Hilary Kasırgası dünyanın en sıcak yerinde yeni bir göl oluşturabilir

Önceki aylarda Ölüm Vadisi Milli Parkı'ndaki sıcaklıklar 54 dereceye yaklaşmıştı

Meksika kıyıları ve ABD'yi etkileyen kasırga nedeniyle 4 milyon nüfuslu Los Angeles'ta 25 bin eve elektrik verilemedi (Reuters)

Hilary Kasırgası'nın şiddeti, Meksika'daki Baja Kaliforniya yarımadası açıklarında Kategori 4 olma yolunda doğru ilerlerken, ABD'deki Güney Kaliforniya'ya da şiddetli yağmurlar getirmesi bekleniyor.

Hilary, "yaşamı tehdit eden ve potansiyel olarak yıkıcı" sel endişelerinin ortasında Meksika yarımadasına sokuluyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Golden State'in Pasifik kıyısından iç dağlara ve çöllere kadar uzanan bir tropik fırtına ihbarı yayımladı ki bu, Güney Kaliforniya'da 84 yıldır ilk kez yaşanıyor.

AccuWeather'ın bildirdiğine göre meteorologlar, şiddetli yağışların Ölüm Vadisi Milli Parkı'nı devasa bir göle dönüştürebileceği uyarısında bulundu. Parktan cuma günü yapılan açıklamada, dünyanın en sıcak yeri olan Ölüm Vadisi'nin yıllık 1,6 santimetrelik yağış miktarından daha fazla yağış almasının ve bunun da büyük sel ve ani taşkınlara yol açmasının beklendiği belirtildi.

Açıklamada "Ani taşkınların yollara zarar vermesi bekleniyor; bunun parka girip çıkmayı imkansız hale getirmesi olası. Fırtına elektrik kesintisine neden olabilir. Telefon ve internet bağlantısı güvenilmez olabilir" ifadeleri yer aldı.

Ulusal Hava Durumu Hizmetleri, 19 Ağustos Cumartesi günü saat 11:00'den 22 Ağustos Salı günü saat 5:00'e kadar sürecek bir Sel Takibi Uyarısı (Flood Watch / yüzde 50 ila 80 oranında sel riski söz konusu olduğunda yayımlanan uyarı -ed.n.) yayımladı.

Önceki aylarda parktaki sıcaklıklar 54 dereceye yaklaşmıştı. Bu yaz, parktaki yürüyüş parkurlarında iki erkek hayatını kaybetti.

Ölüm Vadisi'nde daha önce de ziyaretçileri kurak parkta kanolarla kürek çekmek zorunda bırakan şiddetli yağmurlar görülmüştü. AccuWeather'a göre, 2019'da parkta yaklaşık 16 kilometreye uzanan geçici bir göl oluşmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AccuWeather Baş Meteoroloji Uzmanı Adam Douty tahmininde, "Buradaki asıl mesele, en şiddetli yağmurun kuzey-güney doğrultulu dar bir bölgeye düşme ihtimali olacak" dedi. "Fırtına yolundaki küçük bir kayma, şiddetli yağmur koridorunu kolayca değiştirebilir.

Kaliforniya yetkilileri, Catalina Adası'nda ve Los Angeles'a kadar uzanan kuzey bölgesinde tahliye emri çıkardı. Buralarda evsizler için de barınaklar kuruluyor.

The Associated Press'in haberine göre Los Angeles County Denetleme Kurulu Başkanı Janice Hahn, "Sanırım hiçbirimiz (en azından ben), burada durup bir kasırga ya da tropik fırtınadan bahsedeceğimi düşünmemiştik" dedi.

Hilary, cuma günü geç saatlerde 209 km/saatlik maksimum sürekli rüzgarlarıyla Kategori 4 sınıfındaki büyük bir kasırga olmayı sürdürdü.

Son tahminler, Hilary'nin, Baja yarımadasının seyrek nüfuslu bir bölgesinde, Pasifik liman kenti Ensenada'nın yaklaşık 321 kilometre güneyinde bir noktada karaya vuracağına işaret etmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU