstriyel kompleksi beslemesi için harika bir yol. Yani iki devlet arasında böyle gerilimler olmasa bile her zaman bu paraları harcıyor olurduk. Önemli soru şu: Neden bu kadar çok silah satın alıyoruz? Ve bu arada Türkiye'nin, elbette iç savunma sanayinde daha az ilerleme kaydettiği durumlar hariç, bazı önemli ilerlemeler kaydettiğini biliyoruz. Dolayısıyla tam olarak her kapı her iki ülke için de ABD'ye açılır. Geri göndermek için borç aldığınız parayı alırsınız ve işte bu şekilde çalışır. Ayrıca savunma mekanizmanız açısından bağımlı olmanız durumunda, genel olarak daha bağımlı olursunuz. İşte o şema budur. Türkiye bazı ilerlemeler kaydetti. Yunanistan da önceki on yıllarda bazı ilerlemeler kaydetmişti. Şimdi Türkiye'yi yakalamaya çalışıyor. Sanırım bir noktada daha önemli bir yerli savunma sanayimiz de olabilir. Ancak gerilimin nedeni silah satın alıyor olmamız değil. İki devlet arasında gerilim olduğu için silah satın alıyoruz ve gerilimin temelinde önemli nedenler var. Bir tanesi Kıbrıs sorunu, hâlâ çözülmemiş bir sorun olduğunu biliyoruz. Diğer sorun ise algılanan güç dengesizliği nedeniyle Türkiye'nin Yunanistan'ı bir şekilde daha az bağımsız bir devlet, belirli yönlerde egemenliği azalmış bir devlet yapabileceğini hissettirmesidir. Diğer yandan, Yunanistan veya daha çok elit kesimi, bir noktada Ege Denizi'nde Kıbrıs olaylarının tekrarlanmasıyla başa çıkmak zorunda kalacaklarından korkuyor. Bu temellendirilmiş bir teoridir.
 

FOTO 4.jpg
Erdoğan, Miçotakis'i seçim zaferinin ardından arayıp tebrik etti, fotoğraf ise Mart 2022'deki Yunan Başbakanı'nın İstanbul ziyaretinden / Fotoğraf: AA


Eğer savunma bütçemize, Ege Denizi'nin istikrarının bir garantisi olarak para harcıyorsak, bu durumda sorun yok. Yani, her ikimiz de uyumlu olursak ve birbirimizle savaşamayacağımızı anlarsak, ben bundan memnunum. Diyelim ki; Ege Denizi'nin barışı için bir tür sigorta ödüyoruz. Sorun şu ki, kendimizi iki konuda da aldatmamalıyız. İlk olarak, belirli sorunları çözmek için bir noktada ilerlememiz gerekiyor. Bu, en azından her iki devlet için de iyi olur. Sorunlar çözülmedikçe, sıcak bir aşamanın değil, soğuk bir aşamanın tekrar ortaya çıkma potansiyeli var. Diğer sorun ise Yunanistan ve Türkiye'nin Ege Denizi'nin iki kaynağını kontrol etmesidir ve Ege Denizi'ni kontrol etmek, genel olarak Doğu Akdeniz üzerinde en fazla etkiye sahip olmanızı sağlar. Tamam. Bu nedenle, herhangi bir küresel gücün bölgenin iki kaynağını birleşik kontrol altında tutmak istememesi mantıklıdır. Önemli olan, Balkan bölgesinde neden daha özerk bir Balkan kimliğine sahip olamadığımızdır. Örneğin, Latin Amerika'nın kendi iç sorunları vardır, ancak bir Latin Amerika kültürü vardır. Bu bir kültür sorunu olduğu kadar politik okuryazarlık sorunudur. Belirli partiler iktidarda olduğunda, Balkan bölgesinde bunun yeniden ortaya çıktığını görüyoruz. Balkan bölgesinde bunu yapmıyoruz. Balkanlar denildiğinde biraz utanıyor gibi görünüyoruz ve birbirimize karşı maksimum düşmanlık gösteriyoruz.

Sanırım, ama bu tarihsel bir durum, öyle değil mi?

Tam olarak öyle. Ama biliyorsunuz hem öyle hem böyle. Yani düşmanlık tarihçesi var, ama birlikte yaşama tarihçesi de var. Evet, Yunanistan'da ve Türkiye'de bazı ölçülerde zihniyetimizi değiştirmemiz gerekiyor. Türkiye'de kendimizi Avrupalılar veya Avrupalı olmak isteyenler olarak tanımlama eğilimindeyiz, Batılılar veya Batılı olmak isteyenler… Ama anlamalıyız ki biz Doğu Akdeniz halkıyız. Çok önemli ve farklı bir kültürümüz var ve umarım uzun bir süre bir arada olacağız. Tabii ki nükleer silahlar dünyaya yağmur gibi yağmaya başlamazsa… Ki; günümüzde bu ihtimal olması gerektiği kadar uzak değil. Bu yüzden saf olamayız. Elbette bir günden diğerine tamamen güven ve dostluk ortamına ulaşamayız. Karşılıklı garanti ve güvencelere ihtiyacımız var. Genel olarak eğer çatışma yolunda bir adım atmaya çalışırsanız, çok acı çekeceksiniz. Bu yüzden bunu denememeniz daha iyi olur. Ancak bunun üzerine, birbirimizle barış içinde birlikte yaşamaya yönelik, otonom ve ABD'ye ya da diğer küresel güçlere yönelik olmayan yolları tanımlayabilmeliyiz. Bunu yapamıyoruz ve bu bölge için çok ciddi bir sorun.

"Cem-Papandreou dönemi sağlam temellere dayanmıyordu"

Üniversite zamanlarından aklıma bir şey geldi. Yıllar önce iki ülke ilişkileriyle ilgili tez savunmasında İsmail Cem ve Yorgos Papandreou'nun dışişleri bakanlıkları döneminde başlayan iyi ilişkilerin iki ülke arasındaki "normali" yansıtmadığını söylemiştim. Elbette normal ve güzel ilişkiler istiyoruz, ama buradaki soru şu: Belki yakın gelecekte değil ama günün birinde Yunanistan ve Türkiye Cem ve Papandreou dönemlerinde olduğu gibi yeni bir atmosfer yaratabilir mi? Normalin dışına, iyi anlamda çıkabilirler mi?

Geçmişe dönersek, Cem ve Papandreou arasındaki atmosferin sağlam temellere dayanmadığını düşünüyorum. Bu nedenle, çok hızlı bir şekilde yok edildi ve aynı problemle mücadele etti. Aynı zamanda büyük ölçüde ABD'nin bir modeliydi. Eğer geçmişe dönersek, 50'li yıllara kadar, 1922'den sonra, bu sürecin tamamlanmasından sonra, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler öncesinde yaşananlara rağmen devletlerin endişesi olmamıştı.
 

cem papa.jpg
1996 yılındaki Kardak kayalıkları krizi sonrası Ankara-Atina arasındaki yakınlaşmanın mimarları 1999'da New York'ta bir araya gelen Cem ve Papandreou olmuştu. Yakınlaşmayla birlikte o dönem, iki ülke arasında askeri gerilim azalmış, ekonomik ilişkiler artmış, kültürel alışveriş ise çoğalmıştı /  Fotoğraf: Hürriyet Gazetesi


Ana endişelerinde dış politika açısından ne değişti? Kıbrıs'ın İngiltere'ye karşı birleşik bir şekilde birlikte yaşama mücadelesinde, Yunanistan'a yönelik Enosis'e karşı, öz yönetim karşıtı olarak başlatılan toplumsal sorunlar… Tabii bunun iç nedenleri de vardı. Öyleyse bunu incelersek ve işler birbirini izlerse, iki devlet arasındaki ana sorunun Ege Denizi olmadığını, Kıbrıs olduğunu biliyoruz. Çünkü Kıbrıs'ta gerçek bir çatışma yaşandı. İnsanlar öldü. Birçok şey oldu ve hala oluyor. Şimdi, tamamen içsel nedenlerin olmadığını söylemiyorum. İki devlet arasında, çatışma ortamının devletlerarası nedenleri… Bu doğru. Ve bunun başlıca nedeni, daha önce de belirttiğim gibi, Panagiotis Kondylis'in bir analizidir. İki devlet arasındaki güç dengesizliği her zaman gerilime neden olur. Çünkü bir tarafın bir şey elde edebileceğini, diğer tarafın bir şey kaybedebileceğini hisseder. Daha barışçıl ilişkilere sahip olabilmek için iki devlet arasında daha büyük, daha iyi kurulmuş bir dengeye ihtiyacımız var. Bunun dışında, önemli ölçüde. Şimdi, karşılıklı sorunlar ve onların nasıl ele alındığı, daha geniş uluslararası ilişkiler çerçevesinin bir sonucudur. Örneğin, Kıbrıs sorunu, Ortadoğu mimarisinin bir sorunu olduğunu ve ABD'nin Makaryos'un Enosis Hareketi'nin lideri olmasını tolere edememesini biliyoruz. Bu, Türkiye'nin Kıbrıs'a ilişkin çıkarını algıladığı bir çıkarla çakışıyor. İşte Kıbrıs meselesinin tam hikayesi en azından benim yaklaşıma göre. Diğerleri önemli ancak ikincil niteliktedir. Şimdi farklı bir çerçevede bulunuyoruz. Bu, Rusya ve potansiyel olarak Çin'le bir çatışmayı gerektiren bir çerçeve. Ve sorun şu ki Türkiye ve Yunanistan, "Bir Kuşak Bir Yol" girişiminin batı ucunda yer alıyor ve Rus etkisini Doğu Akdeniz'de kontrol etme ve ayrıştırma açısından çok önemli. Yani, Ege Denizi'nde sakin sulardan ziyade, Yunanistan ve Türkiye arasında gerçekten dostane bir ilişkiye sahip olmamak ABD'nin çıkarına mı? Ben "Hayır" derim. Çünkü öyle olsaydı, Yunanistan ve Türkiye daha bağımsız bir dış politikaya sahip olabilirdi ve bu potansiyel olarak ABD yanlısı bir politika olmayabilirdi. Yani daha istikrarlı, dostane bir ilişki veya hatta bir tür bölgesel iş birliği gibi daha stabil bir ilişkiye sahip olabilir miyiz diye sorduğumuzda aslında iki soru sormalıyız. İlk olarak, iddia edilen veya gerçek güç dengesizliğiyle nasıl başa çıkacağız? Buna nasıl bir denge getirebiliriz? Birisi demografik olarak daha güçlü olabilir, ancak diğer tarafın diğer yüzle eşit olmasını sağlayacak başka bir avantajı olabilir. Ve ikinci soru nedir? Böyle dostane ilişkilere yol açabilecek uluslararası ilişkiler bağlamı nedir? Benim için bu, ABD modeli olmayan bir ortam olur. Rusya veya Çin tarafından himaye edilmesi gerektiğini söylemiyorum. İki devletin dış politikalarının ABD tarafından manipüle edilmediği bir bağlam olmamalı. Ancak bu gerçekleşmesi çok zor bir şey çünkü her iki devletin siyasi ve ekonomik kurumları, ABD politikalarına olan anlaşmazlıklarına rağmen, Türkiye'nin durumunda daha açık bir şekilde görüldüğü gibi, Washington'dan çok sayıda bağımlılığa sahiptir. Dolayısıyla sorduğunuz sorunun yanıtına evet derim. İki devletin dış etkenler tarafından manipüle edilmeyen, çok istikrarlı, çok dostane ve manipüle edilmeyen bir ilişki için yerine getirilmesi gereken en az iki çok önemli önkoşul vardır. Dengeli ve dış güçler tarafından manipüle edilmeyen bir ilişki için en azından çıkarlarını paylaşmayan bir uluslararası ortam.

"Sağın politikalarını taklit ederseniz seçmen orijinalini seçer"

Türkiye'de ekonomi kötü, Yunanistan'da da neredeyse aynı. Sizce sağ hükümetler nasıl kazanabiliyor? Yunanistan'da SYRIZA, Türkiye'de CHP iyi alternatifler değiller mi? Ya de mesele bunun çok mu ötesinde?

Bu seçimlerde yaşadığımız şey, Yeni Demokrasi'nin gerçek oylar açısından kaybetmesiydi. Yaklaşık 200 bin seçmen kaybettiler. Evet, elbette önemli bir olay, Syriza'nın tamamen çökmesi ve eski PASOK, şimdi Kinal olarak durağanlığı dikkat çekici oldu. Diğer solcu partilerin durumu da aynıydı. Özellikle Syriza ve PASOK Kinal için, bunun belirgin bir nedeni oldu. Her iki parti de Yunanistan'da neoliberal politikaların çekirdeğini benimsedi. Sol, sağa çok yaklaşırsa, sağ tarafından buharlaşacaktır. Eğer sağın politikalarını taklit ederseniz, açıktır ki; seçmenler orijinalini seçecektir. Neoliberal politikaların partisi olan Yeni Demokrasi'ni… Medya propagandası, Syriza'nın daha merkezci olması gerektiğiydi. 2015'ten beri zaten mümkün olduğunca merkezci hale gelmişti, ancak baskı daha merkeze doğru, sağa doğru yöneldi ve Syriza neredeyse sağla farkı olmayan bir parti oldu. Yunanistan için büyük bir sorun. 2015'teki referandumdaki "Hayır" Syriza için bir anlamda "Evet" oldu.
 

FOTO 5.jpg
Syriza 2023 seçimlerinin birinci turunda yüzde 20, ikinci turunda ise yüzde 16 oy oranına ulaştı. Seçim sonuçlarından sonra eski Başbakan ve Syriza lideri  Aleksis Çipras parti genel başkanlığından istifa etti / Fotoğraf: AP


İyi bir hükümetin uygulayabileceği politikalara iki sınırlama olduğunu söyleyebiliriz. Biri Brüksel'deki AB, aslında Berlin; diğeri Washington. Yani stratejik olarak bakıldığında partiler arasındaki farkların hiç olmadığını kabul ederseniz. Syriza için böyle bir çerçeve yok ne yazık ki. Onların sol için, örgütlü toplum içinde kökleri yok. Halkın hükümetten memnuniyetsizliği nedeniyle iki parti arasındaki farkın bir şekilde daralacağını düşündüler. Ancak halk oralı olmadı. Sol'a söylendi. Sol'a, "Solcu olmanızı istiyoruz, sosyalist olmanızı, komünist olmanızı, sosyal demokrat olmanızı istiyoruz ama söylendiğiniz neoliberaller gibi olmayın!" dedi. Ama onların bunu anlayacağından emin değilim.

"Kitlesel göç kolonyalizmin devamı, mülteciler manipüle ediliyor"

Peki, Türkiye ve Yunanistan arasındaki göç konularında iş birliği ve diyalogu artırmak için nasıl bir öneriniz var ve iş birliği için potansiyel alanlar ve mekanizmalar nelerdir? İki ülkenin ilişkilerinin geleceğine bakarken en iyi ve en kötü senaryolar nelerdir?

2020 Mart'ındaki Evros olayı gibi belirli olayları atlayalım. Başka bazı örnekler de var. Bunun dışında iki devlet arasında oldukça önemli düzeyde iş birliği var. Tabii ki sorunlar var ve bu sorunların çoğu, Türkiye'de göçmen ve mültecileri tutma politikalarının daha fazla para, daha fazla fon talepleriyle Brüksel'e yönelik oluyor. Ancak genel olarak iş birliği olduğu açıktır. Bunu biliyoruz. Yunanistan'a giren göçmen ve sığınma talebinde bulunanların sayısı, eskisine göre çok daha az olduğunu biliyoruz. Ayrıca, geri itmelerin gerçekleştiği birçok olay olduğunu da biliyoruz ve geri itmelerin de vatandaşlıkla ilgili olduğu sır değil.
 

FOTO 6 EVROS.jpg

2020 Mart Evros'ta, Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınırda bir kriz yaşandı. Türkiye, Suriye'nin İdlib bölgesinde 33 askerinin hayatını kaybetmesinin ardından, AB'ye baskı yapmak için sınırlarını mültecilere açtığını duyurdu. Bunun üzerine binlerce mülteci, Evros nehrini geçip Yunanistan'a girmeye çalıştı. Atina yönetimi sınırını kapatıp mültecileri engellemek için polis ve asker güçlerini seferber etti. Sınırda çatışmalar ve insan hakları ihlalleri yaşandı / Fotoğraf: Reuters


Bunu biliyoruz. Bu yüzden önemli bir iş birliği düzeyi olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda mülteciler ve göçmenler manipüle ediliyor. Bu göç konusunda Brüksel'den ve Berlin'den bir şey istemenin çok kolay bir yolu ve silahsız bir şekilde bir pazarlık aracı.  Eğer gerçekten göçmen ve mültecilerle ilgili endişe duyuyorsak, parayı devletlerin yeniden inşası için harcamalıyız. Kitlesel göç, başka araçlarla süren bir kolonyalizmin devamıdır. Genç nesilleri endüstriyel devletlere çalışmak için götürüyoruz. İşte bütün mesele bu. Ancak tabii ki yasadışı yollarla geldikleri için daha düşük maaşlarla çalışıyorlar. Bu daha geniş strateji ve daha geniş bağlam. Yunanistan ve Türkiye bu masada yer alıyor, ancak ne yazık ki masada olan, Ege'de dolaşan insanlar. Ama bu böyle devam edecek. Bu sermayeye para getiriyor ve bu yüzden devam edecek. Asla unutmamamız gereken şey, kapitalizmde yaşadığımız ve insan hayatının belli bir değeri olduğudur.

Miçotakis'in oğluna selam!

Yunanistan'da başbakanın oğlunun bir devlet memuru tarafından selamlandığı bir görüntü dikkatimi çekti. Yakın zamanda Yunanistan'da ilk kez böyle bir görüntü görüyorum...

Polis memurlarının iş adamlarına da aynı selamı verdiğini gördük. Evet, PAOK'un çok zengin bir sahibi var.
 

FOTO 7.jpg
Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in oğlu Konstandinos Miçotakis 22 yaşında. Boston Üniversitesi'ni bitirdikten sonra ülkesine dönüp 2020'de Türkiye sınırındaki Evros'ta 9 ay boyunca topçu birliğinde askerlik görevini yapmıştı / Fotoğraf: Twitter via @ntalaoura


Bir polis memurunun PAOK FC sahibine benzer selamı veren bir fotoğrafını mı kastediyorsunuz?

Evet. Yani, iki ülke arasında hayal ettiğimizden daha çok benzerlik var. Bunu kabul etmek istemeyiz. Ama sürekli olarak gerçekleşiyor. İki ülke arasında böyle benzerliklerin olmaması gereken şeyler olduğu için üzücü bir durum. Ama evet, böyle bir durum var.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU