Süper Kupa finalinde Atatürk tişörtü ve İstiklal Marşı krizi aşılamadı: Kupa maçı iptal edildi

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan'da bu akşam oynanacak olan maç öncesi "İstiklal Marşı" ve "Atatürk pankartı" krizi yaşandı

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan'da bu akşam oynanacak olan maç öncesi "İstiklal Marşı" ve "Atatürk pankartı" krizi yaşandı. Krizin ardından Galatasaray yönetimi futbolculara maçın oynanmayacağını söyledi.

Sonraki dakikalarda Galatasaray ve Fenerbahçe, Atatürk tişörtleri ve posterlerine izin verilmemesi nedeniyle Türkcell Süper Kupa finaline çıkmama kararı aldı. 

Dakika dakika gelişmeler

Suudi Arabistan'da oynanacak Süper Kupa'da krizler art arda yaşandı. Al-Awwal Stadyumu'nda 20.45'te başlayacak maç için iki takım da kamp yaptığı otelden ayrılmadı.

Galatasaray, Atatürk tişörtü ile ısınmaya çıkılmasına izin verilmezse maça çıkmama kararı aldı. Fenerbahçe Kulübü de  Atatürk tişörtleri ve sözlerinin bulunduğu pankartlarla maça çıkma konusunda kararlılığını sürdürdü.

Gelişmelerle ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile görüştü. 

Yapılan toplantının ardından Galatasaray ve Fenerbahçe karşılaşmaya çıkmama kararı aldı. İki takım arasında oynanacak mücadele iptal edildi. 

İki takım futbolcularının da gece geç saatlerde Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

Haber Global Spor Müdürü Hamzaoğlu: Takımlar sözleşmeye yeni şartlar eklemek istediler kriz çıktı

Haber Global Spor Müdürü Sercan Hamzaoğlu; Süper Kupa maçındaki krizle ilgili şu yorumu yaptı:

Konu şöyle; Galatasaray "Ne Mutlu Türküm Diyene"; Fenerbahçe de "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" tarzı Atatürk tişörtleri ve pankartlarıyla sözleşmeyi getirmesini istiyor. Riyad yönetimi de maalesef bunu yeni sözleşmenin içine eklemiyorlar, yapmış oldukları sözleşmeyle devam edelim, İstiklal Marşı, Cumhuriyet kutlamaları, Atatürk posterleri, bayraklar bunlar hepsi kabul görmüş, onaylanmış, imzalanmış anlaşmaydı. Ama bu iki takımın tekrardan yeni anlaşma yapmak istemesinden sonra bu kriz maalesef oluştu. Fenerbahçe bu talebi dün akşam söylemiş, Galatasaray da bu sabah.

Takımlardan ve futbolculardan Atatürk paylaşımları

Riyad'da yaşanan kriz sonrası Türk futbolunun önde gelen takımlarından ve futbolculardan Atatürk paylaşımları yapılmaya başlandı.

İşte o paylaşımlar:

 

Beşiktaş ve Yılport Samsunspor takımları kendi sahalarına davet etti

Beşiktaş Spor Kulübü'nden yapılan "Kapımız Açık" başıklı açkılamada şu ifadeler kullanıldı: Cumhuriyetimizin 100. yılında oynanacak Süper Kupa finalini, uygun bir tarihte, Atamızın semtinde, dünyanın en güzel stadında oynamak üzere, Atatürk sevdalılarını Türk bayraklarıyla Dolmabahçe’ye bekleriz.

Yılport Samsunspor ise "Işıkları Açtık, Bayrakları Astık, Samsun'a bekliyoruz!" ifadeleriyle, iki takıma kendi sahasına çağırdı.

Galatasaray ve Fenerbahçe sabaha karşı İstanbul'a iniyor: Taraftarlar ve siyasi partilerden görkemli karşılama hazırlığı

Süper Kupa maçına çıkmayarak yurda dönen Fenerbahçe kafilesini taşıyan uçak bu sabaha karşı 04.15'te Sabiha Gökçen Havalimanı'na, Galatasaray takımını  getirecek uçak da 04.00'de İstanbul Havalimanı'na inecek. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel "Fenerbahçe ve Galatasaray, Suudi yönetimiyle Mustafa Kemal Atatürk üzerinden pazarlık yapanlara karşı Türkiye’nin onurunu korumuştur. Tüm halkımızı, İstanbul’a dönüşlerinde Atatürk fotoğrafları ve Türk bayraklarıyla takımlarımızı karşılamaya davet ediyorum" paylaşımını yaptı.

Karşılamayla ilgili açıklama yapna CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik; takımların hava limanlarında karşılanacağını belirtti.

Çelik "Atamızın aziz hatırasına gölge düşürmeyen, halkımızın onurlu duruşundan taviz vermeyen Fenerbahçe ve Galatasaray Kulüplerimizi Türk Bayrağı ve Atatürk Posterleri ile Havalimanında karşılayacağız. Uçak iniş saatleri belirlenince örgütümüzü bilgilendireceğiz.   Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın demokrasi, yaşasın Büyük Atatürk!" dedi.

CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Erdem Kara da şu çağrıyı yaptı:

CHP İstanbul Gençlik Örgütleri olarak çağrımızdır. Ulu Önderimizden, Bayrağımızdan ve marşımızdan korkanlara ve milli değerlerimizin tartışma konusu edilmesine zemin hazırlayanlara karşı dimdik duran kıymetli takımlarımızı karşılamak üzere havalimanında buluşacağız.

Metro İstanbul da yaptığı açıklamada gece metrosu seferleri olduğunu hatırlatarak şu duyuruyu yaptı: 

Tüm İstanbullulara duyurumuzdur: Sabaha karşı yurdumuza dönecek şanlı takımlarımızı karşılayabilmeniz için; M1A Yenikapı Atatürk Havalimanı, M1B Yenikapı-Kirazlı, M2 Yenikapı-Hacıosman, M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı, M5 Üsküdar-Çekmeköy, M6 Levent-Boğaziçi Ü./Hisarüstü ve M7 Yıldız-Mahmutbey metro hatlarımızda Gece Metrosu olduğunu hatırlatmak isteriz.
 

Galatasaray, Fenerbahçe ve TFF'den ortak açıklama

İptal edilen Süper Kupa maçı nedeniyle yapılan TFF, Galatasaray ve Fenerbahçe imzalı ortak açıklama yayınalndı. Açıklamanın tam hali şöyle:
 

Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun 100. Yılını yurtdışında da kutlamak amacıyla, Türk Futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü saat 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir. Ev sahibi ülkenin Futbol Federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa’nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz. 

Ali Koç'un açıklaması

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç konuya ilişkin açıklamasında "Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' pankartıyla maça çıkmak istediklerini ifade ederek "Sanıyorum otoriteler tarafından henüz kabul edilmedi. Tam belli değil, duruma göre bakacağız" ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek X hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

Suudi Arabistan’da Galatasaray-Fenerbahçe maçında İstiklal Marşı okunmayacak haberleri kimden ne maksatla çıktı bilmiyorum ama dün gece bunun statta provası bile yapıldı ve  İstiklal Marşı okundu.

Görüştüğümüz Suudi Arabistan yetkilileri de böyle bir krizin olmadığını ifade ettiler.

Kriz, Fenerbahçe’nin açmak istediği pankarttan dolayı çıkmış   

Galatasaray yönetiminden "Maça çıkmayız" resti

Milliyet'ten Nevzat Dindar'ın haberine göre Galatasaray genel sekreteri Eray Yazgan "İstiklal Marşı'na izin verilmezse sahaya çıkmıyoruz" ifadelerini kullandı.

TFF'den açıklama

Suudi Arabistan'da oynanacak Süper Kupa maçı öncesi yaşanan krizli ilgili Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) yapılan açıklama şöyle:

"Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır."

Siyasilerden tepkiler

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Süper Kupa'da 'Atatürk resmi' ile ilgili çıkan krize tepki gösterdi. Akşener, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin değerleri ne Suud’lara ne de başka bir ülkeye tartışma konusu yapılamaz! Bizi bu cihanda; Gazi Mustafa Kemal Atatürkümüzü anmaktan alıkoyacak hiçbir güç yoktur, olamaz!" paylaşımı yaptı. Akşener sözlerini şöyle sürdürdü: 

Cumhuriyet; fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister." Bu akşam, Türk milletinin Atatürk sevgisini ölçmeye çalışanlara karşı Cumhuriyetimizin muhafızlığını yapan Galatasaray ve Fenerbahçe'yi yürekten kutluyorum. Her Türk'e yakışanı yaptınız, hepimizi gururlandırdınız! Bu dik duruşun asla unutulmaması için Cumhuriyetimizin 100. yılına özel her iki takımımızın da Süper Kupa Şampiyonu ilan edilmesini bekliyoruz!

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise şunları söyledi:  "Türk takımları maç yapmadan geri dönüyor. Suudi parası Fenerbahçe ve Galatasaray’ı satın almaya yetmedi. Teşekkürler sevgili Fenerbahçe ve Galatasaray. Şimdi daha da büyüdünüz."

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yaşanan krizin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Davutoğlu, "Süper Kupa finalinin Suudi Arabistan’da oynanmasına karar verenler, siz milli değerlerimizi pazarlığa mı çıkardınız? Bu maçın atmosferine uyacak organizasyon planlanmadı mı? Bir spor organizasyonunda dahi milli itibarımızı koruyamayanlara yazıklar olsun." dedi. Ayrıca Davutoğlu, sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Gazi Mustafa Kemal Atatürk ülkemizin kurucu lideri ve ortak değeridir. Atatürk konusunda hassasiyet gösteren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz." dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Suudi Arabistan'da yaşanan krizin ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. İmamoğlu, "Cumhuriyetimizin 100. yılında Fenerbahçe ve Galatasaray’ı Riyad'taki Süper Kupa maçında göstermiş oldukları Mustafa Kemal Atatürk hassasiyetleri nedeniyle tebrik ediyorum. Bizim rengimiz Kırmızı Beyaz Kırmızı çizgimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür. " paylaşımı yaptı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise sosyal medyadan yaptığı yorumda şunları söyledi:

"Cumhuriyetin 100. yılında ülkemizde düzenlenmesi gereken #SüperKupa Finali’nin en başta Suudi Arabistan'a alınması başlı başına bir skandaldır. Şimdi görüyoruz ki AKP iktidarının sorumsuzluğu, Suudi Arabistan yetkililerini hadsizleştirmiş! Sporcuların bu koşullarda maça çıkmama kararını destekliyorum. El açtıkları Suudi patronlara şirin gözükmek için ülkemizi rezil eden AKP ve TFF yöneticileri cok istiyorlarsa takım kurup o stadda kendileri maç yapsınlar!"

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise, "Galatasaray ve Fenerbahçe sahaya ABD emperyalizmine ve İsrail siyonizmine karşı mücadele pankartlarıyla çıkmalıydı" dedi. Perinçek; Galatasaray ve Fenerbahçe yönetimlerini Türkiye'de Atatürkçü mevzilerde görmedğini belirterek "Suudi Arabistan'da birden Atatürkçü kesildiler. Onları yönlendiren var. Galatasaray ve Fenerbahçe yönetimleri Türk milletiyle Arap ülkelerinin arasını açmak isteyen emperyalistlere alet oldular. Olayı iyi anlayalım" iddiasında bulundu.
 

Öte yandan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ise 1. Dünya Savaşı'nda Medine'yu savunan Fahrettin Paşa'nın adını, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nun olduğu sokağa vereceklerini duyurdu. Akpolat şunları söyledi:

Birinci Dünya Savaşı'nda zor koşullarda Medine’yi kutsal topraklarımızı 2 yıl 7 ay başarıyla savunan vatansever Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa’nın adını Belediye Meclisimize sunacağımız önerge ile Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun bulunduğu Akasyalı Sokağa vereceğiz. Sokağımızda aynı zamanda Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Fahreddin Paşa’nın özel bir görsel alanı olacak.

 

Taraftar gruplarından çağrı 

Fenerbahçe resmi taraftar sitesi 12 Numara'dan yapılan çağrıda; Avrupa Yakası'nda yaşayan taraftarlarını Galatasaray'ı karşılamak üzere İstanbul Havalimanı'na, Anadolu Yakası'nda yaşayan Galatasaray taraftarlarını da Fenerahçe'yi karşılamak üzere Sabiha Gökçen Havalimanı'na davet etti.

 

Suudi Arabistan'dan resmi açıklama

Suudi Arabistan tarafından ilk resmi açıklama, Süper Kupa maçının organizatörü Riyadh Season'dan geldi:

Açıklamanın tamamı şöyle:

Öncelikle, kardeşimiz Türkiye Cumhuriyeti ile çeşitli alanlardaki yakın ilişkilerimizden duyduğumuzu gururu vurgulamak isteriz. Bunların arasında spor sahaları da vardır. Maçın, kapsamı dışında herhangi bir slogan olmaksızın spor yapılmasını gerektiren uluslararası futbol yönetmelikleri ve düzenlemelerine uygun olarak zamanında yapılmasını dört gözle bekliyorduk; özellikle de bu konu maç öncesinde yapılan hazırlık toplantıları çerçevesinde Türkiye Futbol Federasyonu ile görüşüldüğü için ve uluslararası yönetmelikler ve düzenlemeler uyarınca bu maç için yönetmeliklerin gerekliliklerine uygulaması gerektiğini vurguladığımız zamandan beri... Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin milli marşının çalınması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sahip olduğu statünün tanınması için stadyum içinde ve tribünlerde Türk bayraklarının sergilenmesi konusunda anlaşmaya vardık. Bu anlaşmaya rağmen, iki takım da anlaşmaya uymaması üzücü oldu ve bu da maçın yapılamamasına yol açtı.



Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU