Blinken: Hamas'ın önünde olağanüstü derecede cömert bir ateşkes teklifi var, hızlı karar vermeleri gerekiyor

ABD Dışişleri Bakanı, Hamas'ın ateşkes ve esir takası konusunda ‘olağanüstü derecede cömert’ olarak nitelendirdiği anlaşma teklifini kabul edeceğine inandığını söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu özel toplantısında konuştu / Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’ın İsrail'in Refah'a saldırmasına karşı olduğunu bir kez daha ifade ederken Hamas Hareketi’nin Gazze'de ateşkes konusunda ‘doğru kararı’ vereceğine inandığını söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Riyad'daki özel toplantısında konuşan Blinken, İsrail’in Washington'a Refah’taki olası kara operasyonu için sivilleri koruyacak bir plan sunmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığına göre ABD Dışişleri Bakanı, Hamas'ın ateşkes ve esir takası konusunda ‘olağanüstü derecede cömert’ olarak nitelendirdiği anlaşma teklifini kabul edeceğine inandığını söyledi.

Hamas'ın önünde İsrail’den gelen ‘olağanüstü derecede cömert’ bir teklifin olduğunu söyleyen Blinken, “Bir karar vermek zorundalar ve hızlı karar vermeleri gerekiyor. Umarım doğru kararı verirler” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Hamas'ın bugün, kuşatma altında olan ve açlıkla boğuşan Gazze'deki savaşta, rehinelerin serbest bırakılmasını da öngören ateşkes teklifine yanıt vermesi bekleniyor. AFP'ye konuşan Hamas’tan üst düzey bir yetkili, Kahire'de Mısır, Katar ve Hamas arasında üçlü bir toplantı yapılmasının planlandığını söyledi. AFP’nin aktardığına göre Kahire’deki Hamas heyetine Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya başkanlık ediyor. Hayya, Gazze’de ateşkes için gerçekleştirilen müzakerelerde yoğun bir şekilde yer alıyor.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen yetkili AFP'ye yaptığı açıklamada “Şu an müzakerelerde olumlu bir hava hakim ve İsrail yeni engeller koymadığı sürece devam etmesi bekleniyor. Zira Hamas'ın İsrail'in cevabında yer alan hususlara ilişkin sunduğu notlarda ve sorularda önemli bir sorun yok” dedi. Mısır tarafından hazırlanan bu öneri, İsrail tarafından değiştirilmişti. Hamas'ın nisan ayı ortalarında Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkese ulaşılmasında ısrar etmesi ve İsrail'in bu şartı reddetmesi üzerine yeni bir öneri sunuldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU