Alman subayların Ukrayna-Rusya savaşına dair ses kayıtları yayınlandı: Rusya, Almanya'dan cevap bekliyor

Ses kaydında Alman subayların, Kerç Köprüsü'nün bombalanması hakkında konuştuğu iddia ediliyor

Fotoğraf: Twitter

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı ile ilgili görüşmesinin ses kaydını yayınladı. Ses kaydında Alman subayların, Kerç Köprüsü'nün bombalanması hakkında konuştuğu iddia ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DW Türkçe'nin haberine göre; Berlin'de, casuslukla mücadele biriminin Federal Ordu'nun üst düzey subayları arasında, Taurus seyir füzelerinin Ukrayna'da konuşlandırılmasına ilişkin görüşmenin Rusya tarafından dinlendiği ve kaydedildiği ile ilgili iddiaları araştırdığı bildirildi. 

Ne olmuştu?

Russia Today, Cuma günü Alman subaylar arasındaki bir konuşmaya ait 30 dakikalık bir ses kaydı yayımladı. Kayıtta, Almanya Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) Komutanı Ingo Gerhartz'ın diğer üst düzey ordu mensuplarıyla Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştuğu duyuluyor. Görüşmede, Ukraynalı pilotların eğitimi ve sistemlerin programlanması sürecine verilebilecek desteğin yanı sıra olası hedeflerin de konuşulduğu anlaşılıyor.

Subaylar söz konusu görüşmede, mühimmat depolarını ve anakarayı Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlayan stratejik önemdeki Kerç Köprüsü de olası hedefler arasında sayıyor. Görüşmede ayrıca, kamuoyunda söz konusu füzelerin Ukrayna'ya teslimatına kesin bir dille karşı çıkan Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da bu silahların gönderilmesine yeşil ışık yakacağından yola çıktığı duyuluyor. 

Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Alman ordusundan üst düzey subayların Kırım Köprüsü'ne saldırıyı istişare ettiği ses kaydının deşifresini yayınlamıştı.

19 Şubat'ta gerçekleşen görüşmeye Alman Hava Kuvvetleri Komutanlığı Operasyon ve Tatbikat Daire Başkanı Frank Graefe, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Müfettişi Ingo Gerhartz ve Uzay Kuvvetleri Komutanlığı Hava Harekat Merkezi yetkilileri Fenske ve Frostedt'in katıldığı belirlenmişti.

Almanya'nın doğruladığı öne sürüldü

ARD televizyonunun haberine göre Almanya Savunma Bakanlığı, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Kırım Köprüsü'ne saldırı planına ilişkin konuşmalarının dinlendiğini doğruladı. Alman Haber Ajansı DPA'nın haberine göre Scholz, Vatikan'da yaptığı açıklamada, ses kayıtlarının yayınlanmasını "çok ciddi bir konu" olarak nitelendirdi. Scholz, bir gazetecinin bunun dış politikada sorun olup olmayacağına ilişkin sorusuna ise "İşte bu yüzden bu konu artık çok dikkatli, çok yoğun ve çok hızlı bir şekilde aydınlatılıyor. Bu da gerekli." yanıtını verdi.

Rusya ne dedi?

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Alman subayların Kırım Köprüsü'ne saldırı planınıyla ilgili ses kaydına ilişkin Alman devlet yetkililerinden herhangi bir yorum gelmemesinin ülkede tek bir yönetim organının olmadığını ve medyanın amacının demokrasi yanılsamasını sürdürmek olduğunu gösterdiğini belirtti.
Zaharova, Alman subayların ses kaydına ilişkin Alman hükümet yapılarından gelen yorumların resmi yetkililrden değil, medya aracılığıyla ismi açıklanmayan kaynaklardan geldiğine dikkat çekerek, "Şaşırtıcı mı? Hiç değil. Bu ne anlama geliyor? Almanya'da birleşik bir yönetim organının yokluğu. Seçkinlerin, iktidarın ve halkın ne birbirlerine karşı sorumluluğu ne de geribildirimi söz konusu. Bu, demokrasinin yokluğunun doğrudan kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

 

DW Türkçe, Sputnik TR, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU