Fransa'da satışı durdurulan iPhone 12'yle ilgili Apple'dan açıklama geldi

Fransa ve diğer ülkeler, popüler telefonun Avrupa çapında geri çağrılacağına dair uyarıda bulunuyor

(Unsplash)

iPhone 12'nin Avrupa çapında bir geri çağrılmayla karşılaşabileceği korkuları sürerken Apple, telefonun kullanıcılara yasadışı düzeyde radyasyon yaydığı iddialarını reddetti.

Fransa'nın Ulusal Frekans Ajansı (ANFR) salı günü yaptığı açıklamada, cihazdan alışılmadık derecede yüksek düzeyde elektromanyetik radyasyon yayıldığının testlerle ortaya konduğunu belirtmişti.

Kuruma göre 2020'de piyasaya sürülen akıllı telefonun Özgül Emilim Oranı'nın (Specific Absorption Rate/SAR) yasal sınırın yüzde 40 üzerinde olduğu bildirildi. Bu nedenle Apple'a cihazın satışını durdurma talimatı veren ANFR, Apple'ın sorunu çözmemesi halinde telefonları geri çağıracağı uyarısında bulunmuştu.

The Independent'a konuşan Apple sözcüsü, AFNR'ın yaptığı tespitlerin sonuçlarına itiraz ettiklerini ve iPhone 12'nin mevzuata uygun olduğunu kanıtlamak için düzenleyici kurumla temas halinde olduklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li teknoloji devi, bağımsız üçüncü taraflarca elde edilen ve iPhone 12'nin uygunluğunu kanıtlayan laboratuvar sonuçlarını ANFR'a sunduğunu ve birden fazla uluslararası kuruluşun, telefonun SAR düzenlemelerini karşıladığını çoktan onayladığını belirtti.

The Independent yorum için AFNR'la temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Avrupa'daki diğer düzenleyiciler, Fransa'nın bulgularının kıtanın geri kalanı üstünde de sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunurken Belçika, Almanya ve Hollanda da satış yasağını takip edebilecekleri sinyalini vermişti.

Hollanda'nın dijital gözlemcisi Dijital Altyapı Denetim Kurumu (Rijksinspectie Digitale Infrastructuur/RDI) çarşamba günü yaptığı açıklamada, anlaşıldığı üzere "akut bir güvenlik riski" bulunmadığını ama Hollanda'nın, "cep telefonlarının güvenli kullanımına Fransa kadar önem" verdiğini belirtmişti.

Salı günü Fransa'nın Dijital Ekonomiden Sorumlu Bakan Yardımcısı, ANFR'ın bulgularının diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerle paylaşılacağını söyleyerek bunun akıllı telefon üreticisine yönelik bir "kartopu etkisi" yaratabileceği uyarısında bulunmuştu.

Önceki günlerde iPhone 15'in lansmanının yapılmasının ardından Apple, iPhone 12 satışlarını durdurmaya hazırlansa da muhtemel bir geri çağırma zarar verici sonuçlar doğurabilir.

Alman düzenleyiciler, Fransa'nın izleceği prosedürün Avrupa'nın tamamında etkileri olabileceğini perşembe günü dile getirmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU