Almanya'da gümrük memurları Rusya plakalı otomobillere el koyuyor

Rusya Dışişleri olaya tepki gösterdi

Avrupa Birliği'nin Ukrayna savaşının ardından Rusya'ya ve Rus vatandaşlarına ait yaklaşık 350 milyar dolarlık mal varlığının dondurulduğu tahmin ediliyor (Reuters)

Almanya Gümrük Müdürlüğü'nün sınırda Rus vatandaşlara ait özel araçlara yaptırımları gerekçe göstererek el koyması Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın tepkisini çekti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Berlin yönetiminin Rus vatandaşlarına yönelik aldığı zorlayıcı tedbirleri derhal sonlandırması gerektiğini söyledi.

Zaharova, "Alman yetkililerin attığı adımlar, kesinlikle Rusya karşıtı yaptırımlar paketinin gayrımeşru taleplerinin de ötesinde" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem Alman hem de Rus medyası daha önce Alman gümrük görevlilerinin ülkeye girmeye çalışan Rusya plakalı araçlara el koyduğunu yazmıştı.

Uygulamanın Avrupa'da kişisel pasaportlarıyla seyahat eden Rus turistleri de kapsadığı iddia edilmişti.

Zaharova konuyla ilgili açıklamasında, "Gelişmeleri, vatandaşlarımızı ve mülklerini hedef alan bir görevi kötüye kullanma vakası olarak görüyoruz. Sınır görevlilerinin eylemleri Brüksel tarafından yayılan Rusofobinin doğrudan bir sonucudur" ifadelerini kullandı.

Alman gümrük yetkililerinden Berliner Zeitung'a yapılan açıklamada, Avrupa Birliği yaptırımları kapsamında Rus otomobillerine el konulduğu bilgisi teyit edildi. Kurum sözcüsü konuyla ilgili, "Ambargo kısıtlamalarına tabi ürünlere el konulabilir" dendi.

Sözcü ayrıca 2014'te AB tarafından yapılan düzenlemeye atıfta bulunarak, "Rusya'da kayıtlı olan yolcu araçları ve diğer motorlu taşıtlar yasağın bir parçası" diye konuştu.

Berliner Zeitung, Almanya'ya girmeye çalışan Rusya plakalı araçlara el konulmasının yanı sıra araç sahiplerine "yetkisiz giriş" gerekçesiyle ağır cezalar kesildiğini yazdı. 

Gazete Alman yetkililerinin konuyla ilgili tutumunun "çarpıcı ve sert" olduğu söylerken, başka hiçbir AB ülkesinin böyle bir uygulamaya gitmediğini hatırlattı. 

 

Independent Türkçe, RT, Berliner Zeitung

DAHA FAZLA HABER OKU