SEC'in dava açtığı kripto fenomeni, takipçilerinin parasıyla 555 karatlık "Enigma" siyah elmasını almış

Kripto para fenomeninin milyonlarca dolarlık saat, araba ve mücevher satın aldığı iddia ediliyor

Enigma adlı siyah elmas (AP)

Pazartesi günü Heart'ı dolandırıcılıkla suçlayan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) göre, kripto para alanındaki iş insanı ve fenomen Richard Heart yatırımcıları dolandırarak lüks ürünler, spor arabalar, saatler ve Enigma olarak bilinen 555 karatlık bir siyah elmas satın almak için milyonlarca dolar harcamış.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SEC'e göre, YouTube ve sosyal medyada büyük bir takipçi kitlesine sahip olan ve Rolex saat kutularını açtığı videolar arasında iş ipuçları veren kripto para ismi, yıllar boyunca yatırımcılara şişirilmiş iddialarda bulundu.

Heart, 2022'deki bir sosyal medya paylaşımında Lamborghini marka bir spor arabanın yanında elinde Gucci marka bir çantayla poz vermiş ve fotoğrafın "1 milyon dolar" değerinde lüks ürün gösterdiğini iddia etmişti.

SEC'in For Worth Bölge Ofisi Direktörü Eric Werner, pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Heart yatırımcıları kaydettirmediği tekliflerden kripto menkul varlıklar almaya çağırdı. Daha sonra kripto varlıklarının bir kısmını aşırı lüks ürünler için harcayarak bu yatırımcıları dolandırdı" dedi.

Bu eylem, yatırım yapan halkı korumayı ve Heart'ı yaptıklarından sorumlu tutmayı amaçlıyor.

The Independent yorum için Heart'la iletişime geçti ancak henüz yanıt alamadı.

2018'de Hex adlı bir ürünü pazarlamaya başlayan Heart, bunun dünyanın ilk yüksek getirili "blok zinciri mevduat sertifikası" olduğunu iddia etti. Bir yıl sonra, 678 milyon dolar değerinde 2 milyon 300 bin adet Ethereum'a karşılık gelen Hex sattığını bildirdi. Ancak SEC'e göre gerçekte, sahte talep görünümü vermek için bu Hex yatırımlarını kendisi ve bir grup yatırımcı yapmıştı.

Heart, 2021 ve 2022 arasında kripto varlık ağı olduğu öne sürülen PulseChain ve kripto ticaret platformu olduğu öne sürülen PulseX'le bağlantılı iki kayıtsız kripto para teklifi daha yaparak yüz milyonlarca dolar değerinde kripto para topladı.
 


Heart, 2 milyon dolar değerinde Rolex saat satın aldığı iddiasına ek olarak, aşırı nadir bir karbonado siyah elması olan Enigma'yı da satın almış.

Sotheby's müzayede evine göre 555,55 karat ağırlığındaki mücevher, türünün dünyadaki en büyüğü ve en büyük kesilmiş elmas.

Elmas 2022'de 4 milyon 300 bin dolara satılmıştı.

Bu nadir taş türü sadece Brezilya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki alüvyon yataklarında bulunabiliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU