CNN, Türkiye'nin Karadeniz kıyılarını yazdı: "Destansı bir yolculuk"

Haberde yabancı gezginlerin karşılaşacağı güzellikler de anlatıldı

Amasra 2015'te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmişti (AA)

CNN International, "Türkiye'nin Karadeniz kıyısı: Zamanda geriye doğru destansı yolculuk" başlıklı haberle Karadeniz'i dünyaya tanıttı.

Karadeniz'in köklü tarihi, yemyeşil doğası, olağanüstü manzaraları ve sıcakkanlı insanlarına rağmen hâlâ yabancı gezginler için popüler destinasyonlardan olmadığı belirtilen yazıda, bölgedeki 6 nokta tanıtıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Feride Yalav-Heckeroth, Woojin Lee ve Nick Migwi imzalı haberde, Türkiye'nin toplam yüzölçümünün neredeyse beşte birini kaplayan Karadeniz'i bir gün ziyaret etme fırsatı yakalayanları gürül gürül akan nehirlerin, heybetli dağların, yeşil yaylaların ve dost canlısı insanların beklediği belirtildi. 

Uçsuz bucaksız ormanları, bitki ve hayvan türleri açısından zenginliğiyle bilinen Karadeniz'in doğayla kucaklaşmak isteyen yerli kent sakinlerinin kaçış noktası olduğu da ifade edildi. 

Yabancı turistlerin bölgeye geldiği takdirde çeşitli parkurlarda yürüyüşten dağ evlerinde konaklamaya, tarihi yerleri ziyaret etmekten doğa sporları yapmaya çok sayıda fırsata erişebileceği aktarıldı. 

Adı çiçekten geliyor: Safranbolu

UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu'da dolaşmayı sanayileşme öncesi bir kentte yürümeye benzeten yazarlar, bölgenin tarihi dokusuna ve lokum gibi yerel lezzetlerine dikkat çekti. 

safranbolu-2992714_1280.jpg
Adını safran çiçeğinden Safranbolu, tipik bir Osmanlı kenti (Pixabay)

 

Kentte demircilik gibi zanaatkar geleneklerin sürdüğü belirtilen haberde, Cihan Ünal'ın "Bu işe devam etmek istiyorum, gelecek nesillere de aktarmak istiyorum" sözlerine de yer verildi.

Kelimenin tam anlamıyla hazine kent: Amasra

Antik Çağ'da yaşayan Yunan şair Homeros'un İlyada'sında da adı geçen Amasra Persler, Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar sayesinde köklü bir tarihe sahip. 

thumbs_b_c_965809e78444cc8513d612d270046ca4.jpg
Haberde kentteki huzura, insanların güler yüzlülüğüne de dikkat çekildi (AA)

 

Karadeniz'in bu şirin liman kentinde geleneksel mezelerin tadılabileceği, muhteşem manzaralara sahip restoranlarda keyifli saatler geçirilebileceği ifade edildi. 

Dillerin, dinlerin ve kültürlerin birleştiği yer: Trabzon

Eski İpek Yolu üzerinde bulunan Trabzon'un da Karadeniz'deki diğer kentler gibi köklü bir tarihi olduğu belirtildi.

dfabf01c79037ceb56f186761659739f.jpg
Yüzyıllar boyunca farklı etnik kültürlerin, dillerin ve dinlerin kesişme noktası olduğu aktarılan Trabzon'daki tarihi Sümela Manastırı'nın geçmişi de anlatıldı (AA)

 

"Dağlarda bir mücevher" diye tasvir edilen Uzungöl'ün yeşilliğine dikkat çekildi.

Uzungöl'ü ziyaret eden turistlerin doğa yürüyüşleri yapmanın yanı sıra yamaç paraşütü gibi macera dolu etkinliklere de katılabileceği belirtildi. 

Adrenalin dolu anlardan sonra çayla sakinleşiliyor: Rize

Yeşilin her tonunun görüldüğü Rize'deki çay üretiminin anlatıldığı haberde, kadın emeğine de vurgulandı.

thumbs_b_c_5cf9b3cac838e4ead896fe1cd001c22d.jpg
Dünyanın çay başkenti olarak nitelendirilen bölgede kadınların çuvallarla çayı nasıl taşıdığı aktarıldı (AA)

 

Haberde, bununla birlikte çay demleme tarifi de verildi.

Rize'nin gürül gürül akan nehirlerinde rafting yapmak isteyenlerin rehberler eşliğinde adrenalin dolu anlar yaşayabileceği ifade edildi. 



Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU