Danone'ye el koyan Rusya, şirketin başına Kadirov'un yeğenini atadı

El konan şirketler arasında Carlsberg de var

Ukrayna savaşını takip eden aylarda binden fazla Batılı şirket Rusya'dan ayrılma kararı almıştı (Reuters)

Rusya yönetimi el konulan Fransa sermayeli yoğurt üreticisi Danone'nin Rusya şubesinin başına Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov'un yeğeni Yakub Zakriev'i getirdi.

Zakriev, Çeçenistan'da başbakan yardımcısı ve tarım bakanı olarak da görev yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen pazar Danone'nin ve bira devi Carlsberg'in Rusya şubeleri geçici olarak devlet yönetimine alınmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın "dost olmayan ülkelere" ait şirketlerin varlıklarına el konulmasına onay vermişti.

Rusya'nın iki şirkete el koyma kararı, hem Danone'nin hem de Carlsberg'in Rusya'daki şirketlerini satma aşamasında olduğu bir dönemde geldi. Moskova yönetimi daha önce Alman enerji şirketi Uniper ve Finlandiya sermayeli Fortum Oyj'e de el koymuştu. 


Danone'nin satışının Fransız şirketine 1 milyar euro civarında kazanç getirmesi bekleniyordu. Satış sürecine ekimde başlayan Danone o dönem, durumun araştırıldığına yönelik bir açıklama yayımlamıştı.

Carlsberg ise Rusya operasyonlarını yürüttüğü Baltika Breweries isimli şirketin satışıyla ilgili anlaşma imzalamış ancak anlaşma henüz sonuçlandırılmamıştı.

Şirketten yapılan açıklamada 16 Temmuz'da yayımlanan kararnameyle birlikte Baltika'nın yönetiminin Carlsberg'in onayı ve bilgisi olmaksızın değiştirildiği bilgisi paylaşılmıştı.

Baltika'nın Rusya genelinde 8 fabrikası ve 8 bin 400'den fazla çalışanı buluyor. 


Independent Türkçe, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU