Filmlerin "öldüğü" gün: Oyuncuların grevi dev prodüksiyonları da etkileyecek

Tarihi grevin başlamasıyla Oppenheimer'ın milyoner yıldızları da galayı terk ederek oyunculara destek verdi

21 Temmuz'da gösterime girecek Oppenheimer kadrosunun desteklediği grev nedeniyle, 2024'te izleyiciyle buluşması beklenen filmlerin vizyon tarihleri değişebilir (AFP)

Hollywood'da senaristlerin 2 Mayıs'tan beri devam eden grevine oyuncular da katıldı. 1960'tan bu yana ilk kez hem yazar hem de oyuncuları temsil eden sendikalar aynı anda greve gitme kararı aldı.

Sinema Oyuncuları Birliği yaptığı açıklamada, daha yüksek ücret ve yapay zekaya karşı koruma taleplerinin karşılanmaması üzerine resmi olarak iş bırakma kararı aldıklarını duyurdu.

Nolan'dan açıklama

Multimilyoner Hollywood yıldızlarının da desteklediği grev, Christopher Nolan'ın son filmi Oppenheimer'ın oyuncularının galayı terk ederek greve katılmasıyla manşetlere taşındı. 

Deadline'ın haberine göre Nolan, Oppenheimer'ın yıldızlarının oyuncu greviyle dayanışma amacıyla filmin Londra galasını terk ettiğini doğruladı. 

Nolan, filmin Britanya prömiyerinde sahneye çıkarak yaptığı açıklamada, "Cillian Murphy'nin başı çektiği inanılmaz oyuncu kadromuzun çalışmalarını takdir etmeliyim" dedi. 

Liste muazzam: Robert Downey Jr, Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh, Kenneth Branagh, Rami Malek ve çok daha fazlası... Onları daha önce kırmızı halıda görmüştünüz.

52 yaşındaki yönetmen sözlerini şöyle sürdürdü:

Ne yazık ki, Oyuncular Sendikası'nın (SAG) grevi için pankartlarını yazmaya gittiler ve sendikalarının çalışan üyeleri için adil ücret mücadelesinde Yazarlar Birliği'ne katıldılar.

Filmin Londra prömiyeri, oyuncu kadrosu da greve katılabilsin diye bir saat öne çekilmişti. Oyuncular Sendikası, Netflix, Amazon, Disney+ gibi izleme platformlarından kârın adaletli dağıtımını talep ediyordu.

Beterböcek 2'den Gladyatör'e...

Hollywood'un 60 yıl sonra ilk kez bir oyuncu greviyle karşı karşıya kalması nedeniyle Beterböcek ve Gladyatör'ün de aralarında olduğu pek çok filmin çekimleri aksayacak. Ayrıca şu anda yapım aşamasında olan neredeyse tüm dizi ve filmlerin çekimleri ve vizyon tarihleri sorun çözülene kadar süresiz olarak ertelenecek. 

Tim Burton'ın yönettiği, Michael Keaton, Winona Ryder, Jenna Ortega ve Monica Bellucci gibi yıldızların rol aldığı Beterböcek 2 (Beetlejuice), grevden etkilenmesi beklenen filmlerin başında geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deadpool, resmi Twitter hesabından Ryan Reynolds ve Hugh Jackman'ın setteki görüntülerini paylaşarak çekimlerin başladığını duyurmuştu. Filmin 3 Mayıs 2024'te gösterime girmesi planlanıyordu. Yapım aşamasındaki devam filminin de grevden etkileneceği tahmin ediliyor.

Ridley Scott'ın yönetmen koltuğunda oturduğu ve Paul Mescal, Denzel Washington, Pedro Pascal gibi yıldızlarla dolu bir oyuncu kadrosuna sahip Gladyatör 2 de şu anda yapım aşamasında. Grevden etkileneceği düşünülen filmin 22 Kasım 2024'te vizyona girmesi bekleniyordu.

Diziler de etkilenecek

Ariana Grande ve Cynthia Erivo'nun başrollerini paylaştığı Broadway müzikali Wicked'in film uyarlamasının çekimleri aylardır Britanya'da devam ediyordu. Grevden etkilenmesi muhtemel filmin vizyon tarihi 27 Kasım 2024 olarak belirlenmişti.

Şu anda yapım aşamasında olan diğer filmler arasında Hayalet Avcıları 4 (Ghostbusters 4), Mufasa: Aslan Kral (Mufasa: The Lion King) ve Avatar 4 yer alıyor.

Üçüncü Paddington filminin çekimlerine de 24 Temmuz'da başlanması bekleniyordu ancak grevle birlikte gecikme ihtimali yüksek görünüyor.

Grevden etkilenmesi beklenen diziler arasındaysa Ryan Murphy'nin yaratıcısı olduğu American Horror Story'nin 12. sezonu ve Yıldız Savaşları (Star Wars) spinoff dizisi Andor'un ikinci bölümü yer alıyor.


Independent Türkçe, Insider, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU