Doğu Avrupa ülkesinin uzay araştırmaları fonu "patates oldu"

Depolama tesisinin gözlem uydularından daha önemli olduğuna karar verdiler

Eski Sovyet ülkesinin en çok ürettiği mahsul patates (Unsplash)

Belarus hükümeti perşembe açıkladığı kararla uzay araştırmaları fonunun yeni bir patates deposu yapımına ayrılacağını duyurdu. 

Başkent Minsk'teki Ulusal Bilimler Akademisi'ne gezegen araştırmaları için ayrılan yaklaşık 670 bin dolarlık fonun tarım programına yönlendirileceği açıklandı. 

Devlet kurumu Jeoenformasyon Sistemleri'nin başını çektiği uzaktan gözlem projesi Hindistan, Kazakistan, Rusya, Venezuela ve Vietnam gibi ülkelerin işbirliği içinde bir uydu ağı yaratmasını hedefliyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belarus'un en büyük müttefiki konumundaki Rusya devletinin kontrolündeki RT, bu olayı "Avrupa devleti uzay fonlarını patatese yönlendirdi" başlığıyla dünyaya duyurdu. 

RT, Minsk yönetiminin Belarus'un doğusundaki Tolochin konserve fabrikasındaki deponun büyütülmesini önceliklendirdiğini bildirdi. Bu tesislerde şarap, nişasta, kızartmaya hazır patates gibi gıdalar üretiliyor. 

Tarımsal kalkınmayı hedefleyen ve 2021-2025 dönemini kapsayan devlet planları çerçevesinde inşa edilecek yeni tesisin maliyetinin 720 bin doları bulması tahmin ediliyor. 

20 bin ton patatesi depolayabileceği bildirilen bu tesisin bu ürünü yılda 5 milyon tondan fazla üreten Belarus'u rahatlatması bekleniyor. 

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko bu hafta Rusya'nın taktik nükleer silahları ülkesine nakletme işlemini tamamladığını duyurarak dünya gündemine girmişti. 69 yaşındaki lider, bunun Rusya sınırları dışında böyle bir konuşlandırmanın ilk örneği olduğunu belirtmişti. 

Bu hamle, bölgedeki diğer ülkelerde Ukrayna'daki savaşın sıçraması endişesini büyütmüştü.
 

Independent Türkçe, RT, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU