HDP'nin yerel seçimlerde her şehirde aday çıkarması en çok kime yarar?

Pervin Buldan'ın yerel seçimler için "her yerde aday çıkaracağız" açıklaması ilginç bulundu. Kürt siyasetçilere göre, bu durumda CHP adaylarının büyükşehirleri kazanması çok güç

Pervin Buldan / Fotoğraf: AA

31 Mart yerel seçimlere yaklaşık dokuz ay gibi bir süre var ama daha şimdiden birçok siyasi parti hazırlıklara başlamış durumda.

Aslında bu hazırlık 28 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı seçimi netleşince başladı.

Tekrar seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kısıklı'daki konuşmasında 2024'te yapılacak yerel seçimlere atıfta bulunarak, "Üsküdar'ı da İstanbul'u da kazanmaya hazır mıyız" diye sorması yerel seçim hazırlıkların ilk işareti olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhur ve Millet ittifaklarının yerel seçimlere nasıl bir modelle gireceğini şimdiden söylemek için erken ancak HDP'den gelen açıklama taşları yerinden oynatacağa benziyor.

Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bayram ziyaretleri kapsamında Van'da yaptığı açıklamada, "Büyükşehirler başta olmak üzere her yerde adaylarımızı çıkararak çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

HDP'nin yerel seçimlerde takınacağı tavır merak ediliyordu. Buldan'ın açıklaması gündemi hareketlendirdi.

Bilindiği gibi HDP, 31 Mart 2019'daki yerel seçimde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehirde aday çıkarmayarak Millet İttifakı'nın adaylarını destekleme kararı almıştı. 

Bunun neticesinde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesi el değiştirmişti.

 

ziyaret
Pervin Buldan - Kemal Kılıçdaroğlu - Mithat Sancar / Fotoğraf: AA

 

Peki seçime daha 9 ay gibi bir süre varken Buldan'ın "her yerde aday çıkaracağız" mesajı ne anlama geliyor?

HDP'nin aday çıkaracağı Batı illerinde CHP'li adayların kazanması mümkün mü?

Siyaset bilimcilerle HDP'liler, konuyu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"Müzakerelere göre stratejiler büyük değişim gösterecektir"

Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Evren Balta, açıklamayı Türkiye'yi 2023 seçimlerine götüren Millet İttifakı'nın geleceğinin belirsizliğiyle değerlendirmek gerektiği görüşünde.

Balta'ya göre, mevcut durumda ittifakın içerisindeki bütün siyasal partiler için bir belirsizlik var. Her parti bu belirsizlik ortamında kendi siyasal iddiasını ortaya koymak ve aynı zamanda kendi müzakere gücünü artırmak istiyor.

HDP/YSP'nin aday çıkarmasını kendi iç dengeleri açısından da değerlendirilmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Balta, "Ancak mevcut belirsizlik ortamında bugün ortaya konan siyasal stratejilerin kalıcı ya da değişmez olduğunu düşünmüyorum. CHP içindeki olası bir dönüşüme, adayların kim olduğuna, seçimler yaklaştığında yapılacak müzakerelere göre bu stratejiler büyük dönüşüm gösterecektir" yorumunda bulundu.

 

Evren Balta
Evren Balta / Fotoğraf: Twitter

 

"Ana siyasal rekabetin gerçekleşeceği yer İstanbul olacak" 

2023 seçim yenilgisiyle muhalefetin ittifak stratejisinin büyük yara aldığını, nedenleri üzerinde sahici bir sorgulama yapılmadığı ve sorumluluk üstlenen aktörlerin olmadığı bir durumda yaranın kangrene dönüştüğünü kaydeden Balta, "İttifakın motor gücü olan CHP etrafında geniş bir seçmen grubunu da içine alan hesaplaşmanın ne yöne evirileceği yerel seçimlerde ittifak stratejilerini belirleyici önemde olacak" diye konuştu.

HDP'nin büyükşehirlerde aday çıkarmamasının 2019 yerel seçiminde muhalefetin belediyeleri kazanması için kritik önem arz ettiğine işaret eden Balta, devamında şunları kaydetti:

"Yerel seçimler mutlak çoğunluğu değil, en çok oyu alan partinin kazandığı seçimler. O açıdan her büyükşehirde HDP desteği aynı önemde değil. Muhalefet açısından kritik seçim İstanbul seçimleri olacak. İstanbul seçimleri için HDP'nin aday çıkarması muhalefetin kazanma olasılığını zora sokacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hemen seçim sonrasında yaptığı açıklamalardan da anladığımız kadarıyla önümüzdeki yerel seçimlerde ana siyasal rekabetin gerçekleşeceği yer İstanbul olacak. Muhalefet kanımca İstanbul için stratejisini ayrı, diğer kentler için ayrı kuracaktır." 

"Kılıçdaroğlu, Özdağ'ı esas aldı"

Eski Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı ve 24. dönem Muş Milletvekili Demir Çelik ise  HDP'nin 2019'daki yerel seçimlerde CHP adaylarını desteklediğini, tüm iyi niyet ve stratejik yaklaşımlara rağmen başta İYİ Parti olmak üzere Millet İttifakı'nın bileşenlerinin HDP'yi legal ve demokratik siyasetin bir parçası görmek yerine "PKK'nin uzantısı" gibi söylemlerle terörize etmeye çalıştığını söyledi.

HDP'nin "her yerde aday göstereceğiz" söyleminin doğru bir strateji olduğunu aktaran Demir, "Parti, 7 Haziran 2015'te yakaladığımız yüzde 13,1 başarısını yeniden yakalamak gibi bir hedefi önüne koymuş gibi görünüyor" dedi.

 

Demir Çelik
Demir Çelik / Fotoğraf: AA

 

İyi niyetin doğru okunup takdir edilmesinin aksine her seferinde rencide ve kriminalize eden yaklaşımların kabul edilemez olduğunu dile getiren Demir, "Kılıçdaroğlu 28 Mayıs'a giderken, Ümit Özdağ'ı esas aldı ve söylemlerini dile getirdi. Kendini Kürt karşıtı ırkçı, faşist zihniyetin yanında konumlandırdı. Bu bizi rencide ettiği gibi Türkiye'nin sorunlarına neşter atmadı ve çözüm getirmedi. Bu tavır en kadim sorun olan Kürt sorunun Ümit Özdağ ve Meral Akşener ile çözülemeyeceği gibi demokrasiyi de getirmeyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

"Şartsız CHP adayları desteklenmemeli"

HDP olarak bu oyuna gelmeyeceklerinin altını çizen Demir, "Faşizmi yenilgiye uğratırken, ümmetçi Abdulhamit istibdadına dayalı bir rejimi yıkalım derken, yerine daha post modern faşist bir zihniyeti iktidara taşımak bizim işimiz değil" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP'nin, HDP'siz metropolleri kazanması mümkün değil. Dünya bunu biliyor. Bu gerçek ortadayken ve sahiplenilmesi gerekirken CHP bunu yapmadı. Şahsi düşüncem önümüzdeki yerel seçimlerde çok da iddiamızın olmadığı Aydın ve Manisa gibi kentlerde temel prensiplerimizi dile getiren sosyalist, devrimci adaylar desteklenebilir belki. Ama yaygınca, sorgusuz ve sualsiz, şartsız ve şurtsuz CHP adaylarının desteklemek bizim işimiz olmamalı."

 

Hamit Geylani
Hamit Geylani / Fotoğraf: AA



"Uzlaşma ve ortaklaşmada HDP yine öncü olacaktır"

23. dönem Barış ve Demokrasi Partisi Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de Türkiye'nin barış ve demokrasi mücadelesinin öncüsü HDP'nin her yerde aday çıkarma potansiyele sahip olduğunu iddia etti. 

Ülkedeki her siyasi parti gibi HDP'nin de Türkiye'nin her yerinde aday çıkarmasının en doğal hakkı olduğuna dikkati çeken Geylani, sözlerini şöyle tamamladı:

"Barış ve demokrasi noktasında her zaman olduğu gibi Halkların Demokratik Partisi'nin uzlaşma ve ortaklaşma konusunda yine öncü parti olacaktır."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU