Sarina Wiegman: "Erkek takımının başına kadın teknik direktör geçmesi zaman meselesi"

Dişi Aslanlar'ın teknik direktörü Wiegman, odak noktasının kadınların oyunu olduğunda ısrar etse de gelecekte tarihi bir atamanın yapılacağına inanıyor

Sarina Wiegman, Dişi Aslanlar'ı Euro 2022 zaferine taşıdı (Reuters)

Sarina Wiegman, İngiliz futbolunda profesyonel bir erkek kulübünün başına kadın bir teknik direktörün geçmesinin sadece "zaman meselesi" olduğuna inanıyor.

Fransa ve İtalya'daki erkek kulüplerinde kadınlar tam zamanlı teknik direktör olarak daha önce görev yapmış, Hannah Dingley de bu yaz geçici olarak Forest Green Rovers'ın başına getirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wiegman, Dişi Aslanlar'ın eşi benzeri görülmemiş bir başarıya imza attığı dönemi yönetmesinin ardından erkek futbolunda üst düzey pozisyonlarla ilişkilendirilmişti.

İngiltere Kadın Milli Futbol Takımı geçen yıl Avrupa Şampiyonası'nda ilk büyük kupasını kazanırken, Wiegman takımını bu ağustosta Avustralya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda finale taşımıştı.

Ayrıca Hollandalı teknik direktör, bir İngiliz kulübünün gelecekte bir noktada tarihi bir atama yapacağına emin.

Wiegman, BBC'ye "Bence bu gerçekleşecek, ne kadar zaman alacağından emin değilim ama bence bu iyi bir şey olur" dedi.

Bence bu bir zaman meselesi ve bu da oyunun gelişimiyle birlikte yaşanıyor. Kadınlar her yerde, kadınlar aynı zamanda ülkelerin başında ve iş dünyasında.

[Fakat] üst düzey pozisyonlardaki kadın dengesi, kadın ve erkek arasındaki denge biraz daha fazla olmalı. Futbolda kadınların erkeklere en üst düzeyde teknik direktörlük yapmasına alışkın değiliz.

Dünyanın en başarılı kadın teknik direktörlerinden bazıları erkek futbolundaki boş pozisyonlarla ilişkilendiriliyor.

2021'de Chelsea'nin teknik direktörü Emma Hayes, o zamanlar üçüncü ligdeki bir erkek kulübü olan AFC Wimbledon'da çalışacağına dair söylentileri kadın futboluna "hakaret" diye nitelendirmişti.

Londra'nın batısındaki uzun görev süresine son verdiğini açıklamasının ardından Hayes, gelecek yazdan itibaren Birleşik Devletler Kadın Milli Takımı'nın başına geçmeye hazırlanıyor.

Öte yandan İngiltere Erkek Milli Takımı'nda Gareth Southgate'in muhtemel halefi diye anılan Wiegman, Dişi Aslanlar'a ve sporda daha fazla kadın antrenör geliştirmeye yoğun bir şekilde odaklandığına ısrar ediyor.

"Halihazırda aklım kesinlikle erkek futbolunda değil, aklım kadın futbolunda ve neler yapabileceğimizde" diye açıklayan 54 yaşındaki teknik direktör, futbolcu olarak Hollanda Milli Takımı'nda 99 kez forma giymişti.

Futbol Birliği'ni ve İngiltere'deki işimi gerçekten seviyorum. En üst seviye bu, dünya çapında birinci sınıf oyuncularla, en iyi tesislerde ve bana destek olan uzmanlarla çalışıyorum. Bundan gerçekten keyif alıyorum.

Bence [kadın teknik direktörlerin gelişimine] ekstra önem veren projelerimiz olmalı. Futbolda daha çok kadına ihtiyacımız var, bu yüzden ekstra şeyler yapmalıyız.

Teknik direktörlerin bizim ortamımıza gelip inceleme yapmasıyla umarım Futbol Birliği, ilham alıp oyunda kalmak istemelerini amaçlıyordur. Onlara yardım edip yüreklendirmeliyiz.

Sırada Wiegman'ın ülkesi Hollanda'yla karşılacak İngiltere, 1 Aralık Cuma günü Wembley'de Kadınlar Uluslar Ligi kapsamında sahaya çıkacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport/football

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU