Dubai Emiri'nin başlattığı kitap okuma yarışması Türkiye'de ilk kez düzenlendi

Programı Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Mektum başlattı

Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı ve Dubai Emiri Muhammed bin Raşid el-Mektum tarafından başlatılan Kitap Okuma Meydan Okuması programı ilk kez Türkiye’de düzenlendi. 

Programa 10 binden fazla öğrenci katıldı.  

Öğrenciler, Arapça eğitim gören uluslararası ve Türk okullarından oluşan yaklaşık 20 okul üzerinden etkinliğe katılım sağladı.

İlkokul birinci sınıftan on ikinci sınıfa kadar temsil edilen öğrenciler Arap dünyasındaki ve Arap topluluklarını barındıran bazı yabancı ülkelerdeki okullardan etkinlikte yer aldı.

Öğrencileri okumaya teşvik etmek amacıyla başlatılan projenin hedeflerinden biri de her akademik yıl boyunca, 1 milyondan fazla öğrencinin 50 milyon kitabı okuması. 

Programın yedinci sezonunda yarışa katılan ülke okulları içinde ilk kez Türkiye de yer aldı, elemeler bu yılın ilk aylarında başladı. 

Öğrenciler, beş aşamayı içeren bir süreç boyunca ilerledi, her aşama, beş kitabın okunup özetlendiği özel defterler olan "okuma meydan defterleri" ile tamamlandı. 

Programın jürileri Türkiye'den beş ayrı değerli komiteden oluşurken, final elemeleri Dubai'den özel bir komite tarafından denetlendi. 

"Okumak gelecek nesillerin inşasının anahtarı"

İstanbul Başakşehir'deki öezel bir eğitim kurumunda düzenlenen programın Türkiye ayağına Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye Konsolosu Saeed Saqr el-Muhairi de katıldı.

Al Muhairi, okumanın toplumların refahının temel unsuru ve nesillerin inşasının anahtarı olduğunu belirtip öğrencilere şu mesajı verdi: 

Şeyh Muhammed bin Raşid el-Mektum'un başlattığı Arap Okuma Meydan Okuma İnisiyatifi, okumayı teşvik etmek için yapılan en büyük Arap projesinden biridir. Halife bin Zayid en-Nehyan'ın dediği gibi refahın anahtarı bilgi olmaya devam edecek, bilginin anahtarı okumayı sürdürecek ve cennetten yere olan ilk mesaj, "oku" kelimesi olarak kalacaktır. Bu inisiyatifin genel okuma becerilerini güçlendirmek için bir kapı ve Arap dilini dünyanın tüm ülkelerine iletmek için bir geçit olmasını umuyorum"

50 kitabı tamamlayan finallere kaldı

Törende öğrenciler kitaplardan pasajlar okudu, geleneksel müzikler eşliğinde şarkılar söylendi.

Türkiye'deki Okuma Meydan Okuma Yarışmasının Koordinatörü Zuhair el-Bari, yedinci sezonunda, Türkiye'de lk kez düzenlenen bu meydan okuma ile ilgili bilgiler verdi.

El-Bari, finallere katılmaya hak kazananların elli kitap okuduklarını belirtti, Türkiye hükümetine organizasyonla ile ilgili teşekkürlerini iletti.

"Kitap Okuma Meydan Okuması", Arap dünyasındaki ve yabancı ülkelerdeki çocuk ve genç nesiller için okumaya yönelik tutku ve analitik düşünceyi artırmayı amaçlıyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU