Kaliforniya, Tesla'ya karşı: Elektrikli otomobil devine tehlikeli atık davası

"Tesla, oto tamircinin yapması gerekenleri bile gerçekleştirmemiş"

Tesla, Fremont'taki fabrikasını 2010'da açmıştı (Reuters)

Elektrikli otomobil devi Tesla, tehlikeli atıklarla ilgili kanunları çiğnediği gerekçesiyle davalık oldu.

Kaliforniya eyaletindeki 25 bölgenin salı günü açtığı davada, teknoloji milyarderi Elon Musk'ın firmasının tehlikeli atıkların taşınması ve sınıflandırılmasıyla ilgili eyalet kanunlarını ihlal ettiği savunuldu.

Bölge savcılıklarının şikayetinde, Tesla'nın eyaletteki en az 101 tesisinde ihlal yaşandığı iddia edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davacılar tesislerdeki boya maddeleri, fren yağları, kullanılmış batarya, dizel yakıt ve antifrizlerin atık haline getirilirken doğru şekilde sınıflandırılmadığını savundu. 

Ayrıca firmanın bu atıkları "kanunen yasak bölgelerde kasti olarak imha ettiği" de ileri sürüldü.

Şikayette, Tesla'nın çalışanlarına atık sınıflandırma ve imhayla ilgili yeterli eğitimi sağlamadığı da iddia edildi. 

Tesla'dan davaya ve iddialara ilişkin henüz açıklama gelmedi. 

Çevre politikası uzmanı Eric Roesch, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNBC'ye davayla ilgili şunları söyledi:

Otomobil fabrikası gibi karmaşık bir tesiste, ara sıra ihlallerin olmasını bekleyebilirsiniz. Ancak bu şikayete göre Tesla kullanılmış yağ, pil ve boya gibi yeraltı sularına karışabilecek maddelerin sınıflandırılması ve  denetlenmesinde, bir oto tamircide çalışan herkesin yapması gereken temel şeyleri bile gerçekleştirmiyor.

Musk, Kaliforniya eyaletindeki vergi uygulamalarına tepki göstererek firmanın Palo Alto'daki ana merkezini 2021'de Teksas'a taşımıştı. Kanunların ihlal edildiğinin öne sürüldüğü tesisler arasında, firmanın Kaliforniya eyaletinin Fremont bölgesinde açtığı ilk elektrikli otomobil üretim fabrikası da yer alıyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre Kaliforniya eyalet kanunları kapsamında tehlikeli atık kurallarının ihlal edildiği her gün için Tesla'ya 70 bin dolara kadar para cezası kesilebilir.

Tesla, 2022'de Fremont'taki fabrikada boya malzemelerinin yol açtığı hava kirliliğine karşı önlem almadığı gerekçesiyle açılan davada, ABD Çevre Koruma Ajansı'yla (EPA) anlaşmaya vararak 275 bin dolar ceza ödemişti.

Firma ayrıca 2019'da da aynı tesiste tehlikeli atıklarla ilgili kanunlara uyulmadığı gerekçesiyle dava edilmişti. Şirket, EPA'yla vardığı anlaşma kapsamında 31 bin dolar ceza ödemiş ve tesislerde kanunlara uyulması için gerekli adımların atılacağını taahhüt etmişti.


Independent Türkçe, CNBC, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU