Ukrayna'nın NATO üyeliğine Türkiye destek verirken Biden temkinli yaklaştı: "Görüş birliği yok"

"Savaş bitmeden pek mümkün görünmüyor"

Erdoğan, 17 Temmuz'da sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması için Putin'le ayrıca görüşeceğini de belirtti (AA)

Ukrayna, NATO üyeliği için Türkiye'nin desteğini kazanırken, ABD Başkanı Joe Biden, ittifakta bu konuda henüz görüş birliğine ulaşılmadığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından "Ukrayna, NATO'ya üyeliği hak ediyor" dedi.

Ukrayna'yla dayanışmayı sürdürürken savaşın müzakerelerle sonlandırılması için çalışmalara devam edeceklerini belirten Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i de ağustosta İstanbul'a davet ettiklerini söyledi.

Zelenski ise "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteği için Türkiye'ye minnettarım. Birlikte daha da fazlasını yapabileceğimize ve istikrarı koruyabileceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Biden, ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından CNN'e verdiği söyleşide, Ukrayna'nın NATO'ya katılmaya henüz hazır olmadığını belirtti.

Dün yayımlanan söyleşide, savaş sürerken üyelik sürecinin tamamlanmasının muhtemel olmadığını savunan Biden, "Savaşın ortasında Ukrayna'yı NATO ailesine dahil edip etmemeye yönelik NATO'da şu anda bir görüş birliği olduğunu sanmıyorum" dedi.

11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO Zirvesi'nin ana başlıklarından biri Ukrayna'nın üyelik süreci olacak. 

Zelenski, Kremlin'in Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini eylül ayında ilhak etmesinin ardından ekimde hızlı üyelik için NATO'ya başvuru yapmıştı.

Biden ise Ukrayna'nın NATO üyeliğinin önündeki engellerden biri olan "Üyelik Eylem Planı" (MAP) isimli düzenlemenin kaldırılması için yeşil ışık yakmıştı. 

Söz konusu düzenleme, NATO'ya dahil olmak isteyen aday ülkelerin, ittifakın tavsiyesi ve desteğiyle yapacağı bir dizi askeri ve siyasi reformu kapsıyor. Biden'ın hamlesi, ittifak içinde oybirliği sağlandığı takdirde Ukrayna'nın gerekli reformları yapmadan NATO'ya katılmasının önünü açmıştı.  
 


Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da Rusya'yla savaşın bitmesinin ardından NATO'ya alınacaklarına dair garanti sağlanmasını istemişti. 

Kremlin yönetimiyse sınır güvenliğini tehdit edeceğini savunarak Ukrayna'nın NATO üyeliğine net şekilde karşı çıkıyor.


Independent Türkçe, Guardian, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU