Bitcoin'deki yükseliş, dolandırıcılığı da artırdı: "4 milyar dolara dayandı"

Uzmanlar, çöpçatanlık uygulamalarına karşı da uyarıyor

Bitcoin son verilere göre 73 bin 450 dolar seviyesinden işlem görüyor (Reuters)

Bitcoin'in son dönemde yakaladığı yükseliş sürerken, kripto para dolandırıcılığında da artış yaşandığı bildirildi. 

Bitcoin, dün 73 bin 658 dolara çıkarak yeni bir rekor kırarken, uzmanlar yükseliş trendiyle birlikte artan dolandırıcılık tehdidine dikkat çekiyor. 

FBI'ın geçen hafta açıkladığı rakamlara göre 2023'te kripto para dolandırıcılığı yüzde 53 artışla 3,94 milyar dolara yükseldi. Bu rakam 2022'de 2,57 milyar dolardı.

Açıklamada, dolandırıcıların kripto para sahiplerini özellikle "kazançlı yatırım vaatleriyle kandırdığına" işaret edildi.

Kripto para borsası Binance'in İspanya ve Portekiz şubelerinin yöneticisi Javier Garcia de la Torre şu değerlendirmeyi yaptı: 

Fiyatlar her yükseldiğinde, kripto paraya ilginin arttığı dönemler oluyor. Dolayısıyla bu durumdan faydalanmak isteyen kötü niyetli kişilerin sayısında da artış görülüyor.

New York merkezli kripto para analiz firması Chainalysis de yatırımcıları "pump and dump" diye bilinen, piyasa manipülasyonu üzerine kurulu dolandırıcılıklara karşı uyardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu dolandırıcılığa, kripto para yatırımı tavsiyesi verilen WhatsApp ve Telegram gruplarında sık rastlanıyor.

Firma ayrıca kripto para dolandırıcılığında kullanılan platformlar arasında çöpçatanlık uygulamalarının olduğuna dikkat çekti. Analize göre bu uygulamalar üzerinden yapılan sahtekarlıklar 2020'den beri 85 kat arttı.

Uzmanlar, çöpçatanlık uygulamalarında eşleşme yakalayan dolandırıcıların, karşı tarafın güvenini kazanıp onları sahte kripto para yatırımlarına yönlendirdiğini belirtti.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), ocakta spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) başvurularını onaylaması da kripto paraya ilginin yeniden artmasını sağlamıştı.

SEC'nin bu kararıyla yatırım şirketlerinin müşterileri adına Bitcoin'e yatırım yapmasının önü açılmış oldu.


Independent Türkçe, El Pais, Blockworks

DAHA FAZLA HABER OKU