ABD üniversitelerinde Filistin protestoları dalga dalga büyüyor: Akademisyenler de gözaltında

Gösterilerde, Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee gözaltına alındı

ABD'deki Gazze gösterileri, George Washington ve Georgetown üniversitelerine de yayılarak ülke genelinde benzeri görülmemiş bir protesto dalgasına dönüştü. Yüzlerce öğrencinin sert müdahaleyle gözaltına alındığı protestolar, ABD tarihinin en kitlesel üniversite eylemleri arasına girdi.

Georgetown Üniversitesi'nin ana kampüsünün ortasında bir araya gelen yüzlerce öğrenci, "Özgür Filistin" ve "Gazze'de hemen ateşkes" sloganları atarak protesto etti. Bazı öğrenciler, polisin sınırlı izin verdiği alanlarda çadırlar kurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gösterilere öğrencilerin yanı sıra öğretim üyeleri ve personel de katıldı.

Çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı Güney California Üniversitesi (USC), 10 Mayıs’taki mezuniyet törenini iptal etti.

Birçok üniversitede polisin öğrencilere sert müdahalesi devam ediyor. Georgia'daki Emory Üniversitesi'nde öğrencilere karşı plastik mermi kullanılarak Filistin'le dayanışma çadırları dağıtıldı.

Öğrenci örgütleri, yaptıkları ortak açıklamada "ABD emperyalizminin desteğiyle Filistinlilere yönelik soykırımı karşı örgütleniyor, İsrail apartheid'ıyla ilişkilerin tamamen kesilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Birçok akademisyenin destek verdiği gösteride Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee gözaltına alındı.

ABD, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistin destekçisi protestoculara baskı çağrısı yaptığı görüşünü reddetti.

ABD Senatosundaki önemli Yahudi isimlerden biri olan bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders ise, Amerikan üniversitelerindeki Gazze eylemlerini "antisemitik" olmakla suçlayan Netanyahu'ya sert sözlerle yüklenerek, "Hayır Bay Netanyahu, 6 aydan daha kısa bir zamanda sizin aşırılıkçı hükümetinizin, yüzde 70'i kadın ve çocuk 34 binden fazla Filistinliyi öldürmesine ve 78 binden fazlasını yaralamasına dikkat çekmek antisemitizm ya da Hamas yanlısı olmak değildir" diye konuştu.

Harvard kapıları kapattı

ABD’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi'nin ana kampüsü Harvar Avlusu'na giriş, yalnızca Harvard kimliği olan öğrenciler ve yetkili personellerle sınırlandırıldı.

Filistin yanlısı öğrenciler, Harvard Lisans Filistin Dayanışma Komitesi'nin pazartesi günü askıya alınmasını ve okulun Filistin işgalini ve Gazze'deki soykırımı destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto etmek amacıyla çarşamba günü Harvard Avlusu'na kamp kurmuştu. Üniversite yönetimi, Harvard Avlusu girişlerine astığı yazıda, çadır veya masa gibi binalara girişi kısıtlayacak eşyaların getirilmesi halinde bu eşyaları getirenlere disiplin cezası verilebileceğini açıkladı.

Avluda çalışan öğrencilere yollanan e-postada ise avlunun "tedbirli davranmak ve toplumun güvenliğini ön planda tutmak" amacıyla cuma gününe kadar kapatıldığı aktarıldı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU