WSJ: Kremlin muhabirimize karşılık Rus tetikçinin serbest bırakılmasını istiyor

Vadim Krasikov, Almanya'da Çeçen bir muhalifi öldürmüştü

Khangoshvili'nin öldürülmesinin ardından Tiflis'teki Almanya Büyükelçiliği önünde gösteriler düzenlenmişti (AFP)

Rusya yönetiminin tutuklu Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'i, Almanya'da bir Çeçen muhalifi öldürme suçundan tutuklu bulunan Rus tetikçi Vadim Krasikov'la takas etmek istediği öne sürüldü.

Wall Street Journal'da yer alan habere göre, Kremlin yönetimi Batılı yetkililerle yaptığı görüşmeler Krasikov'un ismini gündeme getirdi.

Rusya'nın Krasikov'un iadesi karşılığında aralarında 31 yaşındaki ABD'li muhabir Evan Gershkovic ve eski ABD'li denizci Paul Whelan'ın da bulunduğu tutukluları serbest bırakmayı teklif ettiği öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Takas iddiasında ismi geçen her iki kişi de Rusya'da casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı. 2020'de hüküm giyen Paul Whelan, 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Biden yönetimi her iki ismin de masum olduğunu ve tutukluluklarının siyasi sebeplere dayandığını savunuyor.

Putin yönetimininse Vadim Krasikov'un serbest bırakılmasını öncelik olarak belirlediği ancak Almanya'nın topraklarında cinayet işleyen bir ismi serbest bırakmaya sıcak bakmadığı belirtildi.

58 yaşındaki Rus tetikçi Vadim Krasikov, 2019'da Çeçen asıllı Gürcistan vatandaşı Zelimhan Khangoshvili'nin öldürülmesinin ardından tutuklanmış, 2021'de "devlet talimatıyla suikast" suçundan hüküm giyerek ömür boyu hapis cezası almıştı.

Khangoshvili, Berlin'deki Kleiner Tiergarten parkında Krasikov tarafından vurularak öldürülmüştü. Rusya'nın Almanya dahil birçok ülkeye gönderdiği "en çok aranan 19 terörist" listesinde de yer alan Çeçen muhalifin, 2004'te Rusya'da çok sayıda güvenlik gücünün hayatını kaybettiği bir baskına öncülük ettiği iddia ediliyordu.

Suikastın ardından kullandığı bisikleti ve silahı Spree Nehri'ne atan Vadim Krasikov, bir elektrikli scooter üzerinde yakalanmış ve Almanya'ya Vadim Sokolov adına düzenlenmiş sahte bir pasaportla giriş yaptığı anlaşılmıştı.

Rus tetikçi nehre attığı silah ve bisikletin üzerinde parmak izi ve DNA'sının bulunmasının ardından hüküm giymişti. 

Krasikov buna karşın mahkemede masum bir Rus turist olduğunu ve Kremlin'le bağlantısı olmadığını öne sürmüş, Kiev yönetiminden ve araştırmacı gazetecilik ağı Bellingcat'ten destek alan Alman savcılığı Krasikov'un FSB çatısı altındaki gizli Vympel departmanında çalıştığını ortaya çıkarmıştı.

Moskova yönetimi yargı sürecinde Krasikov'un masum olduğunu ve siyasi nedenlerle tutuklandığını öne sürmüştü.  
 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Wion

DAHA FAZLA HABER OKU