Steven Spielberg, Jaws'ta kullanılmasını yasakladığı rengi açıkladı

76 yaşındaki usta yönetmen, Jaws'ın yapım tasarımcısı Joe Alves'ten alışılmadık bir istekte bulunmuş

Jaws, 1976'da 3 dalda Oscar kazanmayı başarmıştı (Universal)

Yazar ve film yapımcısı Laurent Bouzereau, Spielberg: The First Ten Years (Spielberg: İlk 10 Yıl) adlı yeni kitabı için ünlü yönetmenle konuştu. 

Vanity Fair'in alıntıladığı bu kapsamlı söyleşi, Oscar ödüllü yönetmenin Jaws için düşündüğü alternatif oyuncu olasılıklarından ekibin isyanına kadar, klasikleşmiş filmin pek çok yönüne ışık tutuyor.

Robot köpekbalığı sürekli arızalandı

Bouzereau, 24 Ekim'de piyasaya çıkacak kitabında yönetmenin ilk yıllarına odaklandı ve Spielberg'ün şaşırtıcı derecede samimi olduğunu gördü. 

Steven Spielberg'ün ikinci uzun metrajlı filmi olan Jaws, usta sinemacının en yıpratıcı projelerinden biriydi. 1975 yapımı filmin Atlantik Okyanusu'ndaki çekimleri, o zamanlar 27 yaşında olan yönetmenin, sürekli arızalanan robot köpekbalığıyla birlikte kendi kariyerinin de denizin dibini boylamasından endişe etmesine neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem Spielberg'ün en popüler filmlerinden hem de tüm zamanların en meşhur gerilimlerinden biri olan Jaws, yurtdışında klasikleri oynatan sinemalarda gösterilmeye devam ediyor. Hatta 2022'de IMAX olarak yeniden gösterime girdi.

Vanity Fair'in aktardığına göre 76 yaşındaki yönetmen, köpekbalığı filmini çekerken yapım tasarımcısından alışılmadık bir istekte bulundu.

"Kanı hesaba kat"

Spielberg, yapım tasarımcısına "setlerin hiçbirinde kırmızının baskın olmasını istemediğini" söyledi ve bunun yerine "öngörü" yaratacak miktarda kırmızıyı tercih etti. 

Evet, Jaws için setlerin hiçbirinde kırmızının baskın olmasını istemedim. Joe'ya 'Lütfen... filmi tasarlarken ve renkleri bulurken çok fazla kırmızı kullanma, kanı hesaba kat' dedim. Ve genel olarak buna sadık kaldık. Kintner'ın oğlunun kırmızı bir mayosu vardı ve Hooper'la Brody'nin yemek masasında olduğu sahnede kırmızı şarap duruyordu ama bunda biraz sembolizm ve önsezi vardı.

Spielberg, filmin başrolündeki Roy Scheider'ın oyuncu kadrosuna nasıl katıldığını da anlattı. Bir gece partiye gittiğini anlatan yönetmen Kanunun Kuvveti'ndeki (The French Connection) performansını çok beğendiği Roy Scheider'ın gelip yanına oturduğunu söyledi.

'Çok canın sıkkın görünüyorsun' dedi ve ben de sadece filmimin oyuncu seçiminde sorun yaşadığımı söyledim. Filmin ne olduğunu sordu, ben de ona Jaws adlı bir romandan uyarladığımı söyleyerek filmi anlattım. 'Vay canına, harika bir hikaye! Peki ya ben?' diye sordu. Ona baktım ve dedim ki, 'Evet, ya sen? Senden harika bir Şef Brody olurdu!'


Independent Türkçe, Vanity Fair, ScreenRant

DAHA FAZLA HABER OKU