Game Of Thrones'daki Daenerys detayı tüm Targaryenleri değiştirdi

Yazar George R. R. Martin'in kitaplarındaki önemli ayrıntı, HBO'nun meşhur dizisinde değiştirildi

8 sezon boyunca devam eden Game of Thrones, tam 59 Emmy kazanmıştı (HB0)

Emilia Clarke'ın canlandırdığı Daenerys Targaryen, Game of Thrones'un başından itibaren George R. R. Martin'in Westeros hikayesinin kritik bir parçası olarak sunuldu. 

Başlangıçta itaatkâr bir prenses olarak görülse de Daenerys, ailesinin karmaşık geçmişini ve kendi kişisel kayıplarını iktidara yükselmek için motivasyon olarak kullandı. 

Deliliğe yenik düştü

Game of Thrones'un 8. sezonunun sonunda Daenerys, Demir Taht'ı ele geçirdi ancak aynı zamanda Yedi Krallık için zorlu bir tehdit olduğunu da kanıtladı.

Daenerys, yeni bir Targaryen hanedanının başlangıcı ve "Deli Kral" II. Aerys Targaryen'den bu yana ailenin ilk hükümdarı olmak yerine, deliliğe yenik düştü ve sonunda Jon Snow tarafından öldürüldü.

Dizinin değiştirdiği "dev" ayrıntı

Dany'nin yolculuğunun romanlarda nasıl sonuçlanacağı belli değil. Game of Thrones'un kaynak materyalde bazı değişiklikler yaptığı, özellikle de dizinin olay örgüsünün kitapların önüne geçtiğiyse bir gerçek.

dany.0.jpg
Britanyalı oyuncu Clarke, Daenerys rolündeki performansıyla 4 kez Emmy ödülüne aday gösterilmişti (HBO)


Bununla birlikte en başından beri, özellikle karakter görünümleri karşılaştırıldığında, kitap ve dizi arasında keskin farklılıklar vardı. Daenerys'in Game of Thrones'daki görünümü sık sık kitapla karşılaştırılsa da, dizinin değiştirdiği büyük bir ayrıntı var ki bunu aşmak zor.

Daenerys ve Targaryen soy ağacının üyeleri platin beyazı saçlarıyla biliniyor ancak aileyle bağlantılı başka bir özellik daha var: Mor gözler.

Mor gözler neden dizide yok?

Buz ve Ateşin Şarkısı'nda (A Song of Ice and Fire) Targaryenler mor göz renkleriyle ün salmıştı ancak bu ayrıntı ne HBO'nun Game of Thrones'unda ne de Targaryen Hanedanı'nın yoğun olarak yer aldığı House of the Dragon'da kullanıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Targaryenlerin mor gözlerinin dizide değiştirilmesi yaratıcı bir karara bağlı değil, mantıksal bir karardı.

Game of Thrones'un yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss, 1. sezon DVD yorumlarında görülebilen açıklamlarında, mor kontakt lenslerin dikkat dağıtıcı olduğunu söylerken, CGI teknolojisinin sunduğu seçeneklerin de çok karmaşık olduğunu ekliyor.

Emilia Clarke ve Dany'nin ekrandaki kardeşi Viserys Targaryen'i canlandıran Harry Lloyd'un da aile karakteristiğini yakalamak için mor lensleri denediği ancak çok rahatsız edici oldukları için vazgeçtikleri yönünde söylentiler de vardı.

Mor gözler ne anlama geliyor?

Bu nedenle HBO'nun izlenme rekorları kıran dizisi, Clarke'ın yeşil gözlerini tercih etti ve House of the Dragon da mor ayrıntıyı göz ardı ederek aynı yolu izledi.

Göz rengi değişikliği bazılarına küçük bir detay görünse de bu ayrıntı aslında Targaryenler için önemli bir değişiklikti. 

Buz ve Ateşin Şarkısı serisi, Targaryenlerin genellikle çivit mavisi ve menekşe de dahil olmak üzere morun çeşitli tonlarında gözlere sahip olduğunu ortaya koymuştu.

Bu özellik Westeros'ta bir güç işareti olarak görülüyor çünkü Targaryen Hanedanı'nın kadim Valyria atalarına dayanıyor. Targaryenlerde görülen mor gözler ve platin sarısı saçlar aslında Valyria kanına bağlıydı ve Yedi Krallık'ın geri kalanına Targaryenlerin büyük bir güç olduğunu hatırlatıyordu.

Game of Thrones, mor göz rengini kesmiş olsa da Daenerys'in Targaryen statüsü hiçbir zaman sorgulanmadı. 

Eleştirmenlere göre House of the Dragon'ın Targaryen Hanedanı'na ve onların Westeros tarihindeki karmaşık rolüne odaklanması, kraliyet hanesinin iyisiyle kötüsüyle gerçekten türünün tek örneği olduğu gerçeğini pekiştirmeye devam ediyor.


Independent Türkçe, PopCulture, ScreenRant

DAHA FAZLA HABER OKU