"Yıkıntılar Altında İsa'nın Doğuşu": Filistinliler, Noel ağacını moloz maketleriyle değiştirdi

Noel kutlamalarını iptal eden Filistinliler, Beytüllahim’deki İsa'nın Doğuşu Kilisesi önünde kurdukları "Yıkıntılar Altında İsa'nın Doğuşu" mağarasında, İsa ve Meryem Ana'nın heykelini moloz maketleriyle Noel'i kutladılar

Gazze halkıyla dayanışma amacıyla Beytüllahim'deki İsa'nın Doğuşu Kilisesi'nin yanındaki Manger Meydanı'nda moloz ve tellerle çevrili bir Noel sahnesi/ Fotoğraf: EPA

Filistinliler, Noel kutlamalarını iptal edip dini ritüellerle sınırlandırdıktan sonra, Beytüllahim kentindeki İsa'nın Doğuşu Kilisesi önünde "Yıkıntılar Altında İsa'nın Doğuşu" mağarasını kurarak, yıllık kutlamaların iptal edilmesi üzerine Noel'i kutladılar. Bu, 20 yıldan beri ilk kez oluyor. 

Filistinliler, her yıl Beytüllahim ve diğer Filistin şehirlerinde kurulan Noel ağacının yerine, çocuk İsa ve Meryem Ana'nın heykelini moloz maketleriyle değiştirdiler. 

Gazze Şeridi haritasının şeklinde inşa edilen mağara, içinde kutsal aileyi ve gökyüzünden bakarak melek gibi yükselen çocukları barındırıyor.

Ortasında, Meryem Ana'nın İsa'yı enkazlar arasında taşıdığı bir heykel bulunuyor. 

Bu yıl, Noel, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 79 gündür yürüttüğü ve 20 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açan savaşla aynı zamana denk gelmesi nedeniyle, Filistin şehirlerinde Noel kutlanmadı.

Yüzbinlerce insan Gazze Şeridi'nden yerlerinden edildi, bunların çoğu açlıktan ve kötü hizmetlerden dolayı acı çekiyor.

Batı Şeria'daki Beytüllahim şehrinin merkezindeki İsa'nın Doğuşu Kilisesi'nde, Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona ermesi için çanlar çaldı ve dualar edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kudüs'teki kiliselerin liderleri, ibadetleri ve dini ritüelleri devam ettirirken, Hıristiyan mezheplerinin tüm Noel kutlamalarını toplu olarak iptal etti.

Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa'nın alayı, etrafı 200 Filistinli izciyle çevrili olarak Kudüs'ten gelerek Beytüllahim şehrine girdi.

Filistin bayrağını ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşını kınayan farklı dillerde yazılmış ifadelerin yer aldığı pankartları kaldırdı.

Bölgenin sokak ve mahallelerinde süslemeler bulunmazken, Noel'de milyonlarca yabancı turistin ziyaret ettiği kentte kimse yoktu.

İsa'nın Doğuşu Kilisesi'nin avlusu ve Beytüllahim sokakları her türlü kutlama belirtisinden yoksundu.

Beytüllahim otelleri ve Filistin şehirleri turist yokluğundan muzdaripken, şehirlerdeki pazarlar ve mağazalar kapsamlı bir durgunluğa tanık oluyor.


Mahmud Abbas kınadı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Noel'in başlangıcı vesilesiyle yaptığı konuşmada, "Allah'ın bu yıl Noel'i, Gazze'deki halkımıza ve Filistin topraklarının geri kalan kısmına yönelik savaşı ve saldırıları durduracağı bir yıl haline getirmesini umuyorum" dedi.

Abbas, "Beytüllahim daha önce görülmediği kadar büyük bir üzüntü yaşıyor, İşgal güçleri, Filistinli çocuklara zulmediyor, onları öldürüyor, sağ kalanların yüzlerindeki masum gülümsemeleri çalıyor" ifadelerii kullandı.

Mahmud Abbas, "Bu öldürme ve terörizm, zorla yerinden edilme girişimleri, binlerce evin yok edilmesi bize 1948 Nakba'da olanları hatırlatıyor. Kan nehirleri, büyük fedakarlıklar, acılar ve halkımızın topraklarında gösterdiği kahramanlık, özgürlüğe ve haysiyete giden yoldur" diye belirtti.

Filistin başkanı sözlerini şöyle sonlandırdı:

Filistin topraklarında özgür, bağımsız ve tam egemen bir devlette yaşama konusundaki meşru haklarımızı elde etmek için mücadelemizi sürdüreceğiz.
 


Noel şehri üzgün

Filistin Turizm ve Antikalar Şehri Bakanı Rula Maya, İsanın Doğuşu Kilisesi'nin önünde, mağaranın açılışı sırasında, "Filistin'in, Gazze Şeridindeki kuşatma altındaki insanlarımız, en zorlu  ve karanlık koşullarda yaşıyor" diye belirttikten sonra "Dünyanın Noel'i kutluyor. Noel şehri üzgün ve acı içinde. Çocukları, gençleri, kadınları ve erkekleri olup bitenlerden dolayı korku, üzüntü ve acıyla dolu" dedi.

Maya, "Beytüllahim de diğer Filistin şehirleri gibi tamamen kuşatılmış ve kapatılmış durumda, kimse oraya ulaşamıyor. Ekonominin omurgasını oluşturan şehirde turist akışının durması sonucunda halk işsiz ve umutsuz durumda" diye belirtti. 

Dünyayı haksızlığa karşı doğruyu savunmaya, İsrail'i ateşkese zorlamak için çalışmaya, çocukları ve kadınları öldürmeyi durdurmaya davet eden Maya, dünyadaki tüm halklar gibi kendi halkının da özgürlük, adalet içinde yaşamaya hakkının olduğunu, bunun içinde barışı güvence altına alacak adil ve kapsamlı bir barışı sağlamak için çalışmaya çağırdı. 

Beytüllahim Belediye Başkanı Hanna Hananiya da Gazze Şeridi'ne ve genel olarak Filistin halkına yönelik yapılan saldırılara karşı tam bir üzüntü ve öfke içinde olduğunu belirtti.

Gazze'nin burada olduğunu vurgulayan Hananiya, "Mağara öylesine değil, saldırılar sonucunda harap edilmiş durumda" ifadelerini kullandı.  

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU