Rus basınında Gazze savaşı: "Amerikan üniversiteleri İsrail karşıtı protestolarla sarsılıyor"

Gazze savaşının 205. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: EPA/BBC Rusça

Gazze savaşının 205. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 27 Nisan Cumartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


TASS:
 

 

Husiler bir İngiliz gemisine ve bir Amerikan insansız hava aracına saldırdıklarını iddia ediyor

Radikal örgütün askeri temsilcisi Yahya Saria, İHA'nın Saada ilinde hava savunma güçleri tarafından vurulduğunu söyledi

Örgütün askeri temsilcisi Yahya Saria, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, Yemen Ansar Allah radikal harekete mensup isyancı Husiler Kızıldeniz'de Birleşik Krallık'ın Andromeda Star gemisine saldırdıklarını açıkladı. 

Husiler kendi hava taarruzundan savunma sistemlerinin Saada Eyaletinde ABD'nin MQ-9 İHA'sını vurduklarını da belirtti.

Asi örgüt "Filistin halkını destekleme adına askeri operasyonlarını sürdüreceklerini" ifade ettiler.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Amerikan üniversiteleri İsrail karşıtı protestolarla sarsılıyor... Los Angeles'ta mezuniyet töreni iptal edildi, polisle çatışma çıktı

İsrail'in Gazze'deki eylemlerine karşı Amerikan üniversite kampüslerinde geniş çaplı protestolar devam ediyor. Protestocular, üniversitelerin savunma ve İsrail'le iş yapan diğer şirketlerden bağış kabul etmeyi bırakmasını talep ediyor

Geçen hafta polis, Filistin yanlısı gösterilerde 500'den fazla kişiyi gözaltına aldı.

Protestolar bir yandan özgür akademik tartışmaları korumaya çalışan, diğer yandan ise nefretin kızışmamasına çalışan üniversite yönetimleri için ciddi sorun oluşturuyor.

İşin başında Columbia Üniversitesi protestoyu güç kullanarak bastırma ve polisin yardımıyla çadırlardan kurtulma girişiminde bulunurken bu durum hukuku savunan grupların, öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin öfkesine neden oldu. 

Protestocuları kovarak gözaltına almalarına rağmen birkaç gün sonra çadır kampüsü yeniden kuruldu.
Şimdi üniversite temsilcileri öğrencilerle diyalog yapıyorlar.

Aktivist öğrenciler antisemitizm ithamını reddediyor ve sadece İsrail devletini ve yandaşlarını eleştirdiklerini ifade ediyorlar.

Gazze'deki kanlı çatışmanın başlamasından bu yana geçen 7 aylık süreçte ABD'de bu olaya yaklaşım değişti. 

Gallup en son kamuoyu araştırması çoğu ABD'linin şimdi İsrail'in Gazze'de yaptıklarını hoş karşılamadığını ortaya çıkardı.


Детали (Detaylar):
 

 

İsrail karşıtı kamp lideri Himani James, "Siyonistlere ölüm" çağrısı yaptığı için kampüsten atıldı

Columbia Üniversitesi'ndeki İsrail karşıtı protesto grubunun lideri Himani James, "Siyonistler yaşamamalı" dediği bir videonun ortaya çıkması üzerine kampüsten atıldı. 

James'in sözleriyle ilgili cuma günü akşam açıklama yapan Columbia Üniversitesi yetkilisi "Öğrencinin kampüse girmesi yasaklandı" dedi.

Instagram’da bir gün önce yayımlanan videoyu James geçen ocak ayında çekmişti.

James, Columbia Üniversitesi’ndeki Filistin ile çadır kampı dayanışması hareketinin temsilcisi. 

Geçen 24 Nisan Çarşamba günü protestocular yönetim arasındaki protestoyu takip eden onlarca gazeteci için kampüste basın toplantısı gerçekleştirmişti. Yönetim, öğrencilerin disiplin tedbirleri almakla tehdit etmişti.

James, söz konusu videoda, "Biz Nazilerin yaşam hakkının olmaması gerektiğine, faşistlerin yaşam hakkının olmaması gerektiğine, ırkçıların yaşam hakkının olmaması gerektiğine nasıl yaklaşıyorsak, Siyonistlerin de bu dünyada yaşamaması gerekir" demişti.

James sözlerinin, "Filistin'in özgürlük harekatından dikkatleri çekme faktörü olarak kullanılmasından" rahatsızlık duyduğunu belirtti.
 

 

Kan: Hamas'la anlaşma "birkaç gün içinde" mümkün ama Netanyahu tereddüt ediyor

Askerler, güvenlikçiler ve İsrail'in siyasi yönetimindeki çoğunluk İsrail'in HAMAS ile imzalayacağı yeni anlaşmayı destekliyor. İşin başını Mısır çekiyor. Bu plana göre geçici ateşkesin karşılığında onlarca rehine serbest bırakılacak.

Verilen bilgiye göre, dolaylı yoldan yürütülen görüşmelerde Hamas anlaşmanın ilk aşaması için savaşın bitmesi talebinde bulunmuyor.

Görüşmelere katılan İsrailli kaynak ilk aşamada 20 ile 40 arasında rehinenin salıverilebileceğini belirtti. Kaynağın sözlerine göre ilave her rehinenin serbest bırakılması durumunda İsrail Hamas’a "ilave" bir gün ateşkes öneriyor.

İsrail askerleri ve güvenlik gücü mensupları Refah'ta operasyonun başlaması durumunda rehinlerin kurtarılması şansının kaybolacağından rahatsızlık duyuyorlar.

Güvenlik kurumlarının yöneticileri anlaşmanın rehinelerin geri alınması işinde "son şans" olduğunu ifade ettiler.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU