Moldova ülkesindeki Rus diplomatları casuslukla suçluyor

Moldova, ‘casusluk suçlamaları’ sebebiyle ülkedeki Rus diplomat sayısını azaltıyor

Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu / Fotoğraf: DPA

Moldova yönetimi, Rusya’dan Kişinev’deki büyükelçiliğinde çalışan personel sayısını azaltmasını istedi. Moldova’nın bu adımı, basında Rus büyükelçiliği çalışanlarının casusluk yapmakla suçlandığı haberlerin ardından geldi.

Şarku’l Avsat’ın Alman basın ajansı DPA’dan aktardığı habere göre Moldova Dışişleri Bakanı Nicolae Popescu kabine toplantısında yaptığı açıklamada, “Moldova Cumhuriyeti’ndeki Rus diplomatların sayısını sınırlamaya karar verdik” ifadelerine yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar, uluslararası araştırmacı medyanın haberlerinin ardından geldi.  Zira söz konusu haberlerde pazartesi günü, Rus istihbarat personelinin yasa dışı casusluk faaliyetlerine değinildi.

Kişinev’deki Rus Büyükelçiliğinin istihbarat alma ve iletmede merkezi bir rol oynadığı bildirildi. Rusya’nın Kişinev Büyükelçisi Oleg Vasnetsov, iddialarla ilgili olarak dün Kişinev’de hükümetle görüşmeye çağrıldı.

Vasnetsov daha sonra Rus medyasına yaptığı açıklamada, iddiaların ülkedeki Rus diplomat sayısını azaltmak için sadece bir bahane olduğunu belirtti.

Popescu hükümetin kararını savunmak için yaptığı açıklamada “Diplomatik tarafların bazı unsurlarının ülkemizi istikrarsızlaştırmaya çalışması, tüm standartları ihlal eden bir şeydir” ifadelerine yer verdi.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana Rusya, Ukrayna ile Romanya elindeki eski Sovyet cumhuriyetinde nüfuzunu korudu. Rus kuvvetleri, 1990’lardan bu yana Moskova’nın doğusundaki ayrılıkçı Transdinyester bölgesine konuşlandırılmış durumda bulunuyor. Gözlemciler, Moskova’nın çıkarlarını ilerletmek için bölgede gerilime yol açabileceği konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyordu.

Diğer yandan, Moldova’nın Avrupa Birliği yanlısı Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Rusya’yı Moldova’nın içişlerine karışmak ve hükümeti devirmeyi planlamakla itham etti.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU