Sudan'daki çatışmanın genişlemesi, yerinden edilenlerin geri dönüş hayallerini yok ediyor

Vad Medeni'nin düşüşü hayal kırıklığını artırıyor ve savaşın zaman ve mekan açısından daha da genişleyeceği konusunda uyarıda bulunuyor

Eve dönme konusundaki kısa süreli güvence ve iyimserliğin ardından, Vad Medeni'deki olaylar herkes için şok oldu / Fotoğraf: AFP

Sudan'da iç savaşında savaşın devam etmesi; çatışmanın farklı eyaletlere yayılmasıyla, 3 büyük şehir olan Hartum, Obdurman, Kuzey Hartum'dan ayrılmak zorunda kalan, sayıları yaklaşık 5,3 milyon olan yerinden edilmiş Sudanlıların geri dönüş hayalini sona erdirdi.

Sudanlı mültecilerin bir kısmı, krizin patlak vermesinin ardından 8 aydan fazla bir süre geçtikten sonra, Sudan ordusu ve Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasındaki çatışmanın ardından, çeşitli eyaletlere veya Mısır, Etiyopya, Eritre, Çad gibi komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı.

Bunun nedeni, zorlu yaşam koşulları ve yüksek kira maliyetlerini karşılayamamalarıydı. 

Şimdi, birçok mülteci, iç savaşın, Sudan'da El Cezire eyaletinin merkezi olan Vad Medeni gibi komşu şehirlere yayılma tehlikesi taşıdığını düşünüyor.

Bu durum çatışmaların, Sudan'ın diğer bölgelerine uzanma ve daha uzun süre devam etme olasılığıyla birlikte, gıda, su, elektrik gibi temel yaşam ihtiyaçlarının tamamen kaybına, vatandaşlara yönelik öldürme, dövme, tecavüz gibi ihlallerin varlığıyla birlikte ciddi endişelere neden oluyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tehlike göstergesi

Independent Arabia'ya konuşan Araştırmacı ve stratejik analist Muhammed Muhyiddin'e göre Vad Medeni'de olup bitenler, her açıdan iç savaşın gidişatında tehlikeli bir değişim.

Ama bu onun sonu ya da silahlı kuvvetlerin yenilgisi anlamına gelmiyor.

Her ne kadar vatandaşı göçe zorlayarak etkileri olsa da Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) Sudan halkına yabancılaşmasını derinleştiriyor.  

Muhyiddin, "Bu önemli ve merkezi bir nokta çünkü bu hareket, bu güçleri anlaşma yoluyla siyaset sahnesine döndürmeyi amaçlıyor ancak vatandaşlara yönelik ihlallerin devam etmesi, bir yanda HDK ve destekçileri ile diğer yanda Sudan halkı arasındaki uçurumu artıracak. Ayrıca  aynı ihlaller Darfur ve Hartum'da da işlendi ve şimdi de Vad Medeni'de işleniyor" diye izah etti.

Ordu ile isyancı HDK arasında meydana gelen çatışmalara ilişkin mevcut bilgilere göre, önümüzdeki saatlerde Vad Medeni şehri içindeki askeri mevzilerde bir değişiklik olmasını beklediğini söyleyen Muhyiddin, sözlerine şunları ekledi:

Bu nedenle, herhangi bir zamanda bu durumun gerçekleşmesi mümkündür. O anda güç dengesini ordunun lehine yeniden kuracak bir değişim meydana gelecektir. Bu durumun savaşın geneli üzerinde etkisi vardır.

Sudan'ın diğer eyaletlerinde seferber olanların katılımı ve onlara silah sağlanması yönünde birçok talep var ve bu, savaşı sadece ordunun savaşı değil, halkın bu milislere karşı savaşı haline getirecek.

Özellikle yaşananların arkasında dış müdahaleler olduğu ve silahlı kuvvetlerle uyumun her geçen gün arttığı göz önüne alındığında, bu da önümüzdeki dönemde denklemi değiştirecek.

 


Tedarik kesintisi

Vad Medeni, Sudan'ın çeşitli eyaletlerini birbirine bağlayan bir şehir olarak önemli bir rol oynuyor.

Mevcut çatışmanın ona olan etkisi, ülkenin diğer bölgelerini etkileyerek, birçok yerinden edilmiş kişinin Hartum'a dönüş fikrini imkansız kılabilir. 

Siyasi aktivist Ammar Mehdi, Vad Medeni'de yaşananlar, özellikle Vad Medeni'nin Sudan'ın ortasında bulunması ve farklı eyaletleri birbirine bağlaması nedeniyle, Hartum'a dönmeye istekli ve hazır olan Sudanlılar'ın tüm hayallerini boşa çıkarıyor. Şehrin düşmesi, vatandaşların tüm ihtiyaçlarınn burdan karşılanması nedeniyle, elbeteki diğer eyaletleri de etkileyecektir, şeklinde ifade etti. Sudan'ın doğusunda bulunan Port Sudan şehrinden Sennar, Kosti, El- Ebyad ve Hartum'a gelen tüm malzeme tamamen kesilecek ve vatandaşların başkente dönme şansını azaltacaktır" diye konuştu.

Ordunun Vad Medeni kentinden çekilmesi ve HDK'nın birkaç saat içinde burayı kontrol altına almasıyla ilgili konuşan Mehdi, "Hükümet ve ordu şehirlerden çekilerek vatandaşları Hızlı Destek milisleriyle karşı karşıya bıraktı. Vatandaşlar, savunmasız oldukları ve bu milislere karşı koyma yetenekleri bulunmadığı için kendilerine koruma sağlayamıyor.Üstelik daha fazla yerinden edilmeye ve kötüleşen koşullara maruz kaldılar" dedi.


Genel hayal kırıklığı 

Halk arasında yayılan sukunetinve farklı eyaletlerden, komşu ülkelerden Hartum'a dönen büyük bir nüfusun ardından, özellikle Mısır, bu olumlu atmosferin bir süre sonradeğişmesine ve Vad Medeni olaylarının herkesi şaşırtarak Sudan'ın tüm bölgelerinde çatışmanın devamı ve yayılması konusunda bir uyarı oluşmasına neden oldu. 

Mısır'da yaşayan vatandaş Haysem Süleyman, "Ailem Sudan'a dönmeyi düşünüyordu. Hem Hartum'a hem de güvenli olan başka bir eyalete. Gerçekten bunun için karar verdik ve seyahat için gerekli olan şeyleri hazırladık. Ancak son gelişmelerde çatışmanın Cezire eyaletine yayılması, savaştan kaçanlar için bir sığınak olan bu bölgenin etkilenmesi, hayallerimizi tamamen boşa çıkardı. Ve düşüncemizden vaz geçememize neden oldu. Vad Medeni'nin düşüşü , çatışmanın daha uzun süre devam edeceğine dair açık ve net bir uyarıdır" ifadelerini kullandı. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU