Merkez Bankası: Ağustos ayına ilişkin öncü veriler, enflasyon eğilimindeki artışın devam ettiğine işaret ediyor

Üç ay üst üste faiz oranlarını değiştirmeyen Merkez Bankası, 20 Ağustos’taki Para Politikası Kurulu’nun toplantı özetini yayımladı.

Fotoğraf: Reuters

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz oranlarını yüzde 8,25 seviyesinde sabit tuttuğu, 20 Ağustos tarihli Para Politikası Kurulu toplantısının özetini yayımladı. 

Salgına bağlı maliyet artışlarının, döviz kurundaki yükselişin ve  kredilerde yaşanan gelişmelerin talep yönlü dezenflasyonist etkileri sınırladığını belirten TCMB, “Ağustos ayına ilişkin öncü veriler, enflasyon eğilimindeki artışın devam ettiğine işaret etmektedir” ifadelerine yer verdi. 

Salgına bağlı tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağını öngören Merkez Bankası, yakın dönemdeki gelişmeler fiyatlama davranışlarına risk oluşturduğunu belirtti. 

“Salgının ilerleyişine bağlı olarak iç ve dış talep koşullarının seyrine dair belirsizlikler önemini korumaktadır” diyen Merkez Bankası son dönemde likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımlarının, makrofinansal istikrarı destekleyeceğini söyledi ve ekledi: 
 

Salgın sonrası dönemde uygulanan maliye politikası tedbirleri parasal ve finansal diğer tedbirlerle birlikte salgına bağlı iktisadi risklerin sınırlanarak ekonominin üretim potansiyelinin desteklenmesine ve toparlanmanın başlamasına önemli katkı sağlamıştır.

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. 

Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. 

Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. 

Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. 



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU