2024'te seyahat için en riskli ve güvenli ülkeler belli oldu

Güvenlik, sağlık, iklim değişikliği ve akıl sağlığı kategorilerinde Türkiye'nin yeri de açıklandı

International SOS, her yıl risk haritasını güncelliyor (Unsplash)

Uluslararası International SOS şirketi, gelecek yıl ziyaret edilecek en tehlikeli ve güvenli ülkeleri sınıflandırdı.

Birleşik Krallık (BK) ve Singapur'da merkezleri olan sağlık ve güvenlik firması International SOS'in hazırladığı haritada sağlık, güvenlik, iklim değişikliği ve akıl sağlığı şeklinde 5 temel kategori kullanıldı. Kategoriler düşük, orta, değişken, yüksek ve çok yüksek risk derecelendirmeleriyle sınıflandırıldı.

Haritada, genel anlamda seyahat edilmesi en güvenli 5 ülkenin İzlanda, Lüksemburg, Norveç, İsviçre ve Danimarka olduğu belirtildi. En tehlikelilerse Güney Sudan, Afganistan, Suriye, Libya ve Somali.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Verilere göre Türkiye, güvenlik kategorisinde orta riskli olarak görüldü. Bu kategoride Rusya, İran, Suudi Arabistan, Mısır ve Hindistan'ın yanı sıra Cezayir, Tunus ve Nijer'le Brezilya, Kolombiya ve Ekvador gibi ülkeler yer alıyor.

Güvenlik kategorisinde siyasi şiddet, toplumsal ayaklanmalar ve suç oranları kriter olarak kullanıldı.

Söz konusu bölümde en yüksek riskli görülen yerlerse Ukrayna, Suriye, Irak, Afganistan, Yemen, Sudan ve Libya oldu. 

İklim değişikliği kategorisinde Türkiye yine orta riskli olarak sınıflandırıldı. Söz konusu kategoride aynı derecelendirmeyi alan ülkeler arasında Çin, Vietnam ve Tayland'ın yanı sıra Ukrayna, İran, Mısır, Kenya'yla Peru, Bolivya ve Venezuela gibi ülkeler var.  

İklim değişikliği kategorisi, küresel ısınmanın insani kriz ve felaket yaratma riskine dair değerlendirmeler temel alınarak hazırlandı.

Bu bölümde en yüksek riskli yerler arasında Suriye, Irak ve Afganistan'a ek olarak birçok Afrika ülkesi var.
 


Akıl sağlığı bakımından Türkiye'de nüfusun yüzde 12,5 ila yüzde 15'inin risk altında olduğu bildirildi. Aynı oranlara sahip ülkeler arasında Finlandiya, Moldova, Belarus ve Danimarka'ya ek olarak Pakistan, Hindistan ve Irak'la Kanada, Arjantin ve Peru yer alıyor.

Söz konusu kategori depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk, yeme bozuklukları ve şizofreni gibi rahatsızlıklarla ilgili verilerin derlenmesiyle oluşturuldu. Kategoride en yüksek tehlike oranları Avustralya, İran ve İspanya'da tespit edildi.

Sağlık kategorisindeyse Türkiye düşük risk sınıfında yer aldı. Aynı derecelendirmeyi alan ülkeler arasında İskandinav ülkeleri, İtalya, Yunanistan, ve BK'nin yanı sıra ABD ve Kanada bulunuyor. 

Bu bölümde Kovid-19 riski ve acil durum servislerinde verilen hizmetle ilaçlara erişim gibi kriterler kullanıldı. Kategoride yüksek riskli ülkeler arasında Kuzey Kore, Afganistan, Irak, Suriye, Somali, Burkina Faso, Sudan ve Haiti var.


Independent Türkçe, New York Post, Travelriskmap.com

DAHA FAZLA HABER OKU