Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonu dize getireceğimize inanıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamadan öne çıkanlar şöyle:

Ülkemizi dünyanın dört bir yanında temsil eden iş insanlarıyla bir araya geliyoruz. Altyapı ihtiyacı dünyada bitmedikçe müteahhitlerimizin ihtiyacı da hiç bitmeyecektir. 

Deprem bölgesi 6 Şubattan beri istisnasız her an her gün olduğu gibi geçtiğimiz haftalarda da gündemimizdeydi. Depremzedelere hakaret eden fukaralar hala ısrar ederken biz yaraları sarmaya devam ediyoruz. Konteyner kent kurulumlarına insanları yerleştirdik. Sistemli bir şekilde yardımları ulaşturuyoruz. Bölgede art arda temel atıyoruz. Adıyaman'da 65 bine yakın konut ve köy evinin yarısından falasının inşasına başlamış olduk. Hatay'da ise  50 bin konut köy evi ve iş yerinin oluşumu devam ediyor. Yerinde dönüşüme 86 bin kişi başvurdu. 

Zaferler ayı olan ağustosun son durağı 30 Ağustos'ta külliyede yapılan töreni hep birlikte yaşadık. 100. yıl marşını ilk kez dinledik. 

Kara deniz ve Hava Harp Okulu'nun mezuniyet törenini gerçekleştirdik.

"1000 hakim ve savcı yardımcısı alarak kapasitemizi güçlendireceğiz"

Adli açılış töreninde yeni anayasa çağrımızı yeniledik. Adalete erişiminin kolaylaşmasına devam edeceğiz.

İçinde bulunduğumuz yıl bitmeden yapılacak sınavla 1000 hakim ve savcı yardımcısı alarak kapasitemizi güçlendireceğiz. Başta deprem bölgesi olmak üzere yeni adliyeler için ihaleye çıkıyoruz. Türkiye'yi demokrasimize yakışır sivil bir anayasayla buluşturmaları yeniden başlatacağız. 

"Muhalefet, bilim insanlarını ve medyayı sosyal medya aracılığıyla zehirliyor"

TEKNOFEST'in Ankara organizasyonuna katılarak geleceğe uzanan samimi bir hasbihal yaptık. Başvuru ve ziyaretçi sayısı milyonlara ulaşan TEKNOFEST zincirleri parçalayıp attığını gösteriyor. Yarın bu bayrağı gençlerimize teslim ettiğimizde gözümüz arkada kalmayacak. 

Putin ile verimli bir görüşme yaptık. Rusya Ukrayna savaşının sürdüğü pek çok insani gündemin masada olduğu bir dönemde bu görüşmenin takdir edildiğini düşünüyorum. 

Hafta sonu G20 liderler zirvesi için Hindistan'da olacağız. Daha sonra Amerika'ya gideceğiz. 

Ülkemizin büyüme rakamları açıklandı. Böylece Türkiye 2023 yılında OECD arasında en hızlı büyüyen 2. devlet olmayı başardı. 

Deprem felaketine rağmen elde ettiğimiz büyüme başarısı istihdamın ve üretimin korunmasını sağlamıştır. Pek çok uluslararası kuruluş büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmeye başlamıştır. Biz kimsenin ne dediğine bakmadan, yatırım, istihdam, ihracat ile ülkemizi büyütme hedefine doğru yürüyoruz. Kimi zaman beklenmedik durumlarla karşılaştığımız oluyor. Ama her seferinde eskisinden de iyi neticelerle yolumuza devam ediyoruz. 

Türk siyasetinin muhalefeti, bilim insanlarını ve medya mensuplarını sosyal medya aracılığıyla zehirlemektedir. 

"Sorun ekonomik değil psikolojik"

Nice badirelerin üstesinden gelen bir yönetim olarak Allah'ın izniyle enflasyonu da dize getireceğimize tüm kalbimizle inanıyoruz. Karşımızdaki sorun ekonomik değil psikolojiktir.

Çalışan ücretleri arttıkça fiyata bunu yansıtan fırsatçılar var. Yargı nezdinde mücadelemizi sürdürürken vatandaşımızı da korumak için gerekli adımları atıyoruz.

"221 milyon lira idari para cezası kesildi"

Taşınmaz malların ve ikinci ellerin satımıyla ilgili bir düzenleme yaptık. İlanlarda kimlik doğrulaması mecburiyeti ve para cezası getirdik.  

Arz talep dengesini bozacak şekilde hareket eden otomobil bayisi ve galericilere bugüne kadar 221 milyon lira idari para cezası kesildi. Stokçuluk ve fahiş fiyat yapan parekendecilere kesilen ceza 188,5 milyon lirayı geçti. 

Elektronik ticaret platformlarının işleyişi de yakından takip ettiğimiz hususlar arasındadır. Tüm bu cezalar önemli olmakla birlikte daha caydırıcı hale gelmelidir. 2024 bütçesinde inşallah bu doğrultuda gerekli adımları atacağız. 

Gençlere vergisiz telefon: Detaylar sonraki kabine toplantısında

Yükseköğrenimde okuyan öğrencilerimize taahhüdümüz olan 10 gb internet ve cep telefonu desteği konusunu değerlendirdik. Bir sonraki toplantımızda detayları paylaşacağız.

Evlenecek gençlerimize uygun fiyatlı kredi meselesi de yakın gündemimizde. Aile yapımızın korunması adına önem verdiğimiz bu projede kararlıyız. 

Tarımsal destekler: 11,5 milyarlık destek verilecek

Kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla çiftçilerimize toplam 40 milyar liralık ödeme yaptık.

2024 Mart'ta ödenecek 2023 üretim yılı buğday, arpa, yulaf, çavdar tritikale, çeltik üreticilerinin mazot ve gübre desteklerini 2023 ekimden itibaren hesaplarına tanımlayacağız. Ödemeyi öne çekerek kışlık üretim öncesinde üreticilerin yanında olacağız. 11,5 milyar liralık desteği çiftçilerimize sunacağız. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU