Yardıma karşı çıkan ABD'li siyasetçiye Ukraynalılar tepkili: "O artık bizden değil"

45 yaşındaki siyasetçi, Ukrayna'da doğup büyüdü

Spartz, 24 Şubat 2022'de başlayan savaşın ilk döneminde Biden'ı Ukrayna'ya yeterli yardım sağlamadığı gerekçesiyle eleştirmişti (AP)

Ukrayna doğumlu ABD'li parlamenter Victoria Spartz'ın yetiştiği ülkeye verilen yardıma karşı çıkması, memleketinde tepki topladı.

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde görev yapan Spartz, 23 Nisan'da düzenlenen oturumda Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a toplamda 95 milyar dolarlık yardım paketini içeren tasarıya karşı oy kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

61 milyar doları Ukrayna için ayrılan paket, Temsilciler Meclisi'ne ek olarak Kongre'nin üst kanadı Senato'dan da geçmişti. 

ABD'de TikTok'un yasaklanmasını öngören tasarının da yer aldığı paket, ertesi gün Başkan Joe Biden'ın imzasıyla yasalaşmıştı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), Kiev'in kuzeydoğusunda yer alan Çernihiv şehrinde büyüyen Spartz'ın, bu tutumuyla memleketinde hayal kırıklığı yarattığını yazdı. 

Spartz'ın okuduğu Çernihiv Lisesi'nde görev yapan öğretmenlerden Natalya Kimelnitska, Cumhuriyetçi siyasetçi için "O artık Ukraynalı değil. Bunu çok net görebiliyorum" dedi.

50 yaşındaki öğretmen, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Hayal kırıklığına uğradık. Çok üzüldük. İlk başta onunla gurur duyuyorduk, bize destek vermek istediğini düşünüyorduk. Ama siyaset ve kariyerin bizim çıkarlarımıza ağır bastığını anladık.

Lisenin kütüphanesinde çalışan ve Spartz'a öğrenciyken fazladan kitap verdiğini söyleyen 65 yaşındaki Valentina Rudenok, "Ne olduğunu anlayamadık, sanki bambaşka birine dönüştü" ifadelerini kullandı. 

WP'nin paylaştığı rakamlara göre, Spartz'ın okuduğu liseden mezun olan en az 8 kişi, son iki yılda Rusya'ya karşı cephede savaşırken hayatını kaybetti.

Haberde ayrıca Spartz'ın "Hayır" oyunun, Rus ordusunun Çernihiv kentine 17 Nisan'da düzenlediği füze saldırılarının ardından geldiğine dikkat çekildi. Saldırıda en az 18 kişi ölmüş, 60'tan fazla kişi yaralanmıştı.

Gazete, Spartz'ın Temsilciler Meclisi'ne 2020'de eski ABD Başkanı Donald Trump'ın desteğiyle seçildiğine de işaret etti. 

45 yaşındaki Spartz, WP'ye gönderdiği e-postada yardım paketiyle ilgili kararını savunarak şu ifadeleri kullandı: 

Bir ABD'li olarak kendilerini temsil etmem için beni seçen insanlara ve Indiana'daki ailemle çocuklarıma değil de 24 yıl önce terk ettiğim ülkedeki yabancı bir hükümete sadık kalacağımı düşünmek gerçekten incitici.

 

Independent Türkçe, Washington Post, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU