Titanik'e giderken kaybolan denizaltının teknolojiden tasarruf ettiği ortaya çıktı

Titan adlı kaybolan denizaltı, 29,99 dolarlık Logitech video oyun kumandasıyla kontrol ediliyordu

Titanik enkazına yapılan keşif gezisinde kaybolan OceanGate'in Titan adlı denizaltısı, araç üzerinde çalışan taşerona göre kasten düşük teknolojili olacak şekilde tasarlanmış.

Titan'ın geliştirilmesine katkıda bulunan Doug Virnig, CNN'e yaptığı açıklamada OceanGate'in araştırma ve geliştirme maliyetlerinden tasarruf etmek için Logitech video oyun kumandası gibi hazır teknolojiler kullandığını söyledi.

Virnig, haber kuruluşuna 29,99 dolarlık kumanda hakkında şöyle dedi:

Biraz dandik görünüyor ama bu kumandanın içine ne kadar teknoloji sığdırıldığını, neler becerebildiğini ve böyle bir şeyi geliştirmenin ne kadar paraya mal olduğunu bilseniz; gerçekten standartların ötesinde.

Dolayısıyla bu bileşenleri hazır alıp, araştırma ve geliştirmeye yönelik zaman çizelgelerinin ve giderlerin yer almadığı böyle bir projeye katabiliyorsanız, bunun akıllıca bir seçim olduğunu düşünüyorum.

Ancak Virnig, OceanGate'in deniz gözlem aracını geliştirirken "ihtiyaç duyulan yerde en son teknolojiyi kullandığını" ve "geleneksel bilginin önemli bir kısmını da dahil ettiğini" söyledi.

Virnig, denizaltının eninde sonunda bulunacağını düşündüğünü de belirtti.

Aracın titanyumdan kubbe şeklinde bir kapısı var ve bunun bir yere gittiği yok.

Bu şey yok edilemez... Bu devasa bir metal yığını, dolayısıyla onu tespit etmenin yolları var ve bulacaklar.

ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı perşembe sabahı yaptığı açıklamada denizaltıdaki oksijeninin bittiği düşünülürken, Titanik'in yakınındaki arama bölgesinde bir "enkaz alanı" bulunduğunu duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pakistanlı iş insanı Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleman Dawood'la birlikte OceanGate Expeditions'ın CEO'su ve kurucusu Stockton Rush, Britanyalı milyarder kaşif Hamish Harding ve ünlü Fransız dalgıç Paul-Henri Nargeolet de kaybolmuştu.

Titan, Atlas Okyanusu'nun yaklaşık 3 bin 800 metre derinliğindeki enkaz alanına doğru yolculuğuna pazar sabahı çıkmıştı.

Yaklaşık 1 saat 45 dakika sonra Titan, yüzeydeki gemi Polar Prince'le irtibatını yitirmişti. Titan'da 4 günlük acil durum oksijen kaynağı bulunuyordu.

Yetkililer, arama çalışmalarına katılan bir Kanada uçağının, Titan'ın bilinen son konumunun yakınlarında aralıklı "vurma" sesleri tespit ettiğini söylemişti.

Her ikisi de Britanya yurttaşı olan Dawood ve oğlu, Pakistan'ın önde gelen ailelerinden birine mensup ve ülkenin tarım ve sanayisinde yatırımları var.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU