İsrail, Gazze'deki Hıristiyanların Beytüllahim'e gitmelerine izin vermiyor

Hristiyanların sıkıntıları, Beytüllahim ve Kudüs gibi kutsal yerlere ulaşmaya başladı

Gazze'deki Hıristiyanlar, Batı Şeria’ya girmelerine izin verilmemesi sebebiyle dini törenlerini Gazze’deki kiliselerde yapmak zorunda kaldı / Fotoğraf: Independent Arabia

Gazze Şeridi'ndeki Hıristiyanlar, aralık ayının başından bu yana dini ritüellerini yerine getirmek ve Noel'i kutlamak için hazırlık yapıyor. Birçoğu Beytüllahim'de Mesih'in doğduğu yeri ziyaret etmek için Batı Şeria'ya gitmeyi istiyor.

Ancak Gazze Şeridi'nden Batı Şeria'ya gitmek isteyen Hristiyanların önünde birçok engel var. Bu engeller İsrail kaynaklı. Aslında Gazze'deki Hıristiyanlar, İsrail’in kontrolündeki sınır geçişleri ile Beytüllahim'e  geçebiliyor ancak Beytüllahim’e girebilmeleri için Tel Aviv'den izin almaları gerekiyor. İzni almak için ise için birçok karmaşık şartın yerine getirilmesi icap ediyor. Şartları sağlayamayanlara seyahat izni verilmiyor.

Azınlık

Hristiyanların sıkıntıları, Beytüllahim ve Kudüs gibi kutsal yerlere ulaşmaya başladı. Hristiyanlar söz konusu şehirlere seyahat etmek için kayıt yapmalarından bu yana sıkıntı içinde. Gazze'de yaşayan Hristiyan İhab Ayyad, İsrail’in Noel’i kutlamak amacıyla seyahat başvurusunda bulunanlara birçok şart koştuğunu söyledi. Şartların çoğu seyahatten vazgeçirme gayesiyle getirilmiş. Gazze Şeridi’nde çoğunluğu Rum Ortodoks topluluğuna mensup yaklaşık 1500 Hıristiyan bulunuyor. Yaklaşık 20 kişi Baptist, geri kalan da Latin Patrikliği'ne mensup. Gazze’de Hristiyanların sayısının az olmasına rağmen İsrail onlara Gazze Şeridi nüfusunun geri kalanı gibi davranıyor ve önlerine birçok engel çıkarıyor.

Ayyad, İsrail’in, her ne kadar Gazze Şeridi’ndeki gruplara bağlı olmasalar da Gazze’deki birçok Hristiyana güvenlik gerekçelerini bahane ederek seyahat izni vermediğini söyledi. İhab Ayyad, bu argümanların Hristiyanların Gazze Şeridi’nden göçe zorlanmaları için baskı aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti. 

Hristiyanlara İsrail’den seyahat yasağı

Filistin Sivil İşler İdaresi'ne (Seyahat izni almak amacıyla İsrail ile iletişime geçmek için tahsis edilmiş bir kurum) yaklaşık bin Hıristiyan, Noel kutlaması için Beytüllahim ve Kudüs'e seyahat etme talebiyle başvuruda bulundu. Ancak İsrail bu yıl Noel kutlamaları için Beytüllahim ve Kudüs gibi kutsal şehirleri ziyaret etmelerine izin verilmeyeceğini ilan ederek Gazze'deki Hıristiyanları hayal kırıklığına uğrattı. İsrailli Sözcü, güvenlik gerekçeleri ile Gazze'deki Hıristiyanların Batı Şeria kentlerini ve İsrail'i ziyaret etmelerine izin verilmeyeceğini duyurdu.

Bu aslında İsrail'in Hristiyanların Batı Şeria’ya seyahatini ilk yasaklayışı değil. Tel Aviv geçen yıl Paskalya Bayramı’nda güvenlik gerekçelerini bahane ederek hiçbir Hristiyanın Beytüllahim’i ziyaret etmesine izni vermedi. Ayyad, İsrail'in Gazze'deki Hristiyanların Batı Şeria'ya seyahatleri için izin vermemesinin nedenleri üzerine derinlemesine yapılan bir araştırmadan yola çıkarak şu açıklamada bulundu:

"İsrail geçen yıl Beytüllahim’e seyahat eden bazı Hıristiyanların Batı Şeria’da kaldığını ve Gazze Şeridi’ne geri dönmediğini ileri sürüyor. Bu İsrail için büyük bir ihlal olarak kabul edilir"

Elde edilen bilgilere göre İsrail, Gazze Şeridi'ndeki Hristiyanlara kutsal yerlere seyahat izini elde etmeleri için birtakım şartlar öne sürdü. Buna göre önce Batı Şeria'da kalan Hristiyanlar Gazze'ye geri dönecek, daha sonra kendilerine has ibadet yerlerine ulaşımlarının sağlanması olasılığı üzerinde durulacak.

Koşullu onay

Independent Arabia ise aksi yönde bilgilere ulaştı. İsrail, Filistin tarafına, Gazze Şeridi’ndeki 500 kadar Hristiyanın Noel zamanında Batı Şeria’ya kutsal yerleri ziyaret etmeleri için izin verdiğini bildirdi. Aktarılan haberler doğru olsa bile pek çok İsrail engeli olduğu için bu, Hıristiyanlar için bir kolaylık anlamına gelmeyecek. Ayad, İsrail’in Hristiyanlara verdiği izinlerin çoğunun sahte ve yanıltıcı olduğunu belirtiyor. Sahte izinlere örnek verilecek olursa; mesela Batı Şeria'ya gitmek için başvuruda bulunan beş kişilik bir Hıristiyan ailesinden sadece küçük çocuklara seyahat izni veriliyor. Ebeveynlerin seyahat etmesine izin verilmiyor. Dolayısıyla aileden kimse Batı Şeria’yı ziyaret edemiyor.

Çeşitli engeller

Ayyad duruma dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İsrail makamları Batı Şeria’yı ziyarete giden Hristiyanları Erez Sınır Kapısı'nda sıkı kontrole tabi tutuyor. Herhangi bir sebep göstermeksizin seyahat etmelerini engelleyebiliyor ve Gazze Şeridi'ne geri yollayabiliyorlar. Engeller sadece bununla sınırlı değil. İsrail aynı zamanda Gazze'deki Hristiyanların seyahatleri sırasında kişisel eşyalarını veya yiyeceklerini yanlarına almalarını yasaklıyor. Sadece küçük sırt çantası bulundurmalarına izin veriliyor. Buna karşı çıkan ise seyahatten alıkonuluyor. İsrail ordusu tüm yolcuların çantalarını sıkı bir şekilde kontrol ediyor. Çoğu zaman da çantaların içindekiler kullanılamaz hale getiriliyor. Bu uygulamaların kasıtlı olduğuna ve Hıristiyanları seyahatten alıkoymaya veya Gazze dışına göç fikrini zihinlerine sokmayı amaçladığına inanıyorum. İsrail Hristiyanları araştırıyor ve iletişim halinde kalmayı zorunlu kılıyor. Bunu kabul etmeyenlerin Batı Şeria’ya ziyaretleri tamamen yasaklanıyor”

Yunan Ortodoks Kilisesi'nden meclis üyesi Süheyl Saba, İsrail’in Hıristiyanlara engel çıkarmasına dair şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yıl Beytüllahim’e girişte gerekli izinlerin alınabilmesi için İsrail tarafının öne sürdüğü şartların bu denli girift olmasına şaşırdık. 35 yaş altındaki Hıristiyanlar, Batı Şeria’yı ziyaret için izin alma hakkına sahip değiller. Hıristiyanlar, 2006'dan bu yana (Gazze'ye uygulanan kuşatma tarihi) İsrail tarafından uygulanan siyasetten muzdarip. Bu uygulamalar sebebiyle yüzlerce Hıristiyan'ın Noel'de dini ritüellerini yerine getirmeleri engellendi"

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

independentarabia.com/node/78916

DAHA FAZLA HABER OKU