Ukrayna görüntüleri yayımlayarak Kerç Köprüsü'ne yönelik drone saldırısını üstlendi

"Savaş başladığından beri hazırlık yapıyorduk"

Deniz drone'uyla düzenlenen saldırıda köprünün bir kısmı havaya uçmuştu (Reuters)

Kırım'ı Rusya anakarasına bağlayan Kerç Köprüsü'ne temmuzda düzenlenen saldırının görüntüleri yayımlanırken, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) de olayı ilk kez açıkça üstlendi.

SBU'nun ABD'nin önde gelen medya kuruluşu CNN'le paylaştığı videoda, 17 Temmuz'da Ukrayna ordusuna ait bir deniz drone'uyla köprüyü vurduğu anlar yer aldı.

Rusya, saldırıda iki sivilin hayatını kaybettiğini bildirmiş ve olaydan Kiev yönetimini sorumlu tutmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SBU Direktörü Vasil Malyuk, "Sea Baby" adlı deniz drone'unun saldırısına dair planlama ve hazırlıkların, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta savaşı başlatmasının ardından yapıldığını belirtti. 

Böylelikle SBU, saldırıyı ilk kez açıkça üstlenmiş oldu. Daha önce SBU'dan kimliğini paylaşmayan bir yetkili, 18 Temmuz'da CNN'e saldırının istihbarat ve donanmanın ortak operasyonuyla düzenlendiğini söylemişti.

Malyuk, 850 kilogram patlayıcı taşıyan drone'un hiçbir özel şirketin desteği olmadan tamamen SBU tarafından geliştirildiğini savundu. 

SBU direktörü, Karadeniz kıyısında bulunan Novorossisk kentindeki Rus donanması üssü yakınında yer alan Olenegorski Gornyak adlı askeri gemiye 4 Ağustos'ta düzenlenen saldırıda da aynı model drone'dan kullanıldığını belirtti.   
 


Malyuk, Kerç Köprüsü'nde demirleyen SIG tankerine aynı gün yapılan saldırıda da mevzubahis drone'un yer aldığını söyledi. 

Rusya'nın açıklamalarına göre bu iki saldırıda can kaybı yaşanmadı. 

Bunlara ek olarak SBU direktörü, Kerç Köprüsü'ne 8 Ekim'de düzenlenen saldırıyı da üstlenirken, operasyonla ilgili detayları paylaşmadı.

Rusya, köprüde yaşanan patlama sonucu 5 sivilin hayatını kaybettiğini bildirmiş, olaydan Kiev yönetimini sorumlu tutmuştu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise iddiaları yalanlayarak saldırı emri vermediklerini savunmuştu. 


Independent Türkçe, CNN, SCMP, Militarinyi

DAHA FAZLA HABER OKU