Davalık olan tartışmalı Netflix filmiyle ilgili karar verildi

"Gerçek olaylardan esinlendiği" öne sürülmüştü

55 yaşındaki Amerikalı yönetmen ve senarist David M. Rosenthal'ın yönettiği filmin başrollerinde Camille Rowe, Sofiane Zermani ve César Domboy yer alıyor (Netflix)

Mahkemelik olan Netflix yapımı dramayla ilgili karar verildi. Yayın devinin 2022 yapımı filmi Derin Tutkular (No Limit), gerçekte yaşanmış olaylara benzerlikleri nedeniyle davalık olmuştu.

Eylül 2022'de Netflix'te gösterime giren Derin Tutkular, oksijen kaynağı olmadan aşırı derinlerde serbest dalış yapan Pascal Gautier ve Roxana Aubrey adlı çiftin "gerçek olaylardan esinlenen" hikayesini anlatıyordu. 

Kurgu mu gerçek mi?

Roxana Aubrey, ekstrem serbest dalış sporunda yükselen bir yıldızdır. Öyle ki tek bir nefesle deniz yüzeyinin 170 metre altına dalarak dünya rekoru kırmaya çalışacaktır. Ancak ona yönelik en büyük tehdit dalgaların altında değil üstündedir: Serbest dalışçılıkta düşüşe geçen istismarcı ve kıskanç eşi Pascal. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filmde Pascal'ın sabote ettiği güvenlik ekipmanı arızalandığında Roxana boğularak ölür. Şüpheler, dalışını kasten baltalayarak onu korkunç bir ölüme mahkum ettiği anlaşılan kıskanç eşinin üzerinde yoğunlaşır.

Derin Tutkular, "bir kurgu eseri" olduğunu iddia ederken aynı zamanda "gerçek olaylardan esinlendiğini" de söylüyor. Filmin sonunda, Roxana Aubrey karakterinin ilham kaynağı olan ve 2002'de serbest dalış yaparken hayatını kaybeden 28 yaşındaki Fransız Audrey Mestre'nin fotoğrafı ve biyografisi gösteriliyor.

O dönemde Mestre ve Küba asıllı Amerikalı eşi Francisco "Pipin" Ferreras, gerçekten de dünyanın en ünlü serbest dalışçılarıydı ve ikisi de rekor üstüne rekor kırıyordu. Mestre'nin hayatına mal olan dalış sırasında Ferreras, eşini kurtarmak için kendi hayatını riske attığını öne sürmüştü. Dalış sırasında yeterli güvenlik önlemi almadığı için eleştirilse de Audrey'nin ölümünün kaza olduğuna karar verilmişti.

"Hikayeyi değiştirdiler"

Ferreras, Britanya merkezli gazete Daily Mail'a konuşmuş ve "Hikayeyi değiştirdiler ve istedikleri gibi yansıttılar. Neden böyle bir şey yapayım ki? Biz birbirimize aşıktık" demişti:

Audrey ve yaptığı her şeyle çok gurur duyuyordum. O gün onu kurtarmak için yapabileceğim her şeyi yaptım. Her gün sosyal medyada saldırıya uğruyorum, insanlar karımı öldürdüğümü söylüyor.

Yazar ve yönetmen David M. Rosenthal mahkemede yaptığı açıklamada, Mestre'nin hikayesini bir belgeselde görerek öğrendiğini, daha sonra dava hakkında daha fazla makale ve kitap okuduğunu söyledi. 

Yönetmen, esinlendiği filmi açıkladı

Rosenthal, Luc Besson'un 1988'de yönettiği ve rakip serbest dalgıçları konu alan Derinlik Sarhoşluğu'ndan (Le Grand Bleu) ilham aldığını söyledi. Yönetmen ayrıca tehlikeli romantik ilişkileri anlatan film ve romanlardan da esinlendiğini aktardı.

Yargıç Bruce G. Iwasaki, dalgıç Pipin Ferreras'ın kurmaca filmin kendisi hakkında olduğunu kanıtlayamadığını tespit ederek Netflix'in davayı düşürme talebini kabul etti. Karar salı günü açıklandı.

Ferreras'ın avukatı Alexander Rufus-Isaacs temyize gideceğini söyledi. Rufus-Isaacs, kurgusal tasvirle gerçek hikaye arasında 22 benzerlik tespit ettiğini ve filmin kesinlikle müvekkili hakkında olduğunu savundu.


Independent Türkçe, Variety, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU