Refah pazarlarında maskeli silahlı kişiler fiyatları denetliyor

Sopalarla silahlanmış adamların başlarında Arapça ‘Halkı Koruma Komitesi’ yazan bandanalar bulunuyor

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah Kampı’nda bir pazardan kesit / Fotoğraf: AFP

Reuters'in haberine göre bir sivil toplum üyesi, Gazze'deki maskeli silahlı kişilerin, İsrail'in hava ve kara saldırılarından kaçarak Refah'a sığınan bir milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinliyi, karaborsacıların istismar etmelerini önlemek için sokaklarda devriye gezdiğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

7 Ekim'de çatışmaların başlamasının ardından tüm ticari faaliyetlerin durması nedeniyle aradan geçen 5 ay sonra Gazze'de fiyatlar yükseldi. Sadece sınırlı miktarda insani yardım bölgeye ulaşıyor.

Gazze'deki 2,3 milyon insanın çoğu, diğer bölgelerdeki yıkımdan kaçtıktan sonra, şu anda Mısır sınırındaki Refah'ta çadırlarda ve diğer geçici barınaklarda yaşıyor.

Sosyal medya platformlarında yayınlanan görüntülerde, marketlerde satış masalarının yanında maskeli kişiler görülüyordu. Bir fotoğrafta silahlı iki adam, diğer fotoğrafta ise sopalı altı adam görülüyor.

Fotoğraflarda, sopalarla silahlanmış adamların başlarında Arapça ‘Halkı Koruma Komitesi’ yazan bandanalar bulunuyor.

Kendisini komitenin bir üyesi olarak tanımlayan bir kişi, İsrail saldırılarının hedefi olan polislerin sokaklarda devriye gezememeleri nedeniyle bu kişilerin kanun ve düzeni uygulamada zorlandığını belirtti.

İsrail'in misilleme yapması korkusuyla isminin açıklanmaması şartıyla konuşan bir adam, yapmaya çalıştıkları şeyin amacının ‘muhtaç insanları istismar edenleri cezalandırmak’ olduğunu söyledi.

Savaş, İsrail istatistiklerine göre, Hamas savaşçılarının İsrail'e saldırıp bin 200 kişiyi öldürmesi ve 253 kişiyi rehin almasıyla başladı. Hamas tarafından yönetilen Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, İsrail'in hava ve kara harekâtı yaklaşık 30 bin Filistinlinin ölümüne yol açtı.

Çarşamba günü, Refah pazarındaki devriyeye, savaşın başlarında Gazze'deki evinden kaçan ve şu anda bir çadırda yaşayan 24 yaşındaki üniversite mezunu Muhammed Ebu İmad şahit oldu.

İmad, “Polis son zamanlarda saldırıya uğrayana dek, Refah'ta, fırın, mağaza ve banka önlerinde uzun kuyrukların düzenlenmesi ve denetlenmesi sıkça görülen bir durumdu” dedi.

Ebu İmad, kamu düzenini sağlayan maskeli şahısların ortaya çıkmasından endişe duyduğunu söyleyerek “Belki bu iyi bir şeydir ama inşallah insanlara iyi davranırlar... Biz savaşın bitmesini ve gerçek polisin geri dönmesini tercih ederiz” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU