Christopher Nolan, Tenet'i anlamayanlara çıkış yolu sundu

John David Washington'ın başrolünü oynadığı 2020 yapımı film, baş döndürücü olay örgüsüyle biliniyor

(Reuters)

Christopher Nolan, 2020 yapımı filmi Tenet'i anlamadığını düşünenlere bir çıkış yolu sundu.

Britanya asıllı Amerikalı sinemacı, genellikle doğrusal olmayan anlatılar içeren karmaşık ve katmanlı hikaye anlatımıyla tanınıyor.

Tenet'in pek çok izleyicisi, eski bir CIA ajanının (John David Washington) zamanda geriye doğru yaptığı yolculuğu konu alan olay örgüsünü kavrayamadığından şikayet etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

7 Şubat Çarşamba günü The Late Show With Stephen Colbert'a katılan Nolan'a filmle ilgili kafa karışıklığı ve kendisinin filmdeki her şeyi anlayıp anlamadığı soruldu.

Yönetmen, "Tenet'teki her şeyi anlamanız gerekmiyor. Hepsi kavranabilecek şeyler değil" dedi.

"Bu biraz Başlangıç'ın (Inception) sonunda dönen topaçın ne anlama geldiğini bilip bilmediğimi sormaya benziyor" diye ekleyen Nolan, Leonardo DiCaprio'nun başrolünü oynadığı 2010 yapımı filmin muğlaklığıyla meşhur finaline gönderme yaptı.

Geçerli, üretken bir belirsizlik olması için benim de bu konuda bir fikrim olması gerekiyor ama asıl mesele bunun bir belirsizlik olması. Emerald'ın söylemeyi sevdiği gibi; asıl mesele karakterin düşüp düşmemeyi umursamaması.

 

Christopher Nolan
Christopher Nolan, Tenet'i çekiyor (Warner Bros. Entertainment, Inc.)


İzleyicilerin filmlerini "anlaması" mı yoksa sadece "deneyimlemesi" mi gerektiği sorusunaysa Nolan "Eğer filmimi deneyimliyorsanız onu anlıyorsunuz demektir. Bundan çok eminim" diye yanıtı verdi.

Bence izleyiciler geçmişteki anlatılarımla ilgili hayal kırıklığı yaşadığında, bazen asıl noktayı biraz kaçırıyorlar. Bu çözülmesi gereken bir bulmaca değil. Tercihen bir sinema salonunda ama evde de olur, umarım kesintiye uğramayan bir süre içinde yaşanacak bir deneyim.

Bu yaşanması gereken bir deneyim, işin özü bu, işin duygusu bu. Geri kalan her şey, eğer insanlar bunun hakkında konuşmak ya da daha fazla tartışmak isterse, fikirler yankı bulursa, bu muazzam bir artı olur.

Nolan'ın, bir Peleton eğitmeninin antrenman sırasında filmi yerdiğini anlatması üzerine Tenet yakın zamanda yeniden manşetlere çıkmıştı.

Yönetmenin bu anekdotu paylaşmasının ardından hayranlar, fitness eğitmeni Jenn Sherman'ın 2020'deki "aralar ve kollar" adlı sanal dersi sırasında filmi yerden yere vurduğu anın izini sürüp bulmayı başardı.

Sherman, Travis Scott'ın The Plan şarkısının eşlik ettiği videosunda "Bu şarkı Tenet diye bir filmin müziklerinden" diyor.

Bu saçmalığı izleyen var mı? Bunu benden başka izleyen var mı? Çünkü kılavuza ihtiyacım var. Birinin bunu açıklaması lazım. Evet, şaka yapmıyorum, o filmde neler oluyordu? Anladınız mı? Cidden anlamak için nörobilimci olman lazım. Hayatımın iki buçuk saatini geri istiyorum. Geri istiyorum.

Nolan son filmi Oppenheimer'la bu yıl En İyi Yönetmen Oscar'ını kazanmaya aday isimler arasında muhtemelen favori konumda. "Atom bombasının babası" J. Robert Oppenheimer hakkındaki biyografik film, 13 adaylıkla Akademi Ödülleri'nde başı çekiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU