BM: Sudan'da iç savaş nedeniyle 7 milyon sivil iç göçe zorlandı

Birleşmiş Milletler: Sudan'da çatışmalar nedeniyle yerinden edilenlerin sayısı 7 milyonu aştı

Sudanlılar, çatışma bölgelerinden Sudan’ın güneyine kaçıyor / Fotoğraf: AFP

Sudan'da nisan ayında ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çıkan çatışmalar, Birleşmiş Milletler'in Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre 7,1 milyon kişinin yerinden edilmesine neden oldu ve BM bunu dünyadaki en büyük yerinden edilme krizi olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, ülkenin merkezinde son dönemde yaşanan çatışmaların 300 bin kişiyi kaçmak zorunda bıraktığını, yeni saldırılar sebebiyle yerinden edilenlerin sayısının 7,1 milyona çıktığını söyledi. Şarku’l Avsat’ın Fransa Haber Ajansı AFP’ye göre bunların 1,5 milyonu komşu ülkelere sığındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birkaç gün önce HDK, stratejik Vad Medeni şehri (ülkenin El Cezire Eyaletinin yönetim merkezi) üzerinde tam kontrol ilan etti. Sudan'daki HDK’nin komutanı Muhammed Hamdan Dagalu (Hamideti), bu duyuru “Yeni bir tarihi zafer” temsil ediyor dedi.

Salı günü yaptığı açıklamada Hamideti, "HDK unsurlarının, "Birinci Piyade Tümeni Konutanlığı ve Vad Medeni şehrini (Abdulfettah e-Burhan liderliğindeki ordu birliklerine atıfta bulunarak) rejim kalıntılarından kurtardığını, belirtti.

Sudan Silahlı Kuvvetleri günü yaptığı açıklamada, Cezire eyaletindeki ordu karargahı olan Birinci Tümen Karargahı güçlerinin pazartesi günü Vad Medeni kentinden çekildiğini duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın ordudan aktardığı açıklamada, Sudan askerlerinin mevzilerinden çekilmesine yol açan sebepler ve koşullar hakkında soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU