G7'den tarihi karar: Kömür yakan termik santraller 2035'e dek kapanacak

Greenpeace, G7'nin 2035'e kadar kömürlü termik santralleri aşamalı olarak kapatmayı kabul etmesi üzerine "İş işten geçti" dedi

(AP)

Dünyanın en büyük ekonomilerinden 7'sinin oluşturduğu birlik (G7), diğer ülkelerin de aynı şeyi yapmasının önünü açabilecek "tarihi" bir anlaşmayla kömür yakıtlı elektrik santrallerini kapatma tarihi koymayı kabul etti. 

Toplantıya başkanlık eden Gilberto Pichetto Fratin, İtalya'nın Torino kentinde devam eden G7 bakanlar toplantısında, bakanların 2035'e kadar kömür kullanımının kademeli olarak sonlandırılacağına dair anlaştığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda İtalya'nın Enerji Bakanı görevindeki Fratin, "Teknik bir anlaşma sağlandı, nihai siyasi anlaşmayı salı günü imzalayacağız" dedi.

Tüm fosil yakıtlar arasında çevreyi en çok kirleten kömürün kullanımına son verilmesi, uluslararası iklim görüşmelerinde tartışmalı bir konu oluyor. Geçen yıl Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (Cop28) fosil yakıtlardan uzaklaşılması çağrısında bulunulmuş ancak ülkeler kömür, petrol ya da doğal gazın kullanımının kademeli olarak kaldırılmasına dair anlaşmaya varamamıştı.

Daha önceki G7 toplantılarındaki kömür kullanımına son verilmesine yönelik öneriler de elektrik ihtiyaçlarının üçte birini kömürden karşılayan Japonya ve Almanya gibi kömüre bağımlı ekonomilerden sık sık tepki almıştı. 

Birleşik Krallık'ın enerji güvenliği ve net sıfırdan sorumlu bakan yardımcısı Andrew Bowie, Torino'da Class CNBC'ye verdiği röportajda bunun "tarihi bir anlaşma" olduğunu söyledi.

G7 ülkelerinin bir masa etrafında toplanarak dünyaya bu sinyali göndermesi ve bizim yani dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin 2030'ların başına kadar kömür kullanımını aşamalı olarak bırakmaya kararlı olduğunu göstermesi inanılmaz bir şey.

Kararı memnuniyetle karşılayan iklim grupları "iş işten geçti" diyerek, petrol ve doğalgazı da içeren tüm fosil yakıtların kullanımını aşamalı olarak durdurma çağrısında bulundu.

Greenpeace International'da küresel iklim politikaları uzmanı Tracy Carty, "İklim acil durumunun da gerektirdiği gibi sadece kömürü kaldırmakla duramazlar: Fosil yakıtlar insanları ve gezegeni yok ediyor. Kömür, petrol ve gaz dahil tüm fosil yakıtların hızla bir şekilde aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasına yönelik bir taahhüde acilen ihtiyaç var" dedi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU