Ukrayna savaşının 500. günü geride kaldı: "Ölen sivillerin sayısı 9 bini geçti"

"Hayatını kaybedenlerden 500'ü çocuk"

Kiev yönetimi sivillerin hedef alındığı Kramatorsk saldırısını kınamış, şehirde 30 Haziran - 2 Temmuz arasında yas ilan edilmişti (Reuters)

Ukrayna'daki Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları İzleme Misyonu, savaşın 500. gününe özel yayımladığı raporda toplam sivil kaybının 9 bin 177'ye ulaştığını bildirdi.

Dün yayımlanan raporda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle başlayan savaşta hayatını kaybedenlerden 500'ünün çocuk olduğu belirtildi.

24 Şubat 2022 - 30 Haziran 2023'teki sivil kayıpların paylaşıldığı raporda, 15 bin 993 kişinin de yaralandığı ifade edildi. 

BM, can kayıplarının özellikle mayısta ve Ukrayna'nın karşı saldırısının başladığı haziranda arttığına dikkat çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk şehrinde yer alan bir lokantaya 27 Haziran'da düzenlenen saldırıda, aralarında Ukraynalı yazar Victoria Amelina'nın ve 4 çocuğun da yer aldığı 13 sivilin yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

6 Temmuz'da da Ukrayna'nın batısındaki Lviv'e yapılan füze saldırısında 10 sivilin hayatını kaybettiğine işaret edildi.

Raporda, kaydedilemeyen can kayıplarıyla birlikte gerçek sivil ölümü rakamlarının çok daha yüksek olabileceğine de dikkat çekildi.

BM misyonunun direktörü Noel Calhoun, 7 Temmuz itibarıyla savaşın 500. gününe girildiğini belirterek, "Bugün, Ukraynalı sivillere korkunç bedeller ödetmeye devam eden savaşta bir dönüm noktasını daha geride bırakıyoruz" dedi.

Ukrayna'nın karşı saldırısıyla çatışmaların yoğunlaştığı savaşta, ABD'nin Kiev yönetimine misket bombası tedarik etme kararı da tartışma yaratmıştı. 

Başkan Joe Biden, 800 milyon dolarlık askeri yardım paketi kapsamında Ukrayna'ya misket bombası gönderilmesini dün onaylamıştı.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Rusya ve Ukrayna'nın misket bombası kullanarak düzenlediği saldırılardaki sivil kayıplara dikkat çekerek, Washington yönetiminden kararı iptal etmesini istemişti. 
 


Biden ise misket bombasına onay vermesine ilişkin "Bu çok zor bir karardı" diyerek, Ukrayna'nın cephaneliğinin tükendiğini ve bu silahlara ihtiyaç duyduğunu savunmuştu. 

"Bomba içinde bomba" olarak bilinen misket bombaları uçaktan ya da havan toplarıyla atılabiliyor. Bunlar düştüğü yerde ya da havada açılarak içindeki küçük bombaları etrafa saçıyor.

Patlamayan, toprağa gömülü kalan bombacıklarsa mayın etkisi görüyor ve yıllar sonra bile patlayabiliyor.

Misket bombalarının kullanımı Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı ve uluslararası insan hakları ihlali olarak kabul ediliyor. Misket Bombaları Üzerine Sözleşme'ye taraf olan 110 ülke, 2008'de misket bombasının kullanımına, stoklanmasına ve satılmasına yasak getirirken, sözleşmeye imza atan taraflar arasında ABD, Rusya, Ukrayna, İsrail, Suriye, İran ve Suudi Arabistan yer almıyor.


Independent Türkçe, AFP, Washington Post, News UN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU