Kült komedi Hayalet Avcıları neredeyse bambaşka bir film olacaktı

Hasılat rekorları kıran komedinin ilk taslağı, çok daha karanlık ve iddialıydı

Hayalet Avcıları, görsel efekt ve şarkı kategorisinde Oscar'a aday olmuştu (Columbia Pictures)

Hayalet Avcıları (Ghostbusters), 1984'te gösterine girdiğinden beri, çok az komedinin başarabildiğini yaparak çok sayıda devam filmi ve uyarlama doğurdu.

Senaryosunu Dan Aykroyd ve Harold Ramis'in birlikte yazdığı, Ivan Reitman'ın yönettiği film, gösterime girdiğinde tarihin en yüksek hasılat yapan komedisi oldu ve bir popüler kültür fenomenine dönüştü. Ancak film, senaryonun ilk halinden çok daha farklıydı. Aykroyd'un doğaüstü olaylara duyduğu hayranlıktan esinlenerek tasarladığı Hayalet Avcıları'nın ilk taslağı daha karanlık, daha iddialı ve kelimenin tam anlamıyla başka bir dünyadan gelmiş gibiydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada'nın Ontario kentinde büyüyen Dan Aykroyd, doğaüstü olaylara meraklı bir soydan geliyor. Radyo teknolojisi aracılığıyla ruhlarla iletişim kurma fikriyle uğraşan bir mühendisin ve spiritüalistin büyük torunu olan Aykroyd, aynı zamanda doğaüstü olaylarla ilgili eserler yayınlayan bir yazarın oğlu. Aykroyd, bu sayede hayalet efsanelerine yabancı değil. 

Aykroyd, Vanity Fair'e verdiği röportajda "Bu bir aile işi" demişti. Ünlü oyuncunun aktardığına göre, büyük büyükbabası çiftlik evinde ruh çağırma seansları düzenliyordu. Ancak Aykroyd için her şey, parapsikoloji hakkında bir makale okuyunca değişti ve şöyle düşündü: 

Hayaletleri tuzağa düşürmek için bir sistem tasarlayacağım... Ve bunu 1930'ların eski hayalet filmleriyle birleştireceğim.

Aykroyd, temel konsepti oturttuktan sonra, o zamanki adıyla Ghost Smashers olan filmin senaryosunu yazmaya başladı. Aykroyd, fikirlerini Bill Murray ve yönetmen Ivan Reitman'a sundu. Murray etkilendi ama okuduklarından bunaldığını da itiraf etti. 

Reitman ise senaryo hakkında şunları söyledi: 

Gelecekte, bir dizi farklı gezegende ya da boyutsal düzlemde geçiyordu. Tamamen aksiyondu. İçinde çok az karakter çalışması vardı. Hayalet Avcıları daha ilk sayfada hayaletleri yakalıyordu ve bunu ondan sonraki her sayfada yapıyorlardı. Hiç ara vermeden, birbiri ardına doğaüstü olaylar yaşıyorlardı. 10. sayfaya geldiğimde çok yorulmuştum. 40. ya da 50. sayfaya geldiğimde bütçeyi yüz milyonlarca dolar olarak hesapladım.

Reitman'ın da belirttiği gibi, Hayalet Avcıları'nın ilk senaryosu, devasa bir bütçe gerektirecekti. Reitman ve Columbia Pictures Yönetim Kurulu Başkanı Frank Price projeye güvenmelerine rağmen, bütçeyi düşürmek için senaryonun elden geçirilmesi gerektiğine karar verdi. Reitman ve Aykroyd, senaryonun fantastik unsurlarını gerçekliğe daha iyi oturtmak için sinemacı Harold Ramis'den yardım istedi. 

Vanity Fair'e konuşan Reitman, o günlerden bahsederken "Hayatımın en güzel iki haftasıydı" dedi ve ekledi: 

Haftanın 7 günü çalıştık... Ailelerimizle harika yemekler yedik ve sonra geceleri işe geri döndük.

Harold Ramis ayrıca, Dan Aykroyd'la ayrı ayrı yazdıklarını ve sonra birbirlerinin yazdıklarını gözden geçirdiklerini söyledi. 

Haziran 1984'te gösterime giren Hayalet Avcıları, en unutulmaz filmlerden biri olarak kendini hızlı bir şekilde kabul ettirdi. Yılın en büyük hitlerinden biri olan film o zamana kadar en çok hasılat yapan komedi oldu. 


Independent Türkçe, Collider, Slash Film

DAHA FAZLA HABER OKU