Kuru Otlar Üstüne dünyanın dilinde: "Ustalık dersi"

ABD nefesini tutmuş filmin gösterime girmesini bekliyor

Başrollerde Merve Dizdar'a Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici eşlik ediyor (Memento Production)

Dünya Nuri Bilge Ceylan'ın ödüllü son filmi Kuru Otlar Üstüne'yi konuşuyor... 

Prömiyerini Cannes Film Festivali'nde yapan filmi Kuru Otlar Üstüne, 1 Kasım itibarıyla sinemalarda toplam 308 bin 730 seyirciye ulaşarak 304 bin 782 seyircili Kış Uykusu'nu geride bırakmıştı.

"Ruh hallerinin ve yalnızlığın romanesk ressamı"

Indiewire, filmin resmi ABD fragmanını haber yaparak "Türkiye'nin Oscar adayı Nuri Bilge Ceylan'dan bir ustalık dersi daha" manşetini attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde yönetmen Ceylan için "ruh hallerinin ve yalnızlığın romanesk ressamı" ifadesi yer aldı. 

Akın Aksu ve Ebru Ceylan'ın filmin senaryosunu birlikte kaleme aldığı hatırlatılırken, Dizdar'a Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran filmin Toronto ve New York Film Festivali'nde de gösterildiği bilgisine yer verildi.

Ceylan'ın başarılarının son 30 yıla yayıldığını söyleyen haberde şu ifadelere yer verildi:

Ceylan'ın geçmiş filmleri arasında 2002 yapımı ve Cannes Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Uzak ve Anadolu'da geçen bir diğer Altın Palmiye ödüllü filmi 2014 yapımı Kış Uykusu yer alıyor. Ceylan ayrıca 2011'de Cannes'da Büyük Ödül'ü kazanan ve sık sık 10 yılın en iyi filmleri arasında gösterilen suç draması Bir Zamanlar Anadolu'da'yla da beğeni topluyor.

Indiewire, 2018 yapımı Ahlat Ağacı'yla birlikte Ceylan'ın 6 filminin Oscar'da Türkiye'yi temsil ettiğini ancak şimdiye kadar hiçbirinin aday gösterilmediğini hatırlattı.

"İzleyicisini karakterlerinin ortamına çekiyor"

Haberde Ceylan'ın sosyal içerikli dramlarında Bergman, Tarkovski ve Ozu'nun unsurlarını bir araya getirdiği, izleyicisini karakterlerinin epik ve fiziksel olarak zorlu ortamlarına çektiği de ifade edildi.

Film Stage ise "5 yıl aradan sonra ilk filmiyle Cannes'a dönen Nuri Bilge Ceylan'ın Kuru Otlar Üstüne'si, Merve Dizdar'a En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırdı" diye yazdı ve 3 saat 17 dakikalık film yarışmanın en uzun yapımı olmadığı hatırlatıldı.

Haberde ayrıca bu ayki Oscar elemelerinin ardından 23 Şubat 2024'te gösterime girecek olan Kuru Otlar Üstüne'nin ABD fragmanının yayımlandığı aktarıldı.

The Film Stage, Rory O'Connor'ın Cannes'da filmden çok etkilendiğini hatırlatarak yazısından da alıntı yaptı: 

Bu konuşmaların dramatik olduğu kadar güçlü bir şekilde sahnelenmesi Ceylan'ın sanatının bir özelliği. Yönetmenin Anadolu'da geçen bir diğer dramı Kış Uykusu'nda olduğu gibi burada da konuşmalar filmin temelini oluşturuyor.


Independent Türkçe, IndieWire, FilmStage

DAHA FAZLA HABER OKU