İç savaş Sudan'ın en büyük ikinci kentine sıçradı

Binlerce kişi kenti terk etmeye çalışıyor

Sudan'da nisandan bu yana yaşanan çatışmalarda en az 12 bin kişi öldü (AFP)

Sudan'da orduyla paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında nisanda başlayan çatışmalar, cuma günü ülkenin en büyük ikinci kenti Vad Medeni'ye sıçradı.

Sudan ordusu ve RSF arasında patlak veren çatışmaların ardından binlerce kişinin kenti terk etmeye çalıştığı görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kişilerden birçoğu çatışmaların başlamasının ardından başkent Hartum'dan kaçarak Vad Medeni'ye gelmişti.

Reuters'a konuşan 45 yaşındaki Ahmed Salih, "Savaş bizi Medeni'ye kadar takip etti. Şimdi ailem ve kendim için kaçabileceğimiz bir otobüs arıyorum. Cehennemde yaşıyoruz ve bize yardım edecek kimse yok" ifadelerini kullandı.

Sudan ordusunun şehrin doğusundaki RSF güçlerine yönelik hava saldırıları düzenlerken, RSF de topçu atışıyla saldırılara yanıt verdi.

Guardian'a konuşan doktor Muhamed Babikir, kent sakinlerinin sokaktaki yoğun çatışmalar nedeniyle evlerinde saklandığını söyledi.

Babikir, "Çok fazla insan kaçtı. Biz evlerimizde mahsur kaldık" diye konuştu.

Şehir sakinleri RSF savaşçılarının kentin kuzey ve batısındaki köylerde görüldüğünü aktardı.

Görgü tanıkları, silahlı gruplar ve kent sakinlerinin, Vad Medeni'de bulunan bazı banka ve marketleri de yağmaladığını belirtti.

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, şu ana kadar en az 14 bin kişinin şehri terk ettiği ifade edildi. Nisanda başlayan çatışmaların ardından yaklaşık yarım milyon kişi, Vad Medeni'nin de içinde bulunduğu Gezira eyaletine sığınmıştı.

Sudanlı Doktorlar Sendikası'ndan yapılan açıklamada bölgedeki hastanelerin boşaltıldığı ve kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Sudan'daki savaş nisanda Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Burhan'la eski yardımcısı, RSF komutanı Muhammed Hamdan Daglo arasında yaşanan anlaşmazlıkla başlamıştı.

Ülkede şu ana kadar 5,4 milyondan fazla kişi başka şehirlere göç etmek zorunda kalırken, 1,3 milyon kişi de Sudan'ı terk etti.

RSF savaşçıları haftalardır başkent Hartum'a 180 kilometre uzaklıktaki Vad Medeni'ye doğru ilerliyordu. 


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU