Güney Kore yurttaşlarına doğacak bebek başına "milyonluk" teşvik vermeyi değerlendiriyor

Program Güney Kore devletine yaklaşık 521 milyar TL'ye mal olacak

(AP)

Güney Kore, ülkenin azalan doğum oranını artırmak amacıyla doğan her bebek için ebeveynlere 100 milyon won (yaklaşık 2,40 milyon TL) nakit ödeme yapmayı düşünüyor.

Güney Kore hükümetinin Yolsuzlukla Mücadele ve Medeni Haklar Komisyonu, uygulamaya geçmeden önce halkın görüşlerini ölçmek için bir kamuoyu araştırması yürütüyor.

17 Nisan'da başlayan ankette, program için yıllık 22 trilyon won (yaklaşık 521 milyar TL) harcamanın kabul edilebilir olup olmadığını ve mali bir teşvikin ülkedeki çiftleri çocuk sahibi olmaya motive edip etmeyeceğini anlamak için 4 soru soruluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu miktar, düşük doğum oranlarını ele alan girişimlere ayrılan ve yıllık toplamı 48 trilyon won (yaklaşık 1,1 trilyon TL) olan mevcut ulusal bütçenin yaklaşık yarısına tekabül ediyor.

Komisyondan yapılan açıklamada, "Bu anket aracılığıyla, doğrudan mali yardımların etkili bir çözüm olup olamayacağını belirlemek için ülkenin doğum teşvik politikalarını yeniden değerlendirmeyi planlıyoruz" dendi.

Güney Kore hükümeti ve politika yapıcıları, azalan çocuk doğum oranları krizini ele almak için yeni ve yenilikçi önlemler bulmaya çalışıyor. Ülkedeki doğum oranları 2023'te kadın başına 0,72 bebeğe düşerek en düşük ulusal doğum oranına geriledi.

Ülkedeki demografik kriz bir dizi faktöre bağlanıyor ancak Koreli çiftlerin artan hayat pahalılığı ve düşen yaşam kalitesinden duydukları hayal kırıklığı birincil neden olarak görülüyor.

Hükümetin ebeveynleri motive etme programı kapsamında Koreli çiftler, çocuklarının doğumundan 7 yaşına gelene kadar farklı teşvik ve destek programları aracılığıyla 35 milyon won'la (yaklaşık 825 bin TL) 50 milyon won (yaklaşık 1,2 milyon TL) arasında değişen mali yardım alıyor.

Bu haber, Güney Koreli bir firmanın patronunun çalışanlarına çocuk sahibi olmaları ve ülkenin doğum oranını yükseltmeleri için 2,40 milyon TL'ye kadar para teklif ettiği bir dönemde geldi. Seul merkezli inşaat firması Booyoung Group, çalışanlarına her bebek sahibi olduklarında 100 milyon Kore wonu ödemeyi planlıyor.

Şirket ayrıca 2021'den bu yana 70 bebek sahibi olan çalışanlarına toplam 7 milyar Kore wonu (165 milyon TL) nakit ödeme yapacağını da sözlerine ekledi. Bir şirket sözcüsü, bu yardımın kadın ve erkekler için geçerli olduğunu söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU