Çin'in dev şirketi, çalışanlarının çocuk sahibi olması için 1 milyar yuan verecek

Şirketin tam 32 bin çalışanı var

Çin, tek çocuk politikasını 2015'te terk etmişti (Reuters)

Dünyanın en büyük çevrimiçi seyahat acentesi olan Çin merkezli Trip.com, çalışanlarını çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için harekete geçti.

Şirket dünkü açıklamasında, doğum oranlarının düştüğü ülkede 32 bin çalışanına 1 milyar yuan (yaklaşık 3,5 milyar TL) ayırdığını bildirdi.

Trip.com, en az üç yıldır şirkette çalışan işçilerin doğacak her çocuğuna 5 yaşına kadar ödeme yapılacağını duyurdu. Bugün (1 Temmuz) itibarıyla uygulanmaya başlanan politika kapsamında çocuk başına yıllık 10 bin yuan (yaklaşık 35 bin TL) verilecek. Böylelikle 5 yıl sonunda yardımların toplam tutarı 1 milyar yuanı bulacak

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çocuk desteğinin cinsiyet ve pozisyon fark etmeksizin bütün çalışanlara verileceği açıklandı.

Ülkede sektörün en büyüğü olan şirketin yönetim kurulu başkanı James Liang, "Bu yeni çocuk desteğini hayata geçirerek, çalışanlarımızın profesyonel hedeflerinden ve başarılarından ödün vermeden aile kurmalarını ya da ailelerini büyütmelerini teşvik edecek finansal yardım sağlamayı amaçlıyoruz" dedi. Liang sözlerini şöyle sürdürdü:

Ailelerin masraflarının azaltılması ve  daha fazla gencin birden fazla çocuk sahibi olma arzusunu gerçekleştirmesi için devletin, çocuklu ailelere para vermesini hep söyledim. Şirketler de çocuk sahibi olmaya uygun bir ortam yaratmak için kendi becerileri dahilinde bir rol oynayabilir.

Çin'de doğum oranı geçen sene binde 6,77'ye gerileyerek ulusal kayıtların tutulmaya başlandığı 1949 yılından bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçmişti. Ülkede 2022'de 9,56 milyon bebek dünyaya gelirken, doğum sayısı önceki yıla göre yüzde 9,8 azalmıştı.

Çin'in nüfusu, 2022'de 800 bin kişi azalarak, 1961'den bu yana ilk kez gerilemişti. Resmi verilere göre ülke nüfusu  2021'de 1 milyar 412 milyon 600 binken, geçen sene 1 milyar 411 milyon 800 bin olmuştu.

Asya ülkesinde başka şirketler de doğum oranını artırmak için elini taşın altına koyuyor. Tarım şirketi Beijing Dabeinong Technology, üçüncü çocuğu olan çalışanlarına 90 bin yuan (yaklaşık 325 bin TL)  ikramiye verileceğini geçen yıl açıklamıştı. İlk çocuğa 30 bin yuan (yaklaşık 110 bin TL) , ikinci çocuğa 60 bin yuan (yaklaşık 220 bin TL) verileceği bildirilmişti.

 

Independent Türkçe, CNN International, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU