İsveç'teki grev davasında Tesla'ya kötü haber

Elon Musk'ın firmasına karşı başlatılan eylemler çığ gibi büyüyor

Elon Musk, fabrikalardaki eylemleri "delilik" diye nitelemişti (Reuters)

Elon Musk'ın CEO'su olduğu elektrikli otomobil devi Tesla'nın, İsveç'teki fabrikalarında süren greve karşı açtığı davada şirket aleyhine ara karar çıktı.

Başkent Stockholm'ün Solna bölgesindeki mahkemenin dün açıkladığı kararda, devlete ait posta kuruluşu PostNord çalışanlarının, hukuki süreç tamamlanana kadar araç plakalarını firmaya göndermesine gerek olmadığı bildirildi.

Kararda, dava bitene dek posta çalışanlarının plakaları Tesla'ya teslim etmeye zorlanamayacağı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li otomotiv devinin davası, İsveç'teki Tesla fabrikalarında süren greve posta işçilerinin de katılmasının ardından gelmişti. İsveç'in en büyük sendikalarından biri olan IF Metall'e bağlı 130 işçi, 27 Ekim'den beri İsveç'teki 8 Tesla fabrikasında grevde.

PostNord'daki işçileri örgütleyen İsveç Hizmet ve İletişim İşçileri Sendikası (SEKO), 20 Kasım'da greve katılarak, Tesla araçlar için üretilen plakaları sahiplerine teslim etmeyeceklerini duyurmuştu. Devlete ait İsveç Ulaştırma Kurumu da PostNord'la anlaşmalı olduklarını, bu nedenle plakaların tedarikini sağlayamayacaklarını bildirmişti. 

Bunun üzerine Tesla, İsveç'in doğusundaki Nörrköping şehrinde 27 Kasım'da verdiği dava dilekçesinde, söz konusu kurumların firmaya karşı "hukuki dayanağı olmayan ayrımcı saldırılar" düzenlediğini savunmuştu. 

Mahkemeden çıkan ilk ara kararda, plakaların Tesla'ya gönderilmesi gerektiği bildirilmiş fakat kurumlar daha sonra karara itiraz etmişti.

SEKO'nun direktörü Gabriella Lavecchia, mahkemenin en son ara kararından memnun olduklarını belirterek, "Buradaki mesele İsveç'teki toplu sözleşme modelini korumak" dedi.

Öte yandan İsveç'teki greve, Finlandiya'nın ulaştırma sektöründeki işçileri örgütleyen AKT sendikası da katıldı. Sendikadan dün yapılan açıklamada, Finlandiya limanlarından İsveç'e gönderilecek Tesla araçların ve bunlara ait ekipmanların 20 Aralık itibarıyla taşınmayacağı bildirildi.
 


Danimarka ve Norveç'teki tersane işçilerinin üye olduğu sendikalar da İsveç'teki greve desteklerini açıklamıştı. Danimarka'daki 3F ve Norveç'teki Fellesforbundet sendikaları, Tesla araçların ve otomobillerin üretiminde kullanılan parçaların İsveç limanlarına sevkıyatını gerçekleştirmeyeceklerini duyurmuştu.  


Independent Türkçe, Reuters, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU