Lukaşenko: "Rusya'nın taktik nükleer silah sevkiyatı tamamlandı"

Rusya ilk kez kendi sınırları dışındaki üslere nükleer silah konuşlandırıyor ve bu durum komşu NATO üyesi ülkeler arasında endişeye yol açıyor

(AP)

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko bunun, Rusya sınırları dışında böyle bir konuşlandırmanın ilk örneği olduğunu belirterek Rusya'nın taktik nükleer silahları ülkesine nakletme işlemini tamamladığını duyurdu.

Bu durum Polonya ve bölgedeki diğer ülkelerde endişelere yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lukaşenko, St. Petersburg'da düzenlenen Moskova liderliğindeki ekonomik bloğun toplantısında, bu taktik nükleer silahların sevkiyatının ekimde tamamlandığını açıkladı. Ancak gönderilen silahların miktarı ve konuşlandırıldıkları yerlerle ilgili daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

Belarus'ta konuşlu Rus birlikleri geçen yıl şubatta yani savaşın ilk günlerinde Ukrayna'yı kuzeyden işgal etmişti ancak Belarus kuvvetlerinin aktif olarak katılıp katılmadığı bilinmiyor.

Lukaşenko, Rus nükleer silahlarının Belarus topraklarında bulunmasını, NATO üyesi Polonya'nın saldırganlığına karşı caydırıcı bir unsur diye savunuyor.

Savaş alanında kullanılmak üzere tasarlanan bu kısa menzilli taktik nükleer silahlar, uzun menzilli füzelere takılan daha güçlü nükleer başlıklara kıyasla yaklaşık 1 kilotonluk düşük bir patlayıcı gücüne ve etkiye sahip.

Önceki aylarda Lukaşenko, Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah sevkiyatı yaptığını doğrulamıştı. Bu, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana yabancı topraklarda yapılan ilk konuşlandırma. Rusya, Belarus'a konuşlandırılan silahlar üzerindeki kontrolünü sürdüreceğini söyledi.

Mayısta iki ülke silahların sevkiyatını resmileştiren bir anlaşma imzalamıştı ancak kullanımları üzerindeki kontrol Kremlin'in elinde kalmaya devam ediyor.

Bu hamle Beyaz Saray tarafından "[Moskova'nın] sorumsuz ve provokatif seçimler yapmasının bir örneği" diye kınandı.

ABD, Rusya'nın uçaklarla taşınabilen bombalar, kısa menzilli füzeler için savaş başlıkları ve topçu mermilerini içeren yaklaşık 2 bin taktik nükleer silaha sahip olduğunu düşünüyor. Bu tür silahlar uzun menzilli stratejik füzelere takılan nükleer başlıklara kıyasla nispeten kısa menzilli ve daha düşük patlayıcı gücüne sahip. ABD'nin elinde bu taktik silahlardan yaklaşık 200 adet bulunuyor ve bunların yarısı Avrupa'daki üslerde konuşlandırılmış.

Belarus üç NATO üyesiyle sınır paylaşıyor: Polonya, Litvanya ve Letonya. Bunlardan Polonya, Kiev'in aktif bir müttefiki ve Rusya'nın istilasına karşı mücadelede komşusuna askeri, insani ve siyasi destek sunuyor. Polonya ayrıca Rusya ve Belarus'a karşı uluslararası yaptırımlara da katılıyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU